kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy

Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie

Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na siekane kotleciki drobiowe

Będziecie potrzebować

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić).
  2. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę.
  3. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę.
  4. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce. 
  5. Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki.
  7. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty
Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej! Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa Oliwa  Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna). Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie! Źródło: gotujmy

Przeczytaj