Witamina C jest bardzo cenna dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na infekcje i przeziębienia. Substancja ta wspomaga pracę układu odpornościowego, co w praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają, przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec.

Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem, między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu, a co za tym idzie wspomaga leczenie choroby Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych.

Dzika róża - bogate źródło witaminy C

Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej tej witaminy znajduje się w natce pietruszki oraz papryce. Z kolei w grupie owoców, najbogatsza w nią jest dzika róża. Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg. 

Cenne właściwości dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są składnikiem wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Zobacz także:

Lekarze mówią też o korzystnym wpływie jej owoców na prace wątroby i nerek. 

Jak używać dzikiej róży?

Codzienną suplementację witaminy zawartej w dzikiej róży, ułatwią wam przetwory. Możecie z niej zrobić napar, sok, nalewkę, wino czy konfiturę.

Przygotowanie tej ostatniej jest banalnie proste. Wystarczy, że zalejecie owoce dzikiej róży wodą i będziecie powoli gotować, aż staną się miękkie. Tak powstałą miksturę przetrzyjcie przez sitko, a następnie ponownie przełóżcie do garnka, z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po kilku minutach ponownego gotowania na małym ogniu, konfitura będzie gotowa.

Równie prostym sposobem na wykorzystanie owoców dzikiej róży jest przygotowanie herbatki z róży. Używa się do niej suszonych owoców. Kilka sztuk wsypcie na dno kubka i zalejcie gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po 15 minutach parzenia powstanie napar pomagający w leczeniu przeziębienia i innych stanów obniżonej odporności. 

Źródło: medonet.pl