Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest w ogóle możliwe? Jak najbardziej. W jednym z najnowszych filmów Tomek Strzelczyk udowodnił, że można zrobić tę zupę korzystając z zupełnie innego składnika. Nie będzie to co prawda prawdziwy żurek jak na zakwasie, ale jest równie smaczny i bardzo aromatyczny. Sprawdźcie sami, jak go przygotować. 

Co dodać do żurku zamiast zakwasu?

Tomek Strzelczyk zupełnie pomija zakwas w swoim przepisie. Zamiast niego używa kwaśnego mleka z dodatkiem chrzanu, śmietany i mąki żytniej. Taka mieszanka świetnie zastępuje zakwas i jest znacznie prostsza do zrobienia. 

Przepis na żurek bez zakwasu od Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka (jako zamiennika można też użyć kefiru)

  • 150 g żeberek wędzonych

  • 150 g boczku wędzonego

  • 1 surowa kość (np. żeberko).

  • 2 białe kiełbasy

  • włoszczyzna

  • 3 duże ziemniaki

  • 1 cebula

  • 4 łyżki śmietany

  • 3 łyżki majeranku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • 1 kopiasta łyżka żytniej mąki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóżcie całe mięso do garnka, bez krojenia i obierania. Zalejcie wodą. Wystarczy tylko tyle, by całe mięso było przykryte. Podgrzejcie i czekajcie, aż się zagotuje.

  2. W międzyczasie obierzcie warzywa. Marchew, por, pietruszkę i selera pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę przekrójcie na pół i opalcie. 

  3. Tak przygotowane warzywa dodajcie do garnka z mięsem. Jeżeli trzeba, wlejcie trochę więcej wody, by wszystkie składniki były nią przykryte. Połóżcie pokrywkę, zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie całość przez pół godziny. 

  4. W międzyczasie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. 

  5. Po 30 minutach wyjmijcie kiełbasę z garnka. Wsypcie do niego ziemniaki, ponownie zagotujcie i gotujcie przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

  6. Do miski wlejcie litr kwaśnego mleka. Dodajcie 3-4 łyżki śmietany, 1 łyżkę tartego chrzanu i 1 łyżkę mąki. Do tego dwie szczypty soli, pieprzu i całość wymieszajcie za pomocą blendera tak, by nie było grudek. 

  7. Kiedy ziemniaki już zmiękną, wyjmijcie z garnka wszystkie składniki poza samymi ziemniakami. 

  8. Teraz powoli wlejcie mleko do gotującej się zupy, cały czas mieszając. 

  9. Pokrójcie jarzyny oraz kiełbasę. Wraz z resztą mięsa włóżcie z powrotem do garnka. Podgrzejcie na małym ogniu do zagotowania.

  10. Wsypcie jeszcze około 3 łyżki majeranku, szczyptę soli i pieprzu. Dodajcie jeszcze świeżo posiekaną pietruszkę.

I gotowe! Tak przygotowany „żurek” jest gotowy do podania na stół, obowiązkowo z ugotowanym jajkiem na talerzu. Smacznego!

Zobacz także: