Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu.

Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży.

To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście.

Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto?

Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis.

Zobacz także:

Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku.

Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę.

Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy.

Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę

Składniki na ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki)
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • Olejek zapachowy waniliowy lub inny
  • Opcjonalnie: owoce lub konfitura

Składniki na kruszonkę:

  • Ćwierć kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe.
  2. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn.
  3. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie.
  4. Nie odstawiajcie ciasta do wyrośnięcia –  ten przepis zakłada wyrośnięcie ciasta już w piekarniku.
  5. Wysmarujcie foremkę-keksówkę tłuszczem i umieśćcie w niej ciasto.
  6. Opcjonalnie możecie położyć na cieście wybrane owoce lub dżem.
  7. Wymieszajcie masło , cukier i mąkę w celu zrobienia kruszonki.
  8. Wysypcie kruszonkę na ciasto w formie.
  9. Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 45 min.
  10. Smacznego!