
Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest w ogóle możliwe? Jak najbardziej. W jednym z najnowszych filmów Tomek Strzelczyk udowodnił, że można zrobić tę zupę korzystając z zupełnie innego składnika. Nie będzie to co prawda prawdziwy żurek jak na zakwasie, ale jest równie smaczny i bardzo aromatyczny. Sprawdźcie sami, jak go przygotować.
Co dodać do żurku zamiast zakwasu?
Tomek Strzelczyk zupełnie pomija zakwas w swoim przepisie. Zamiast niego używa kwaśnego mleka z dodatkiem chrzanu, śmietany i mąki żytniej. Taka mieszanka świetnie zastępuje zakwas i jest znacznie prostsza do zrobienia.
Przepis na żurek bez zakwasu od Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
1 litr kwaśnego mleka (jako zamiennika można też użyć kefiru)
-
150 g żeberek wędzonych
-
150 g boczku wędzonego
-
1 surowa kość (np. żeberko).
-
2 białe kiełbasy
-
włoszczyzna
-
3 duże ziemniaki
-
1 cebula
-
4 łyżki śmietany
-
3 łyżki majeranku
-
1 łyżka tartego chrzanu
-
1 kopiasta łyżka żytniej mąki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Włóżcie całe mięso do garnka, bez krojenia i obierania. Zalejcie wodą. Wystarczy tylko tyle, by całe mięso było przykryte. Podgrzejcie i czekajcie, aż się zagotuje.
-
W międzyczasie obierzcie warzywa. Marchew, por, pietruszkę i selera pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę przekrójcie na pół i opalcie.
-
Tak przygotowane warzywa dodajcie do garnka z mięsem. Jeżeli trzeba, wlejcie trochę więcej wody, by wszystkie składniki były nią przykryte. Połóżcie pokrywkę, zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie całość przez pół godziny.
-
W międzyczasie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę.
-
Po 30 minutach wyjmijcie kiełbasę z garnka. Wsypcie do niego ziemniaki, ponownie zagotujcie i gotujcie przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
-
Do miski wlejcie litr kwaśnego mleka. Dodajcie 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę tartego chrzanu i 1 łyżkę mąki. Do tego dwie szczypty soli, pieprzu i całość wymieszajcie za pomocą blendera tak, by nie było grudek.
-
Kiedy ziemniaki już zmiękną, wyjmijcie z garnka wszystkie składniki poza samymi ziemniakami.
-
Teraz powoli wlejcie mleko do gotującej się zupy, cały czas mieszając.
-
Pokrójcie jarzyny oraz kiełbasę. Wraz z resztą mięsa włóżcie z powrotem do garnka. Podgrzejcie na małym ogniu do zagotowania.
-
Wsypcie jeszcze około 3 łyżki majeranku, szczyptę soli i pieprzu. Dodajcie jeszcze świeżo posiekaną pietruszkę.
I gotowe! Tak przygotowany „żurek” jest gotowy do podania na stół, obowiązkowo z ugotowanym jajkiem na talerzu. Smacznego!