Biała sałatka według babcinej receptury z zaledwie 4 składników. Przepyszna i niezwykle sycąca
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy

Biała sałatka wg babcinej receptury z zaledwie 4 składników. Przepyszna i niezwykle sycąca

Tak niewiele potrzeba, by stworzyć smaczną sałatkę, która będzie genialnym dodatkiem do każdego obiadu. Nigdy się wam nie znudzi.

Nawet najwięksi miłośnicy kotletów schabowych czy tłustej karkówki przyznają, że od czasu do czasu przyjemnie jest zjeść coś lżejszego, najlepiej pozbawionego mięsa. Albo przynajmniej dołożyć taki element do mięsnego obiadu...

Mamy wtedy zwykle ochotę na delikatne leczo, pieczone warzywa oraz sałatki. Takie bezmięsne opcje obiadowe są równie smaczne, choć zwykle mniej sycące. Można jednak przyrządzić sałatkę w taki sposób, że zaspokoi ona wasz głód na długo.

Przykładem takiego dania jest klasyczna biała sałatka - robi się ją z dowolnego białego warzywa, np. kalafiora oraz jajek. Dzięki dużej zawartości białka sałatka zapewnia sytość i nie jest przy tym zbyt ciężka dla żołądka. Do jej przygotowania nie potrzeba wcale wielu składników - zobaczcie, jak ją zrobić. 

Przepis na białą sałatkę

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 6 jaj

  • 6 łyżek majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • sól

  • pieprz 

  • Opcjonalnie - koperek do posypania gotowej sałatki

Zobacz także
sałatka gyros

Takiego przepisu na sałatkę gyros jeszcze nie widzieliście. Kurczaka zastąpcie tym składnikiem

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Przygotowanie:

  1. Umyty kalafior podzielcie na różyczki. 

  2. W garnku zagotujcie wodę. Wsypcie sól oraz szczyptę sody oczyszczonej - dzięki temu zneutralizujecie brzydki zapach kalafiora. 

  3. Do wrzącej wody włóżcie kawałki kalafiora i ugotujcie.

  4. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo.

  5. Ostudźcie ugotowanego kalafiora i jajka. Następnie, obierzcie jajka i pokrójcie je bardzo drobno. 

  6. Do miski włóżcie ugotowane różyczki kalafiora, pokrojone jajka oraz około 6 łyżek majonezu i 1 łyżkę musztardy. Wymieszajcie i doprawcie solą oraz pieprzem do smaku.

  7. Tak przygotowaną sałatkę odstawcie na co najmniej godzinę. Po tym czasie jest już gotowa do podawania na stół. Smacznego!

Jak ugotować kalafiora, żeby nie śmierdział? 

Gotowany kalafior, choć smaczny, nie pachnie niestety dla wielu najlepiej. Dlaczego tak się dzieje? Warzywo to podczas gotowania wydziela związki siarki, które odpowiadają za nieprzyjemny smrodek.

By się go pozbyć, wystarczy wsypać do gotującej się wody nieco sody oczyszczonej, która usunie brzydki zapach, a do tego sprawi, że kalafior zachowa ładny, jasny kolor. Możecie też dodać do wody nieco cukru - to pozwoli zneutralizować ewentualną goryczkę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Przyrządzony w ten sposób będzie o wiele lepszy
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Zróbcie go w ten sposób, a będzie o wiele lepszy
Na bazarach i straganach cały czas można kupić wspaniałe i dorodne kalafiory. Zupa kalafiorowa i gotowany kalafior z bułką i masłem to nie jedyne sposoby przyrządzania tego warzywa. Zobaczcie, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy, bardziej aromatyczny, a do tego bajecznie żółty. 

Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry.  Dlaczego curry pasuje do kalafiora?  Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu. Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili.  Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób.  Przepis na kalafiora duszonego z curry  Składniki:  750 g różyczek kalafiora  2 łyżeczki curry   2-3 ząbki czosnku   4 łyżki oleju rzepakowego  około 60 ml mleka  około 80 ml wody  szczypta chili (opcjonalnie)  sól, cukier i pieprz   posiekana natka pietruszki   Sposób przygotowania:  Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju.  Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem.  Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu.  Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.   Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego!  W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora? ...

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto. By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl! Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 jajka 3 marchewki 2 pietruszki Pół selera Pół puszki groszku konserwowego Pół puszki ciecierzycy konserwowej 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno. Odsączcie ciecierzycę...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...