Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Białą kiełbasę można przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeden z nich proponuje sama Magda Gessler. Szary sos według jej przepisu genialnie podbija smak mięsa.

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie. 

Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 400 ml domowego bulionu
  • 30 gramów prawdziwego masła
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 4 białych kiełbas
  • 1 łyżki białego cukru
  • 1 średniej cytryny
  • 1 dużej cebuli
  • Szczypty soli
Zobacz także
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. 
  2. Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą. 
  3. Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek.
  4. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. 
  5. W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel. 
  6. Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu.
  7. Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody. 
  8. Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę.
  9. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również karmel, sól i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszajcie i duście jeszcze przez chwilę.
  10. Tak przygotowanym szarym sosem polejcie przygotowaną wcześniej białą kiełbasę. Mięso najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką lub po prostu z kromką chleba.

Smacznego!

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najsmaczniejszą białą kiełbasę do żurku? To powinno zwrócić waszą uwagę
Już niedługo żurek ponownie zagości w waszych domach. Jeśli nie wiecie, jak wybierać potrzebną do jego przygotowania białą kiełbasę koniecznie sięgnijcie do naszych rad.

Idealny żurek nie mógłby istnieć bez przepysznej białej kiełbaski. Okazuje się jednak, że jej kupno nie jest proste, a wybór nie należy do oczywistych. Na co zwrócić szczególną uwagę? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką kiełbasę kupić do żurku? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 gramów mąki żytniej razowej 300 gramów białej kiełbasy 1 litra bulionu  4 ząbków czosnku 1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Mąkę wsypcie do średniej wielkości garnka, zalejcie 1 litrem wrzącej wody, dodajcie również liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka z...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....