napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Pijcie herbatę z pietruszki, jeśli chcecie schudnąć 4 kg w 3 dni. Nie poznacie się w lustrze

Pietruszka to doskonały dodatek nie tylko do potraw. Dzięki wielu cennym właściwościom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Przygotowany z niej napar świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pijcie go regularnie, a ubrania same zaczną spadać!

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odchudzająca herbatka z pietruszki

Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go ze zbędnych toksyn, poprawia działanie narządów, a co najważniejsze wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów.

Przygotowanie naparu z pietruszki

Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki. Całość przykryjcie pokrywką oraz gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia. Następnie odstawcie go z kuchenki i ostudźcie. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią. Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia.

Zobacz także

Cenne właściwości pietruszki 

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą.

Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy. Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!

Właściwości zdrowotne pietruszki

Większość osób nie zna tej zieleniny od tej strony, a mianowicie od szeregu wartości odżywczych i właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama cytryna, a to już powoduje, że powinna częściej gościć w jadłospisie.

Poza tym jest świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, cynku czy witaminy A i E. Niepozorna pietruszka: 

Cenne właściwości pietruszki powinny was skłonić do częstszego dodawania jej do przygotowywanych potraw czy koktajli. Stanowi bogate źródło wielu wartości odżywczych, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Czytaj także:

Komentarze
napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Przeczytaj
co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...

Przeczytaj
olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

Przeczytaj
woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty, potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Cytryna wspomaga pracę układu pokarmowego Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego. Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Wzmacnia odporność Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się...

Przeczytaj