Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów.
Przepis na białą kiełbasę w kapuście
Będziecie potrzebować:
- 5 sztuk białej kiełbasy
- 5 liści białej kapusty
- 3 kiszonych ogórków
- 2 czerwonych papryk
- 1 łyżki francuskiej musztardy
- 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 pęczku świeżego koperku
- 1 puszki pomidorów krojonych
- 1 ząbka czosnku
- 2 cebul
- Przypraw: soli i pieprzu
Przygotowanie:
- W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę.
- Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie.
- Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski.
- Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
- W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę.
- Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym.
- Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki. Koperek opłuczcie pod wodą i drobno posiekajcie.
- Pozostałe dwie łyżki koncentratu pomidorowego zmieszajcie z 200 ml wody, pomidorami z puszki, czosnkiem w kawałkach, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polejcie kiełbasę zawiniętą w liście kapusty i przykryjcie pokrywką.
- Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C. Potrawę pieczcie przez ok. 90 minut.
Smacznego!