ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy

1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie

Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu.

Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży.

To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto?

Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis.

Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku.

Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę.

Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy.

Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę

Składniki na ciasto:

  • 70 dag mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki)
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • Olejek zapachowy waniliowy lub inny
  • Opcjonalnie: owoce lub konfitura

Składniki na kruszonkę:

  • Ćwierć kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe.
  2. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn.
  3. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie.
  4. Nie odstawiajcie ciasta do wyrośnięcia –  ten przepis zakłada wyrośnięcie ciasta już w piekarniku.
  5. Wysmarujcie foremkę-keksówkę tłuszczem i umieśćcie w niej ciasto.
  6. Opcjonalnie możecie położyć na cieście wybrane owoce lub dżem.
  7. Wymieszajcie masło , cukier i mąkę w celu zrobienia kruszonki.
  8. Wysypcie kruszonkę na ciasto w formie.
  9. Pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 45 min.
  10. Smacznego!
wachowicz
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz. Ta receptura was nie zawiedzie
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Tak i to z powodzeniem! Niezawodny przepis Ewy Wachowicz na cudowną, delikatną drożdżówkę z owocami. Koniecznie musicie ją przygotować!

Drożdżówka z owocami i kruszonką to nieodłączne wspomnienie wspaniałych lat dzieciństwa. Najczęściej była podawana ze szklanką ciepłego mleka. To smak, do którego można wracać bez końca. Jednak przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która zdradza przepis na pyszną drożdżówkę dla leniwych! Niezawodny trik Wachowicz Ewa Wachowicz to bezkonkurencyjnie jedna z najpopularniejszych celebrytek prowadzących swój program kulinarny. Często również dzieli się wszelkimi radami ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych. Ostatnio zdradziła przepis na idealną drożdżówkę bez konieczności wyrabiania. To ciasto przygotowuje się zaledwie w pięć minut, nie licząc okresu leżakowania. Jest przygotowywane z dodatkiem owoców i oczywiście obowiązkowej kruszonki. To idealny przepis na każdą okazję, musicie go wypróbować! Składniki: 4 ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki letniego mleka 10 dag drożdży szczypta soli drobne owoce (maliny, jagody bądź truskawki) Kruszonka: 50 g masła ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru Wykonanie: Jajka wbijcie do miseczki i roztrzepcie. Do większej miski pokruszcie drożdże. Następnie dodajcie do nich cukier, roztrzepane jaja, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Pamiętajcie o dokładnym zachowaniu kolejności tych składników, podczas dodawania ich do misy. To bardzo kluczowa kwestia, aby ciasto się udało. Wszystkie produkty układajcie warstwowo oraz równomiernie. Na koniec całość przykryjcie ściereczką i odstawcie na trzy godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Po...

przepis na chałkę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszną domową chałkę z kruszonką. Maślane, pachnące ciasto za grosze
Nie ma nic lepszego, niż kromka świeżej, maślanej chałki. Zamiast kupować ją w sklepie, zróbcie ją sami w domu!

Chałka to kulinarna pamiątka po wielu stuleciach pobytu na ziemiach polskich społeczności żydowskiej. To właśnie z języka hebrajskiego wzięła się nazwa tego wypieku. Mało tego – o chałce są wzmianki nawet w Biblii! Różnice między polską a żydowską chałką Polacy jadają chałkę bez okazji, zaś dla wyznawców judaizmu stanowi ona ważny element świętowania szabatu. Ponadto chałkę żydzi pieką także na Święto Paschy. Obecnie różnica w „polskiej” i „żydowskiej” chałce dotyczy niemal wyłącznie rozmiaru i posypki. Chałki pieczone przez polskie panie domu są zwykle znacznie mniejsze, niż te tradycyjne, świąteczne ciasta żydowskie. U nas króluje bardziej słodka wersja z kruszonką, a w Izraelu i w społecznościach żydowskich rozsianych po świecie, preferuje się posypkę z sezamu lub zupełny jej brak. Przepis na chałkę z kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki drożdży 2 jajka Pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki masła 5 łyżek wody 3 łyżki cukru Pół łyżeczki soli Składniki na kruszonkę: 2-3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Wymieszajcie składniki i odstawcie powstały zaczyn do podrośnięcia na 15 minut. Do miski lub innego dużego naczynia wsypcie mąkę, cukier i sól. Do mąki dodajcie zaczyn. W innym naczyniu roztrzepcie jajko z wodą i następnie dodajcie je do mąki. Rozpuśćcie masło w kąpieli wodnej i zacznijcie wyrabiać ciasto. Dodajcie rozpuszczone masło pod koniec wyrabiania ciasta. Ciasto na chałkę powinno być elastyczne, sprężyste i dość miękkie – uważajcie z dosypywaniem do niego dużych ilości...

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...