Dobroczynne właściwości moreli znane są od tysięcy lat, a podobno pierwsi docenili je pod tym względem Chińczycy. Obecnie owoce te uwielbiane są głównie ze względu na ich słodki smak.

Morele można uprawiać w Polsce (choć trzeba wykazać się sporą cierpliwością, bo owocuje dopiero po 5 latach od posadzenia...) i wykorzystuje się je z powodzeniem do robienia przetworów. Dżem, sok czy nalewka z moreli to coś, czego każdy powinien spróbować choć raz. A zwłaszcza soku, który jest bardzo prosty do przygotowania i zdrowy. 

Właściwości soku z moreli

Owoce moreli są wprost naładowane witaminami, minerałami i przeciwutleniaczami. Polecamy wam zrobić z nich sok - taka bomba pełna składników odżywczych wzmocni organizm i dostarczy mu niezbędnych składników. Poznajcie korzyści, jakie płyną z picia soku z moreli. 

Zobacz także:

  • Sprawny mózg - dzięki wysokiej zawartości fosforu oraz magnezu, morele wspierają codzienną pracę mózgu.

  • Oczy - w soku z moreli znajdują się karotenoidy oraz luteina i zeaksantyna, czyli substancje, które wpływają pozytywnie na narząd wzroku i chronią go przed chorobami.

  • Serce - zawarty w morelach potas rozszerza naczynia krwionośne i tym samym pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei błonnik wspiera oczyszczanie organizmu, w tym tętnic, co pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu. 

Przepis na domowy sok z moreli

Składniki:

  • 1 kg świeżych moreli

  • 1 szklanka cukru

  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Umyjcie morele i usuńcie z nich pestki. 

  2. Włóżcie owoce do garnka. Zalejcie je 1 litrem wody i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zaczną się rozpadać.

  3. Wyłączcie gaz i zblendujcie morele na papkę.

  4. Dodajcie kolejny litr wody oraz szklankę cukru (można go dodać mniej lub więcej, w zależności od preferencji). Ponownie zagotujcie i wymieszajcie. Odstawcie do ostudzenia.

  5. Gotowy napój przetrzyjcie na sitku, by uzyskać klarowny sok.

Sok z moreli wychodzi dość gęsty i słodki, dlatego polecamy rozcieńczać go wodą mineralną.