cebula
Adobe Stock
Newsy

Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?

Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie cebuli w gotowaniu

Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych, sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli. Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak. 

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Placki ziemniaczane

Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji

Właściwości lecznicze cebuli

Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. 

Która z odmian cebuli jest najzdrowsza?

Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak zwana siedmiolatka.

Cebula cebuli nie równa. Każda jest wyjątkowa w smaku czy wyglądzie, ale różnią się też właściwościami zdrowotnymi. Zdecydowanie najzdrowszą odmianą dostępną w sprzedaży jest cebula czerwona. Zawiera ona aż dwa razy więcej utleniaczy niż inne pozostałe, poprzez co jest ważnym składnikiem przeciwzapalnym w codziennej diecie. Warto dodać, że dodatkowo zwiększa ona odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, hamuje powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także pomaga w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała.  Nie musimy chyba dłużej przekonywać was, że warto ją włączyć do codziennej diety!

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
AdobeStock
Newsy
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
Dżem z jagód, dżem z truskawek, dżem z wiśni. To wszyscy znamy i wszyscy niemal bez wyjątku lubimy. A co powiecie na dżem z cebuli?

Czy jedliście kiedyś dżem z cebuli ? Do czego można dodać tę nietypową wersję dżemu? Przeczytajcie nasz artykuł, by poszerzyć swoją wiedzę na ten temat. Dżem z cebuli – do czego go użyć? Dżem z cebuli to świetna odmiana od klasycznych rodzajów dżemu, takich jak dżem z truskawek , czarnej porzeczki czy malin . Jak smakuje dżem z cebuli i do czego można go dodać? Pod względem konsystencji, dżem z cebuli przypomina konfiturę owocową. Dżem ten ma przyjemny, słodki smak i świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, serów, hot-dogów , steków oraz smakowitych burgerów. Bardzo dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem i warzywami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie wam dosłownie chwilę. Swoim przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka - Martyna Wąsik. Przepis na dżem z cebuli Składniki: 400 g czerwonej cebuli 70 g cukru 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego 120 ml wody 1 łyżka octu jabłkowego         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Martyna Wąsik (@martynawasikk) Przygotowanie: Cukier wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, gdy około połowa cukru będzie skarmelizowana. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i całość dokładnie mieszamy, zbierając cukier ze spodu. Smażymy przez ok. 25 minut, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy wino, wodę i ocet. Odparowujemy przez kolejne 10 minut. Jak przechowywać domowy dżem cebulowy? Po przygotowaniu dżemu...

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego smażoną cebulę powinno się posolić? Jeśli tego nie zrobicie, czeka was rozczarowanie
Łzawienie oczu podczas krojenia cebuli chyba zna każdy. Jej wyrazisty smak może być zarówno plusem, jak i minusem. Dodatek soli podczas obróbki termicznej może zdecydowanie wpłynąć korzystnie na jej aromat.

Cebula to powszechne i wręcz uniwersalne warzywo w kuchni. Dodaje się ją praktycznie do wszystkich przygotowywanych potraw. Jest dodatkiem do sosów, smażona nadaje wyjątkowy aromat kotletom mielonym, a także sprawdza się do zup czy przypalona na ogniu do rosołu. Możliwości wykorzystania tego warzywa się nie kończą. Cenne wartości cebuli Cebula jest nie tylko dodatkową przyprawą do dań, która nadaje aromat, ale przede wszystkim ma wiele wartościowych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na organizm człowieka. Warzywo w swoim składzie ma sporo witaminy C, substancji bakteriobójczych, magnezu, fosforu, cynku czy krzemu. Dzięki nim pełni również swego rodzaju funkcję suplementu. Wśród cennych właściwości zdecydowanie należy wyróżnić: wzmacnianie odporności człowieka, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, gardła czy nerek, zapobieganie powstawaniu zakrzepów, obniżenie poziomu cholesterolu, zabezpieczenie przed nadciśnieniem, wspomaganie trawienia, skutecznie chroni przed wszelkimi infekcjami bądź bakteriami. Cebula dzięki swoim właściwościom jest wręcz obowiązkowa w codziennej kuchni nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.  Więcej aromatu To warzywo jest dość charakterystyczne w smaku. Poprzez to idealnie sprawdza się w wielu potrawach, gdzie nie tylko nadaje, ale i podkręca cały smak dania. Można powiedzieć, że jeszcze bardziej go uwypukla, co jest dodatkowym plusem w całym szeregu jej cennych właściwości.  Jak podkręcić smak cebuli? Mimo, iż cebula ma wiele wartości oraz dodaje wyjątkowego smaku, to jednak jej obróbka i krojenie nie jest ulubioną czynnością wielu gospodyń. Dzieje się tak poprzez jej ostry zapach, który powoduje łzawienie oczu. W wielu przypadkach dań, warzywo ma podkręcić aromat, ale...

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni  Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem,  oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach.  Herbatka z łupin z cebuli...