napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy

Pijcie herbatę z pietruszki, jeśli chcecie schudnąć 4 kg w 3 dni. Nie poznacie się w lustrze

Pietruszka to doskonały dodatek nie tylko do potraw. Dzięki wielu cennym właściwościom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Przygotowany z niej napar świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pijcie go regularnie, a ubrania same zaczną spadać!

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca nie tylko smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odchudzająca herbatka z pietruszki

Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go z toksyn, poprawia działanie narządów oraz wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów.

Przygotowanie naparu z pietruszki

  1. Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki.
  2. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia.
  3. Następnie odstawcie napar z kuchenki i go ostudźcie.
  4. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią.

Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia.

Zobacz także
To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje

Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy jak właściwie mrozić zieleninę

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy, jak dobrze mrozić zieleninę

Właściwości zdrowotne pietruszki 

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą. Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy.

Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama cytryna, a to już powoduje, że powinna częściej gościć w jadłospisie.

Poza tym jest świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, cynku czy witaminy A i E.

Ponadto:

  • pietruszka wzmacnia odporność
  • poprawia cerę
  • pomaga zwalczyć anemię
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • poprawia krążenie krwi
  • oczyszcza organizm
  • łagodzi nerwobóle
  • poprawia nieświeży oddech
  • działa kojąco na rany
  • wspomaga proces odchudzania
  • pomaga przy problemach z nerkami czy pęcherzem
  • pozytywnie wpływa na poprawę wzroku
  • wspomaga organizm w okresie przeziębienia.

Cenne właściwości pietruszki powinny was skłonić do częstszego dodawania jej do przygotowywanych potraw czy koktajli. Stanowi bogate źródło wielu wartości odżywczych, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Źródło: wp.pl, healthline.com

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę
Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę . Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych.  Właściwości naparu z pietruszki Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec. Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę. Przepis na napar z korzenia pietruszki Będziecie potrzebować 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki 500 ml wody Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie. Gotowe!...

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Herbata to doskonały napój nie tylko na rozgrzanie podczas chłodniejszych dni. Świetnie sprawdza się również w innych sytuacjach. Dodanie do niej jednej przyprawy zdecydowanie wzbogaci jej właściwości.

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku.  Rodzaje herbaty Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak: zielona, czarna, czerwona, biała, żółta. Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji. Herbata z czarnym pieprzem Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm! Właściwości zdrowotne herbaty Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która: zmniejsza ryzyko wystąpienia...

Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Flickr
Newsy
Ta herbata obniża cholesterol, odchudza i wzmacnia odporność. Polacy zbyt rzadko po nią sięgają
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej herbaty? Jeśli nie, to przeczytajcie i skorzystajcie z jej plusów.

Polacy zwykle sięgają po herbatę czarną, zieloną lub ziołową, kompletnie pomijając herbatę o tajemniczo brzmiącej nazwie pu-erh. Czym jest czerwona herbata pu-erh i jakie są jej największe korzyści zdrowotne? Właściwości zdrowotne herbaty pu-erh Pu-erh to herbata pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Pu'er. Mimo iż herbata pu-erh pochodzi z tej samej rośliny, co większość innych herbat, wywodzi się ona z odmian krzewów herbacianych o szczególnie dużych liściach. Cechą szczególną tej herbaty jest jej długi proces fermentacji, zarezerwowany wyłącznie dla tak zwanych „ciemnych” herbat. Zalety herbaty pu-erh znane są od tysiącleci. Napój ten znany jest ze swoich właściwości trawiennych. Zawiera też cenne przeciwutleniacze i oczyszcza organizm, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę pu-erh? Oto inne plusy wynikające z picia czerwonej herbaty pu-erh: Czujność umysłu i zwiększona energia. Herbata pu-erh zawiera kofeinę, która pomaga nam zachować bystrość umysłu, energię i czujność.  Pomaga na trawienie i spala tłuszcz. Herbata pu-erh poprawia trawienie i może pomóc złagodzić objawy zaparć dzięki obecności lowastatyny. Przeciwutleniacze i polifenole zawarte w tej herbacie, również wspomagają trawienie i rozkład tłuszczu. Poprawia stan zdrowia serca. Herbata pu-erh pomaga w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ pomaga w produkcji lowastatyny. Ta naturalna statyna jest powszechnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. Herbata pu-erh powoduje zwiększony poziom tlenu w komórkach, co poprawia krążenie i przepływ krwi, dostarczając więcej tlenu do naszego mózgu.  Pomaga na migreny. Herbata ta może...

Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami
Adobe Stock
Newsy
Ten 3-składnikowy koktajl skutecznie oczyszcza organizm i wysmukla talię. Pijcie go codziennie
W jaki sposób łatwo zrzucić zbędne kilogramy i wspomóc swój organizm w walce o zdrowie? Dobrym rozwiązaniem są naturalne koktajle bez żadnej chemii. Takie właśnie jak ten cudowny koktajl z zaledwie trzech składników!

Coraz więcej osób praktykuje przygotowywanie domowych mikstur. Mają one często za zadanie uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Skutecznym napojem, który wspomoże organizm w tej walce jest koktajl z dodatkiem soku z granatu oraz białego octu . Te składniki skutecznie wpłyną na przemianę materii, usprawnią proces odchudzania, a także pozwolą się pozbyć nieestetycznych boczków, dzięki czemu talia będzie wyglądać perfekcyjnie. Aby uzyskać zamierzony efekt, taki koktajl należy pić codziennie przed każdym posiłkiem. Najlepiej by był schłodzony. Prozdrowotne właściwości świeżego granatu Granat mimo wielu cennym wartościom odżywczym wciąż jest mało znany szerszej grupy osób. Zazwyczaj jest pomijany, gdyż nie każdy wie do czego go wykorzystać lub jak jeść. Inna sprawa, że jako owoc egzotyczny nie zawsze jest dostępny dla polskich klientów przez cały rok w okazyjnej cenie. A szkoda, gdyż jego regularne spożywanie w niezwykle pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. To jego pozytywne właściwości: wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom glukozy we krwi, kontroluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega chorobom serca, działa przeciwzapalnie. Dzięki tym cechom, granat powinien być składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety, a przede wszystkim w jadłospisie osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Owoc granatu zdecydowanie podkręca metabolizm, co pozwala w niedługim czasie cieszyć się piękną sylwetką. Przepis na oczyszczający koktajl z granatu  Składniki: 60 ml świeżego soku z granatu 1 łyżka octu białego 300 ml wody Przygotowanie: Podane powyżej składniki przelejcie do butelki...