Specjalistka od diety, ćwiczeń, a teraz także chorób tarczycy – Anna Lewandowska wydaje się znać praktycznie na wszystkim. Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego na swoim blogu napisała o tym, jaką dietę należy stosować przy chorobach tarczycy.

Objawy niedoczynności tarczycy

Chorobą tarczycy, na której skupiła się Lewandowska, jest niedoczynność tarczycy. Najczęściej chorują na nią kobiety, do których sportsmenka kieruje swoje rady.

Typowe objawy niedoczynności tarczycy to:

  • Przesuszenie skóry
  • Wzmożona senność i męczliwość
  • Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem
  • Niskie ciśnienie krwi
  • Marznięcie
  • Przybieranie na wadze
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Obniżenie nastroju, depresja
  • Zaburzenia cyklu miesiączkowego

Tycie w chorobach tarczycy

Lewandowska zwróciła uwagę na problem, z którym często borykają się osoby chore na niedoczynność tarczycy, czyli przybieranie na wadze. Z czego to wynika? Przy tej chorobie obniża się PPM, czyli podstawowa przemiana materii. Z tego powodu, nawet pomimo braku zmian w diecie, osoby chore na niedoczynność zaczynają tyć. Dlatego należy przede wszystkim zacząć od wizyty od lekarza endokrynologa, który przepisze odpowiednie leki na ustabilizowanie hormonów. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie zmian w diecie oraz w stylu życia, by pobudzić metabolizm i przeciwdziałać tyciu.

Zobacz także:

Wskazówki dla chorych na tarczycę

Jak powinny się odżywiać osoby chore na niedoczynność tarczycy? Anna Lewandowska ma kilka rad dotyczących doboru makroskładników:

  • Białko – u osób cierpiących na choroby tarczycy może się pojawić zaburzenie procesu syntezy białek, co objawia się spadkiem kondycji, pogorszeniem stanu skóry i włosów oraz infekcjami. Należy więc jeść jak najwięcej produktów bogatych w białko, czyli ryb, mięsa, jajek, orzechów i roślin strączkowych.
  • Węglowodany – znajdują się w pieczywie, owocach i przede wszystkim cukrze. Osoby chorujące na tarczycę powinny maksymalnie ograniczyć spożycie białego cukru oraz wszelkich słodzonych syropów. Zamiast tego, w ich diecie powinny się znaleźć kasze, ryż oraz warzywa i owoce.
  • Tłuszcze – niezbędny składnik każdej diety. Ważne, by były to zdrowe tłuszcze nienasycone, które można znaleźć w olejach zimnotłoczonych, tłustych rybach morskich, orzechach czy awokado.