Nawet najwięksi miłośnicy kotletów schabowych czy tłustej karkówki przyznają, że od czasu do czasu przyjemnie jest zjeść coś lżejszego, najlepiej pozbawionego mięsa. Albo przynajmniej dołożyć taki element do mięsnego obiadu...

Mamy wtedy zwykle ochotę na delikatne leczo, pieczone warzywa oraz sałatki. Takie bezmięsne opcje obiadowe są równie smaczne, choć zwykle mniej sycące. Można jednak przyrządzić sałatkę w taki sposób, że zaspokoi ona wasz głód na długo.

Przykładem takiego dania jest klasyczna biała sałatka - robi się ją z dowolnego białego warzywa, np. kalafiora oraz jajek. Dzięki dużej zawartości białka sałatka zapewnia sytość i nie jest przy tym zbyt ciężka dla żołądka. Do jej przygotowania nie potrzeba wcale wielu składników - zobaczcie, jak ją zrobić. 

Zobacz także:

Przepis na białą sałatkę

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 6 jaj

  • 6 łyżek majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • sól

  • pieprz 

  • Opcjonalnie - koperek do posypania gotowej sałatki

Przygotowanie:

  1. Umyty kalafior podzielcie na różyczki. 

  2. W garnku zagotujcie wodę. Wsypcie sól oraz szczyptę sody oczyszczonej - dzięki temu zneutralizujecie brzydki zapach kalafiora. 

  3. Do wrzącej wody włóżcie kawałki kalafiora i ugotujcie.

  4. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo.

  5. Ostudźcie ugotowanego kalafiora i jajka. Następnie, obierzcie jajka i pokrójcie je bardzo drobno. 

  6. Do miski włóżcie ugotowane różyczki kalafiora, pokrojone jajka oraz około 6 łyżek majonezu i 1 łyżkę musztardy. Wymieszajcie i doprawcie solą oraz pieprzem do smaku.

  7. Tak przygotowaną sałatkę odstawcie na co najmniej godzinę. Po tym czasie jest już gotowa do podawania na stół. Smacznego!

Jak ugotować kalafiora, żeby nie śmierdział? 

Gotowany kalafior, choć smaczny, nie pachnie niestety dla wielu najlepiej. Dlaczego tak się dzieje? Warzywo to podczas gotowania wydziela związki siarki, które odpowiadają za nieprzyjemny smrodek.

By się go pozbyć, wystarczy wsypać do gotującej się wody nieco sody oczyszczonej, która usunie brzydki zapach, a do tego sprawi, że kalafior zachowa ładny, jasny kolor. Możecie też dodać do wody nieco cukru - to pozwoli zneutralizować ewentualną goryczkę.