Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre

Białą kiełbasę można przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeden z nich proponuje sama Magda Gessler. Szary sos według jej przepisu genialnie podbija smak mięsa.
Weronika Kępa
marzec 30, 2021

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie. 

Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 400 ml domowego bulionu
  • 30 gramów prawdziwego masła
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 4 białych kiełbas
  • 1 łyżki białego cukru
  • 1 średniej cytryny
  • 1 dużej cebuli
  • Szczypty soli

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. 
  2. Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą. 
  3. Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek.
  4. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. 
  5. W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel. 
  6. Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu.
  7. Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody. 
  8. Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę.
  9. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również karmel, sól i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszajcie i duście jeszcze przez chwilę.
  10. Tak przygotowanym szarym sosem polejcie przygotowaną wcześniej białą kiełbasę. Mięso najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką lub po prostu z kromką chleba.

Smacznego!

Komentarze