Sprzątanie kuchni to jeden z najgorszych obowiązków domowych. Prawdopodobnie nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, ile godzin musielibyście poświęcić. by to pomieszczenie było naprawdę czyste. W końcu umycie naczyń, przetarcie blatów i kuchenki, wyczyszczenie mikrofalówki, lodówki, piekarnika i szafek to dopiero wierzchołek góry lodowej. 

Okazuje się, że od czasu do czasu powinniście zrobić w waszej kuchni naprawdę gruntowne porządki, podczas których wyczyścicie dosłownie wszystko – od podłogi po sufit. Dla ułatwienia sporządziliśmy dla was listę 4 rzeczy, o których na pewno zawsze zapominacie. Tym razem koniecznie o nie zadbajcie.

Kosz na śmieci

Jeśli wydaje wam się, że worki na śmieci chronią wasz kosz przed wszelkimi zabrudzeniami, to jesteście w błędzie. Śmietniki brudzą się zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Bowiem płynne odpadki nieraz przeciekają przez worek i brudzą dno kosza. Najlepiej więc raz na jakiś czas włożyć go do wanny lub pod prysznic i dokładnie go umyć, na przykład sodą oczyszczoną lub chemicznym specyfikiem. Inaczej stanie się źródłem nieprzyjemnych zapachów w waszym domu.

Torby na zakupy

Ekologiczne torby na zakupy też się brudzą. Zdarza się przecież, że postawicie je na zanieczyszczonej podłodze, a nawet, że w trakcie transportu coś się wyleje. W takim przypadku powinniście od razu wrzucać je do prania. Jednak nawet jeśli wydają się czyste pamiętajcie, że trzymacie w nich jedzenie, więc co jakiś czas po prostu profilaktycznie je przepierzcie.

Zobacz także:

Otwieracz do puszek

Badania przeprowadzone w 2013 roku przez organizację zajmującą się zdrowiem i bezpieczeństwem publicznym dowiodły, że na niemytych regularnie otwieraczach do puszek, znajduje się nie tylko pleśń, drożdże i bakterie E.coli, ale również cząsteczki Salmonelli. Koniecznie wyczyśćcie go przed kolejnym użyciem.

Gałki i uchwyty

Do najbrudniejszych rzeczy w waszej kuchni, z pewnością można zaliczyć gałki i uchwyty od mebli. Każdego dnia dotykają ich wszyscy domownicy i goście – nie każdy z nich ma czyste ręce. Według ekspertów, na gałkach znajduje się mnóstwo bakterii E.coli oraz gronkowców, które stanowią przyczynę wielu naprawdę groźnych chorób. Starajcie się więc przecierać je tak często, jak to możliwe. Nawet raz na dwa dni.