Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy włoskie na długowieczność

Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też:

  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar
  • Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy

Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas.

Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie. To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich.

Zobacz także
jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Wartości odżywcze orzechów włoskich

  • Naturalnie podnoszą odporność
  • Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze
  • Świetnie wpływają na pracę mózgu
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Polepszają wygląd i stan włosów
  • Pozwalają zwalczać stany zapalne
  • Polepszają funkcje układu krwionośnego

Pamiętajcie jednak, że orzechy włoskie pomimo swoich niesamowitych właściwości, są też mocno kaloryczne. Nie przekraczajcie porcji w postaci 3 sztuk dziennie, bo możecie zobaczyć ich działanie także w postaci powiększającej się oponki na brzuchu!

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby! Jak obrać orzechy włoskie? Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.   Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast , zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – łupina zejdzie bez problemu! Jak obrać orzechy laskowe? Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki . Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie. Jak obrać migdały? Migdały obiera się...

Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie
Adobe Stock
Newsy
Brakuje orzechów włoskich. Te 2 powody mogą sprawić, że zabraknie ich już na Boże Narodzenie
Trudno wyobrazić sobie święta bez orzechów włoskich. U naszych sąsiadów są wręcz symbolem świąt. U nas też mają stałe miejsce w świątecznych przepisach. A jednak może ich zabraknąć.

Zauważyliście jak drogie są w sklepach orzechy włoskie? Wiele osób będzie musiało zrewidować zakupowe plany i zamiast 2 kilogramów do rodzinnego rozłupywania w czasie świąt, kupić mniejszą ilość do przybrania talerza z bakaliami. Wiemy skąd takie kosmiczne ceny. Są dwa główne podwody. Skąd się biorą orzechy włoskie w Polsce? Orzechy to nie tylko przysmak, który lubimy chrupać jako przekąskę. W kuchni polskiej mają zastosowanie w bardzo wielu przepisach. Dodajemy je do ciast, sałatek, zup czy pieczonych dań. Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby ich zabraknąć. Oczywiście część orzechów, jakie kupujemy w sklepach, pochodzi z naszych rodzimych plantacji. Coroczne zbiory dzielone są jednak na te, które trafią do polskich sklepów i te, które opuszczą nasz kraj i zostaną wyeksportowane. Nie wszystko więc co było wyprodukowane w kraju trafi na nasze stoły. Żeby zaspokoić zapotrzebowanie Polaków, od lat sprzedawane są u nas orzechy z importu. I to właśnie te, importowane z Kalifornii, są dziś zagrożone. Dlaczego na rynku zaczyna brakować orzechów włoskich? Trwa poważny kryzys na rynku orzechów włoskich spowodowany kilkoma przyczynami. Głównym powodem są utracone kalifornijskie plantacje największego producenta orzechów włoskich w Stanach Zjednoczonych i drugiego na świecie zaraz po Chinach. Wielkie pożary, jakie nawiedziły w tym roku Kalifornię spowodowały, że zbiory są znacznie mniejsze niż planowane. Drugim powodem zmniejszonej podaży orzechów na światowych rynkach są przeciążone z powodu pandemii koronawirusa porty morskie, które mając towar w magazynach nie są w stanie systematycznie rozsyłać go do odbiorców na całym świecie. Coraz częściej się mówi, że kryzys nie zakończy się przed świętami, a to może...