Prosty przepis na bezy z mikrofali. Dzięki nam zrobicie je w 2 minuty
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na bezy z mikrofali. Dzięki nam zrobicie je w 2 minuty

Takie proste przepisy świetnie sprawdzają się zawsze wtedy, gdy macie wielką ochotę na słodycze, a mało czasu na przygotowanie deseru.

Macie ochotę na ciasto, a goni was czas? Nic straconego! Ten prosty deser zrobicie maksymalnie w dwie minuty, a smakuje jak klasyczna beza. 

Serwis społecznościowy TikTok obfituje w genialne pomysły na niecodzienne triki w kuchni i pomysły na dania. Dużą popularnością cieszą się filmiki, na których pokazywane są ciekawe triki na przygotowanie znanych posiłków czy deserów w zupełnie inny, często prostszy sposób.

Na przykład zwykła beza - wiedzieliście, że do jej przygotowania nie potrzeba wcale piekarnika? Można ją zrobić z pomocą mikrofalówki i to w zaledwie jedną, maksymalnie dwie minuty. Poznajcie przepis na taką ekspresową bezę z mikrofali. 

Przepis na ekspresową bezę

Do przygotowania szybkiej bezy potrzebne wam będą tylko te dwa składniki:

Składniki:

  • białko jajka

  • 30 dag cukru pudru 

Zobacz także
Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Lepsze niż z budki nad morzem

Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem

Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Doskonała do ciasta

Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Będzie doskonała do ciasta

Przygotowanie:

  1. Oddzielone od żółtka białko wlejcie do miseczki i ubijcie na sztywno mikserem albo widelcem.

  2. Powoli wsypujcie do białka cukier, cały czas ubijając. 

  3. Z powstałej masy uformujcie małe bezy. Ułóżcie na talerzu.

  4. Wstawcie talerz do mikrofali na około 3 minuty.

Bezy możecie przekroić i dodać do środka smaczny krem ze śmietanki i serka mascarpone. Do tego trochę świeżych owoców i gotowe. Smacznego!

Pomysły na szybkie desery

Gdy brakuje wam czasu przyrządzenie czegoś słodkiego do zjedzenia, z pomocą przychodzą pomysły na ekspresowe desery. Nie wszystkie są tak szybkie jak dwuminutowa beza z mikrofali, ale ich przyrządzenie zajmie z pewnością o wiele mniej czasu niż pieczenie na przykład drożdżowego placka z owocami. 

Ciekawą i prostą propozycją są ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wystarczy w rondelku wymieszać masło, mleko, kakao, masło orzechowe oraz cukier i zagotować. Opcjonalnie do masy można dodać ekstrakt z wanilii. Następnie należy po lekkim ostygnięciu wsypać płatki owsiane, wymieszać, uformować z masy ciasteczka, wyłożyć je na papierze do pieczenia i odstawić na około pół godziny, by masa mogła zastygnąć.

Idealnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju słodkie, domowe budynie, kisiele na bazie dżemu domowej roboty czy zdrowy deser w postaci płatków owsianych wymieszanych z jogurtem i świeżymi owocami. 

Źródło: o2.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd
Piana z jajecznych białek to wyjątkowo kapryśny i niewdzięczny składnik podczas przygotowywania wielu ciast i deserów.

Jeszcze pół biedy, jeśli białka nie ubiły się najlepiej przed dodaniem ich do biszkoptu. Gorzej, gdy macie z nimi kłopoty podczas pracy nad bezą. Wydawałoby się, że tak krótka lista składników potrzebnych do wypieku tego niezrównanego w swoim smaku deseru, ułatwi zadanie. Nic z tych rzeczy. Nie ma innego wyjścia. Przed przystąpieniem do pieczenia małych bezików czy też także wtedy, gdy zabierzecie się za przygotowanie efektownej bezy Pawłowej , musicie wziąć sobie do serca kilka ważnych spraw. Oto kilka prostych rad, które pomogą wam w pieczeniu bez każdego rodzaju bez, bezików i produktów bezopodobnych. Jak powinno się piec bezę? Przed przystąpieniem do pieczenia bezy, warto przypomnieć sobie o kilku podstawowych zasadach. Dzięki nim zapomnicie o przesuszonych bezach w środku, podpalonych z zewnątrz, czy też takich, które są z kolei zbyt płynne w środku... Białka na bezę warto przed ubijaniem zamrozić. Tak, to nie żart. Nie chodzi tutaj o zwykłe schłodzenie jajek. Rozbijcie skorupkę i oddzielcie białka od żółtek. Potem włóżcie białka do zamrażarki. Przed ubiciem pozwólcie białkom na rozmrożenie. Dzięki temu beza będzie miała lepsza konsystencję. Niezwykle istotną częścią bezy jest cukier. Powinno używać się drobnego cukru, ale nie powinien być to cukier puder. Unikajcie także grubego cukru typu kryształ. Cukier dosypywany do masy białkowej podczas ubijania nie powinien być wrzucony do naczynia od razu. Należy pozwolić rozpuścić się jednej partii, a dopiero potem sypać kolejną dawkę cukru. Kolejnym ważnym aspektem przygotowanie bezy, jest ubijanie białek w odpowiednim naczyniu. Powinna być to metalowa miska lub inny garnek metalowy. Bezy nie powinno się piec bezpośrednio na blasze. Lepiej ułożyć ją na nieprzywierającej powłoce,...

kwaśniewska
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków jak jeść bezę, dziś podajemy przepis jak łatwo ją zrobić
Małe beziki czy wielkie bezowe torty, nie ma osoby, która by przeszła obok takich słodkości obojętnie. Wyglądają imponująco i świetnie smakują.

Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką. Przez żołądek do serca Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami! Składniki: Beza: 6 białek 320 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu winnego białego szczypta soli Krem: 250 mg śmietany kremówki 500 mg mascarpone 5 kieliszków likieru adwokat 4 łyżki cukru Truskawki Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.  Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi. Tak przygotowaną blachę wstawcie do...

Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
nathallae/TikTok
Newsy
Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
Prosty przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia to idealna propozycja dla każdego, kto stawia pierwsze kroki w kuchni lub po prostu ma ochotę na bardzo słodki i szybki deser.

Ciasta bez pieczenia stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie jest łatwe, szybkie, a wiele przepisów na takie ciasta bez pieczenia pozwala odtworzyć smak lubianych przez wszystkich batoników i ciasteczek. Właśnie dlatego takie desery są uwielbiane przez dzieci! Do tego przyrządzenie ciasta bez pieczenia jest o wiele bezpieczniejsze, dlatego najmłodsi mogą spróbować przygotować taki deser samodzielnie. Poniższy przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia jest autorstwa Natalii Maszkowskiej, uczestniczki programu Masterchef. Pomysły na ciasto bez pieczenia Szybkie ciasto bez pieczenia sprawdzi się zawsze w sytuacji, gdy nie macie za wiele czasu albo zawiódł was piekarnik. Ciasta na zimno wychodzą równie smaczne jak te pieczone, a ich przyrządzenie jest o wiele łatwiejsze. Jeżeli często wychodzą wam zakalce, to w przypadku ciast bez pieczenia nie musicie się niczym martwić. To idealne, proste ciasta dla początkujących! Sprawdźcie te pyszne przepisy: Kokosowa napoleonka Ciasto Rafaello bez pieczenia Słodki galaretkowiec Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Do przygotowania prostego ciasta Kinder Country będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 czekolada biała 1 czekolada mleczna 150 g herbatników Płatki śniadaniowe 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki serka mascarpone Przygotowanie: Wyłóżcie standardowej wielkości tortownicę papierem do pieczenia. Na spodzie ułóżcie herbatniki. Białą i mleczną czekoladę umieśćcie osobno w dwóch miskach i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Po rozpuszczeniu odstawcie na chwilę, by ostygły, ale powinny być dalej płynne. Do miski wlejcie 200 ml śmietanki i ubijcie. Dodajcie 2 łyżki serka mascarpone, roztopioną i schłodzoną białą czekoladę oraz...