Biszkopt znowy nie wyrósł? Tajemnica tkwi w dobraniu ilości jajek do wielkości tortownicy
Adobe Stock
Newsy

Biszkopt znów nie wyrósł? Dobierzcie odpowiednie proporcje do swojej tortownicy

Piekąc biszkopt, trzeba pamiętać o wielu drobnych czynnościach, które mogą zapewnić powodzenia. Omawiamy je kolejno i życzymy udanych wypieków.

Delikatne biszkopciki, które rozpływają się w ustach, lubimy już od dziecka. Biszkoptowe ciasta czy baza do uroczystych tortów smakują chyba każdemu. Nie każdy jednak potrafi sam upiec dobry biszkopt. Ciasto powinno być puszyste i lekkie, a zamiast tego często nam opada.

Znawcy tematu twierdzą, że to najtrudniejsze z ciast. Przyglądamy się kilku etapom pieczenia biszkoptu. Każdy jest ważny i może was doprowadzić do sukcesu lub porażki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak dobrać ilość jajek do wielkości tortownicy?

Ważne w uzyskaniu idealnego, odpowiednio wysokiego biszkoptu, jest użycie właściwej proporcji składników. Aby masy było tyle, ile potrzebujecie, a w związku z tym ciasto miało oczekiwaną wysokość, musicie do wielkości formy dobrać właściwą ilość jajek.

Cukiernicza blogerka z torcikowo.pl przyznaje, że upiekła wiele ciast i przeżyła niezliczoną ilość porażek, zanim opracowała idealne proporcje. Do ciasta wg. tego przepisu, trzeba używać dużych jajek (L i XL).

Dopasowanie ilości jajek do tortownicy 

  • Średnica tortownicy 16-18 – 3 jajka
  • Tortownica o średnicy 20-22 – 4 jajka
  • Tortownica 24 – 5 jajek
  • Tortownica 26 – 6 jajek
  • Tortownica 28 – 8 jajek
  • Tortownica 30 – 10 jajek
Zobacz także
Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak upiec udany biszkopt?

W przypadku tego rodzaju ciasta nie jest bez znaczenia czy używacie składników dopiero wyjętych z lodówki, czy takich, które nabrały temperatury pokojowej, jakiej użyjecie mąki i do jakiego piekarnika wstawicie ciasto.

Biszkopt jest tak trudny do zrobienia właśnie dlatego, że o należy pamiętać o tak wielu szczegółach. Co prawda osoby, które stale pieką biszkopt, nie mają już większych trudności z pamiętaniem o detalach, odruchowo, planując wieczorne pieczenie, wyjmują jajka już rano.

Dla nowicjuszy może to stanowić problem, ale mamy nadzieję, że konieczne biszkoptowe procedury" szybko staną się nawykiem i przestaną przysparzać trudności. O tym pamiętajcie, piekąc biszkopt:

  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki przynajmniej na 3 godziny przed pieczeniem
  • Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, żeby uchronić przenoszone na talerz ciasto przed pokruszeniem. Można to łatwo zrobić, odrysowując dno tortownicy i wycinając nożyczkami odpowiednią wielkość
  • Białka bardzo starannie oddzielcie od żółtek. Jeśli do białek dostanie się choćby odrobina żółtka, piana nie ubije się idealnie
  • Białka ubijajcie w czystych i suchych naczyniach najlepiej plastikowych lub szklanych. Jeśli naczynie będzie mokre lub tłuste, także nie ubijecie idealnej piany. Sól ułatwia szybsze ubicie piany. Dodanie nawet szczypty soli spowoduje, że ubijanie nie będzie tak żmudne czasochłonne. A pod koniec ubijania dodajcie do masy łyżeczkę cukru, wtedy piana stanie się sztywniejsza i błyszcząca
  • Żółtka dodawajcie pojedynczo. To ważny element, który powoduje, że piana nie osiada. Kolejne żółtko dodajcie dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie wmiesza się w masę
  • Mąkę zawsze przesiewajcie. Przesiana mąka jest lepiej napowietrzona i ciasto wyjdzie z niej bardziej puszyste. Dodając kolejne składniki do piany, róbcie to powoli, małymi porcjami i każdą mieszajcie szeroką łopatką, uważając, żeby piana nie opadła
  • Nie wkładajcie ciasta do zbyt chłodnego piekarnika. Gdy wstawiacie do niego ciasto, piekarnik musi być rozgrzany do odpowiedniej temperatury

Jak widać, wymienione czynności nie są wielkimi tajemnicami. Piekąc, stykamy się z nimi przy wielu przepisach. Jednak w przypadku biszkoptu szczególnie ważne jest, żeby restrykcyjnie ich przestrzegać. Inaczej ciasto opadnie i cała praca pójdzie na nic.

Źródło: torcikowo.pl, akademiatortu.pl

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce
Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych.  Przyrządzenie biszkoptu Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł. Trik na idealny biszkopt Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki.  Przepis na idealny biszkopt Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut. Do oddzielnej miski...

Ekspresowe ciasto
sammakko/gotujmy.pl
Newsy
Zaprosiliście na „ostatnią chwilę” gości? Spokojna głowa. Oto przepis na szybkie i przepyszne ciasto
Niespodziewani goście już w drodze, a wy nie macie niczego słodkiego do kawy? Tu nie ma miejsca na zastanawianie się! Czas piec ekspresowe ciasto!

Sytuacja podbramkowa. Goście w drodze. Presja czasu. Nerwy. To właśnie w takich sytuacjach wychodzi  na jaw prawdziwy kunszt gospodyni domowej. Wtedy, gdy inni przebierają z nerwów nogami, dobra pani domu zachowuje chłodną głowę i szybko ocenia sytuację. Godzina do przyjścia gości? Wieczność! W tym czasie można posprzątać dom, upiec ciasto i jeszcze zrobić makijaż! Wystarczy rozejrzeć się po spiżarni. Kilka śliwek, albo jabłka wystarczą, by podjąć decyzję o upieczeniu szybkiego i przepysznego ciasta w biszkoptów. Najprostszym, najszybszym i najbardziej niezawodnym rodzajem ciast „za pięć dwunasta” jest oczywiście ciasto ucierane. Nie wymaga tyle uwagi, co zwykły biszkopt, a w połączeniu z dowolnymi owocami smakuje wybornie. Zwłaszcza, gdy podamy je za raz po wyciągnięciu z piekarnika! Przepis na szybkie ciasto z owocami: Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru Ok. ¾ szklanki mleka 1 łyżka miękkiego masła (lub margaryny) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 śliwek lub 2-3 jabłka Przygotowanie: Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z użyciem miksera. W innym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Stopniowo dodajemy do masy żółtka, potem mąkę i mleko. Na koniec delikatnie ucieramy masę mączno-tłuszczowa z pianą z białek. Tę czynność wykonajmy łyżką, powoli, okrągłymi ruchami bez zmiany kierunku mieszania. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm. Na koniec do ciasta delikatnie wkładamy owoce, które opadną na dno podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. C. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem. Źródło: gotujmy.pl

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze
Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem. Idealny biszkopt Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu. Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta. Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek. Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu. Jak długo piec biszkopt? Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na...

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...