Błyskawiczny żurek bez zakwasu. Tomek Strzelczyk zastępuje go 1 produktem
@ODDASZFARTUCHA/YouTube, @oddaszfartucha/Instagram
Newsy

Błyskawiczny żurek bez zakwasu. Tomasz Strzelczyk zastępuje go 1 produktem

Chcecie zrobić żurek, ale już nie macie czasu na zakwas i nie ufacie temu w butelce? Nic straconego. Skorzystajcie z przepisu Tomka Strzelczyka, który do zrobienia żurku nie używa nawet kropelki zakwasu. Zastępuje go zupełnie innym, smacznym produktem.

Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest w ogóle możliwe? Jak najbardziej. W jednym z najnowszych filmów Tomek Strzelczyk udowodnił, że można zrobić tę zupę korzystając z zupełnie innego składnika. Nie będzie to co prawda prawdziwy żurek jak na zakwasie, ale jest równie smaczny i bardzo aromatyczny. Sprawdźcie sami, jak go przygotować. 

Co dodać do żurku zamiast zakwasu?

Tomek Strzelczyk zupełnie pomija zakwas w swoim przepisie. Zamiast niego używa kwaśnego mleka z dodatkiem chrzanu, śmietany i mąki żytniej. Taka mieszanka świetnie zastępuje zakwas i jest znacznie prostsza do zrobienia. 

Przepis na żurek bez zakwasu od Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka (jako zamiennika można też użyć kefiru)

  • 150 g żeberek wędzonych

  • 150 g boczku wędzonego

  • 1 surowa kość (np. żeberko).

  • 2 białe kiełbasy

  • włoszczyzna

  • 3 duże ziemniaki

  • 1 cebula

  • 4 łyżki śmietany

  • 3 łyżki majeranku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • 1 kopiasta łyżka żytniej mąki

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Tomek Strzelczyk robi najprostszą kiełbasę białą na świecie. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Najprostsza kiełbasa biała na świecie wg Tomasza Strzelczyka. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

Przygotowanie:

  1. Włóżcie całe mięso do garnka, bez krojenia i obierania. Zalejcie wodą. Wystarczy tylko tyle, by całe mięso było przykryte. Podgrzejcie i czekajcie, aż się zagotuje.

  2. W międzyczasie obierzcie warzywa. Marchew, por, pietruszkę i selera pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę przekrójcie na pół i opalcie. 

  3. Tak przygotowane warzywa dodajcie do garnka z mięsem. Jeżeli trzeba, wlejcie trochę więcej wody, by wszystkie składniki były nią przykryte. Połóżcie pokrywkę, zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie całość przez pół godziny. 

  4. W międzyczasie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. 

  5. Po 30 minutach wyjmijcie kiełbasę z garnka. Wsypcie do niego ziemniaki, ponownie zagotujcie i gotujcie przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

  6. Do miski wlejcie litr kwaśnego mleka. Dodajcie 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę tartego chrzanu i 1 łyżkę mąki. Do tego dwie szczypty soli, pieprzu i całość wymieszajcie za pomocą blendera tak, by nie było grudek. 

  7. Kiedy ziemniaki już zmiękną, wyjmijcie z garnka wszystkie składniki poza samymi ziemniakami. 

  8. Teraz powoli wlejcie mleko do gotującej się zupy, cały czas mieszając. 

  9. Pokrójcie jarzyny oraz kiełbasę. Wraz z resztą mięsa włóżcie z powrotem do garnka. Podgrzejcie na małym ogniu do zagotowania.

  10. Wsypcie jeszcze około 3 łyżki majeranku, szczyptę soli i pieprzu. Dodajcie jeszcze świeżo posiekaną pietruszkę.

I gotowe! Tak przygotowany „żurek” jest gotowy do podania na stół, obowiązkowo z ugotowanym jajkiem na talerzu. Smacznego!

Kotlety mielone

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 
Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje. Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.   Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.  Żurek na domowym zakwasie  Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej. Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu. Szybki żurek na maślance Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.  Do zrobienia żurku będziecie potrzebować: 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12 procent 3 jajka 1 łyżeczka kminku Liść laurowy Szczypta majeranku Szczypta soli i pieprzu Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej  Łyżka chrzanu Ziemniaki  Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.  Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.  W międzyczasie posiekajcie koperek. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 
Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów. Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała. Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna. Przepis na żurek według Magdy Gessler Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej 3-4 ząbki czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Garść suszonych borowików 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 4 jajka ugotowane na półtwardo 30 dag białej kiełbasy Natka pietruszki Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie: Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym...