1 nietypowy składnik panierki zupełnie odmienia kotlety z kurczaka. Tak smacznych dawno nie jedliście
Redakcyjne
Newsy

1 nietypowy składnik panierki zupełnie odmienia kotlety z kurczaka. Tak smacznych dawno nie jedliście

Wystarczy 1 dodatek do kotletów z kurczaka, by stały się jeszcze smaczniejsze. Zawsze macie to w lodówce.

Delikatne kotlety drobiowe to danie uwielbiane przez wszystkie pokolenia. O ile dzieci mogą marudzić na widok schabu (który bywa twardy) czy wątróbki, tak kotlety z kurczaka zawsze cieszą się powodzeniem i szybko znikają z talerzy nawet największych niejadków.

W najprostszej wersji doprawia się je jedynie solą i pieprzem, a następnie panieruje w jajku i bułce tartej. Można jednak bardziej zaszaleć i doprawić je tak, że od razu nabiorą charakteru. Mowa tutaj o musztardzie, którą należy dodać nie do marynaty, a panierki. Dzięki temu kotlety pozostaną delikatne w smaku, ale będą miały lekką szczyptę przyjemnej ostrości.

Przepis na smakowite kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 3 łyżki mąki

  • czosnek granulowany

  • słodka papryka mielona

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kotlety z kurczaka wyjdą idealnie, gdy zrobicie 1 rzecz z mięsem. Tłuczek będzie niepotrzebny 

Kotlety z kurczaka wyjdą idealnie, gdy zrobicie 1 rzecz z mięsem. Tłuczek będzie niepotrzebny 

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso

Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielcie na mniejsze kotlety. Możecie lekko rozbić je tłuczkiem.

  2. Następnie każdy kotlet doprawcie szczyptą czosnku, słodkiej papryki oraz solą i pieprzem.

  3. Przygotujcie panierkę: do jednej miski wsypcie mąkę, a do drugiej wbijcie jedno jajko, dodajcie łyżkę musztardy francuskiej oraz szczyptę soli. Możecie też wsypać ulubione zioła, by kotlety były jeszcze bardziej aromatyczne.

  4. Każdy kotlet panierujcie, obtaczając go najpierw w mące, następnie zanurzając w jajku i musztardzie i na koniec znów włóżcie go do miseczki z mąką.

  5. Tak przygotowane kotlety połóżcie na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażcie z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

I gotowe! Kotlety świetnie smakują podane tradycyjnie, z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z marchewki, buraków albo z ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Co zrobić, by kotlety z kurczaka były soczyste?

Wilgotne i miękkie kotlety drobiowe to zasługa odpowiedniego sposobu przygotowania. Dużym błędem jest doprawianie i panierowanie kotletów na zapas, nawet kilka godzin przed smażeniem. Pozornie taki sposób wydaje się sprytny - można przygotować sobie kotlety wcześniej i w tym czasie zająć się innymi obowiązkami domowymi.

Niestety, taka metoda sprawia, że mięso wysycha i po usmażeniu jest twarde. Wszystko przez sól oraz bułkę tartą, które „wyciągają” wodę z mięsa i sprawiają, że staje się oklapnięte i wiórowate. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drobiowe mielone kotlety
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę
Słyszeliście kiedyś o mielonych z drobiowego mięsa? To ciekawa odmiana od kotletach z mielonej łopatki czy szynki.

Gama produktów mięsnych, które oferują nam już nie tylko sklepy mięsne, ale i te zwykłe jest niezwykle szeroka. Mięso drobiowe na kotlety, na sosy, pokrajane przemysłowo filety, czy różnego rodzaje dzwonka z wszelakich gatunków mięs. Wśród całej masy mięsnej oferty, coraz częściej natknąć można się na mielone mięso drobiowe. Tak przygotowane mięso jest pomyślane jako baza do kotletów. Jakie mięso wybrać do mielenia? Zamiast wybierać jednak mięso zmielone przez producenta, można wybrać także i dowolny kawałek piersi do zmielenia w domowej maszynce. Ten pomysł może być nawet lepszy od zakupu gotowego mięsa. Dlaczego? W ten sposób sami wybierzecie jakie mięso znajdzie się w kotlecie. Lepszym wyborem wydaje się zmielenie luzowanego mięsa z uda kurczaka lub indyka niż fileta z piersi tych obu rodzajów drobiu. Uda są mięsem znacznie tłustszym niż delikatne piersi. Dzięki temu podczas smażenia kotletów nie stracicie całej wilgotności waszego mięsa. Aby podkręcić jeszcze trochę smak domowych kotletów z mielonego drobiu, warto pomyśleć o tym jak doprawić mięsne kulki. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie w tym celu przyprawy gyros. Usmażone kotlety będą smakowały z jej dodatkiem dużo bardziej oryginalnie. Przepis na mielone kotlety drobiowe Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku Pół małej cebuli Majeranek, Przyprawa gyros Pieprz Sól Olej Przygotowanie: Mięso zmielcie w malakserze lub w tradycyjnej maszynce do mięsa. Cebulą i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie. Wymieszajcie razem wszystkie składniki. Doprawcie mięsną masę na kotlety solą, pieprzem, przyprawą gyros i majerankiem. Formujcie z mięsa kule o podobnych kształtach jak tradycyjne kotlety...

kurczak ze słonecznikiem
Justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy
Panierka to nie tylko bułka tarta! Wypróbujcie ciekawy przepis na panierowane kotlety z kurczaka.

Wiedza o zdrowym odżywianiu jest już powszechna i wiele osób stara się trzymać zasad zbilansowanej diety. A te mówią o ograniczaniu soli, słodyczy, tłustych potraw i niepotrzebnych dodatków, które sprawiają że dania są bardziej kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe „grzeszki” – w końcu któż oparłby się przepysznym, panierowanym kotletom z kurczaka? Na szczęście poza tradycyjną panierką można przygotować jej znacznie zdrowsze alternatywy. Co powiecie na kotlety drobiowe panierowane w ziarnach słonecznika? Palce lizać! Przepis na kurczaka panierowanego w ziarnach słonecznika Choć ziarna słonecznika są kaloryczne, to warto uwzględnić je w swojej diecie. Bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy, dzięki czemu stanowią bardzo dobry dodatek do posiłków. By przygotować kurczaka w ziarnach słonecznika, potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 piersi z kurczaka mąka pszenna ziarna słonecznika 1 jajko olej mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przekrójcie każdą z nich na pół (jak na kotlety) i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie słodką i ostrą papryką. Przygotujcie sobie miseczki osobno z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, mąką i ziarnami słonecznika. Każdy z kotletów obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i dokładnie pokryjcie ziarnami słonecznika z obu stron. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, połóżcie na patelni kotlety. Lekko zmniejszcie ogień i smażcie mięso, aż się ozłoci z każdej strony. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z tłuszczu. Smacznego!

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...