napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Pijcie herbatę z pietruszki, jeśli chcecie schudnąć 4 kg w 3 dni. Nie poznacie się w lustrze

Pietruszka to doskonały dodatek nie tylko do potraw. Dzięki wielu cennym właściwościom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Przygotowany z niej napar świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pijcie go regularnie, a ubrania same zaczną spadać!

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca nie tylko smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odchudzająca herbatka z pietruszki

Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go z toksyn, poprawia działanie narządów oraz wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów.

Przygotowanie naparu z pietruszki

  1. Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki.
  2. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia.
  3. Następnie odstawcie napar z kuchenki i go ostudźcie.
  4. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią.

Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia.

Zobacz także
To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje

Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy jak właściwie mrozić zieleninę

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy, jak dobrze mrozić zieleninę

Właściwości zdrowotne pietruszki 

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą. Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy.

Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama cytryna, a to już powoduje, że powinna częściej gościć w jadłospisie.

Poza tym jest świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, cynku czy witaminy A i E.

Ponadto:

  • pietruszka wzmacnia odporność
  • poprawia cerę
  • pomaga zwalczyć anemię
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • poprawia krążenie krwi
  • oczyszcza organizm
  • łagodzi nerwobóle
  • poprawia nieświeży oddech
  • działa kojąco na rany
  • wspomaga proces odchudzania
  • pomaga przy problemach z nerkami czy pęcherzem
  • pozytywnie wpływa na poprawę wzroku
  • wspomaga organizm w okresie przeziębienia.

Cenne właściwości pietruszki powinny was skłonić do częstszego dodawania jej do przygotowywanych potraw czy koktajli. Stanowi bogate źródło wielu wartości odżywczych, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Źródło: wp.pl, healthline.com

napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Pokrzywa napar
Adobe Stock
Newsy
Napar z tej rośliny wspaniale działa na cały organizm - odchudza, chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność
Odporność. Słowo klucz w obecnym okresie. Jesień ustępuje już miejsca zimie, ale nadal musimy wzmacniać swój organizm przed wirusami i bakteriami. Choćby za pomocą pokrzywy.

Ostatnio chwytamy się wszelkich możliwych sposobów, by wzmacniać swój organizm i budować odporność do walki z zakażeniami. O zagrożeniach przeróżnymi infekcjami wiedzieliśmy od lat. Jednak to dopiero pandemia koronawirusa spowodowała, że na poważnie zaczęliśmy się o siebie bać i nieco bardziej troszczyć. Szukamy sposobów na odporność. Jedni wybierają syropy z miodu, czosnku i cytryny, inni wolą faszerować się tabletkami. My wybieramy naturalne metody. Wybierzmy pokrzywę Jedną z nich jest także napar z pokrzywy. Ta roślina niesłusznie postrzegana jest jako zbędny chwast i postrach dzieci buszujących po rowach, łąkach i okolicach. Pokrzywa to także niesamowite właściwości prozdrowotne. Picie naparu z pokrzywy to nie tylko wzmacnianie organizmu w walce z bakteriami, infekcjami i wirusami. Pokrzywa ma także inne ciekawe i bardzo korzystne cechy. Do jednych z jej walorów należy to, że pomaga zwalczać objawy alergii – wszyscy ci, którzy nie mogą znieść już kataru siennego, bólu głowy i napadów kichania – powinni zacząć rozglądać się za naparem z pokrzywy. Oprócz tego pokrzywa to także zbawienny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Podobnie jak skrzyp, pokrzywa dobrze wpływa na prawidłowy rozwój naszych paznokci, regenerację skóry i włosów. Nie przypadkiem nasze babcie wybierały właśnie szampony pokrzywowe. Oprócz tego pokrzywa to źródło całej masy cennych witamin i minerałów. A, C, E, siarka, magnez, wapń fosfor – na wyliczenie ich wszystkich nie wystarczy nam miejsca w tym artykule.  Jak by tego było mało - pokrzywa odchudza! Nie sparzymy się Ponadto picie naparu z pokrzywy jest wskazane także dla osób starszych. Ta roślina chroni organizm przed nadmiernymi skutkami starzenia się, działa antynowotworowo, a...

co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie
Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...