Ogórki to prawdziwe naturalne dobro. Zawierają one całą moc składników odżywczych cennych w każdej diecie. Są one wyjątkowo niskokaloryczne, ponieważ w 97 proc. składają się z wody. W 100 g surowego ogórka znajduje się zaledwie 12-15 kcal. Ogórek właściwie jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw razem z sałatą czy pomidorem. Sprawia to, że czujecie sytość, a jednocześnie dostarczacie organizmowi bardzo niewiele kalorii. Dzięki wysokiej zawartości wody ogórki gaszą też pragnienie.
Ogórki – właściwości dla zdrowia
- Działają moczopędnie oczyszczając nerki i regulując ich pracę.
- Oczyszczają organizm z toksyn.
- Nawadniają.
- Hamują wzrost komórek odpowiedzialnych za nowotwory.
- Wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi.
Zawierają także bardzo wiele witamin i minerałów takich jak witamina A, B, C, E i K oraz niacyna, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas czy fosfor, a także sód czy cynk. Ten zastrzyk zdrowia sprawi, że nie tylko poprawi się funkcjonowanie waszego organizmu – skorzystają na tym także włosy i skóra.
Dieta ogórkowa - zasady
Jeśli pragniecie w szybkim czasie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wypróbujcie dietę ogórkową. Jej główny składnik, czyli ogórki, może być spożywany praktycznie w nieograniczonych ilościach.
Co można jeść na diecie ogórkowej? Przykładowe dania to:
- Śniadanie: kromka chleba, duży talerz sałatki z ogórków, niesłodzona kawa lub herbata
- Obiad: Tuńczyk z pokrojonymi w plasterki ogórkami lub gotowanymi jajkami i grillowanym białym mięsem
- Przekąska: sałatka owocowa z ogórkiem
Z racji na to, że dieta ogórkowa jest dość rygorystyczna i dostarcza niewiele kalorii, nie należy jej stosować dłużej niż przez 10 dni. W tym czasie organizm zdąży się oczyścić, a metabolizm znacznie przyspieszy, sprawiając, że jedzenie nie będzie się odkładać w tkance tłuszczowej. W trakcie detoksu można uprawiać łagodną aktywność fizyczną, jednak należy uważać na przemęczanie się i zbyt intensywny wysiłek.
Zobacz także:
Czytaj też: