Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole

Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się także w towarzystwie białej kapusty. Sami się przekonajcie.

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na białą kiełbasę w kapuście

Będziecie potrzebować:

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • 5 liści białej kapusty
  • 3 kiszonych ogórków
  • 2 czerwonych papryk
  • 1 łyżki francuskiej musztardy
  • 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • 1 puszki pomidorów krojonych
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 cebul
  • Przypraw: soli i pieprzu
Zobacz także
Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę.
  2. Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie.
  3. Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski.
  4. Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
  5. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę.
  6. Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym.
  7. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki. Koperek opłuczcie pod wodą i drobno posiekajcie. 
  8. Pozostałe dwie łyżki koncentratu pomidorowego zmieszajcie z 200 ml wody, pomidorami z puszki, czosnkiem w kawałkach, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polejcie kiełbasę zawiniętą w liście kapusty i przykryjcie pokrywką.
  9. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C. Potrawę pieczcie przez ok. 90 minut.

Smacznego!

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony. Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Będziecie potrzebować: ½ białej rzodkiewki 1 puszki groszku konserwowego 1 pęczka szczypiorku 1 dużego buraka  2 dużych marchewek  2 średnich pietruszek 3 średnich ziemniaków  5 ogórków korniszonów 5 jajek z chowu ekologicznego 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego) Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody). Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z...

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Białą kiełbasę można przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeden z nich proponuje sama Magda Gessler. Szary sos według jej przepisu genialnie podbija smak mięsa.

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie.  Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników. Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 ml domowego bulionu 30 gramów prawdziwego masła 30 gramów mąki pszennej 4 białych kiełbas 1 łyżki białego cukru 1 średniej cytryny 1 dużej cebuli Szczypty soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.  Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą.  Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.  W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel.  Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu. Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody.  Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę. Po kilku...

Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...