Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie.
Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników.
Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler
Będziecie potrzebować:
- 400 ml domowego bulionu
- 30 gramów prawdziwego masła
- 30 gramów mąki pszennej
- 4 białych kiełbas
- 1 łyżki białego cukru
- 1 średniej cytryny
- 1 dużej cebuli
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.
- Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą.
- Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek.
- W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.
- W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel.
- Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu.
- Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody.
- Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę.
- Po kilku minutach na patelni umieśćcie również karmel, sól i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszajcie i duście jeszcze przez chwilę.
- Tak przygotowanym szarym sosem polejcie przygotowaną wcześniej białą kiełbasę. Mięso najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką lub po prostu z kromką chleba.
Smacznego!