Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole

Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się także w towarzystwie białej kapusty. Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
marzec 29, 2021

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na białą kiełbasę w kapuście

Będziecie potrzebować:

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • 5 liści białej kapusty
  • 3 kiszonych ogórków
  • 2 czerwonych papryk
  • 1 łyżki francuskiej musztardy
  • 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • 1 puszki pomidorów krojonych
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 cebul
  • Przypraw: soli i pieprzu

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę.
  2. Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie.
  3. Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski.
  4. Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
  5. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę.
  6. Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym.
  7. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki. Koperek opłuczcie pod wodą i drobno posiekajcie. 
  8. Pozostałe dwie łyżki koncentratu pomidorowego zmieszajcie z 200 ml wody, pomidorami z puszki, czosnkiem w kawałkach, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polejcie kiełbasę zawiniętą w liście kapusty i przykryjcie pokrywką.
  9. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C. Potrawę pieczcie przez ok. 90 minut.

Smacznego!

Komentarze