Co zrobić z czerstwego chleba
Adobe Stock
Triki kulinarne

Zostało ci czerstwe pieczywo? Nie wyrzucaj go! Zdziwisz się, co możesz z niego zrobić!

Czerstwe pieczywo to nie koniec świata. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie trzeba od razu karmić nim gołębi. Kilkudniowy chleb lub bułki wspaniale nadadzą się do wielu dań. Możesz z nich zrobić, na przykład przepyszną bruschettę!

Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe!

Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą. Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bruschettę z pomidorami

Będziesz potrzebować

  • Czerstwe pieczywo
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Mozzarella
  • Oliwa
  • Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki.
  2. Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut, aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę).
  4. Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek).
  5. Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory z wody i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić).
  6. Tak przygotowane warzywa pokrój w średnich rozmiarów kostkę (kawałki nie mogą być za duże, żebyśmy łatwo mogli je jeść, ale też nie mogą być za małe gdyż zrobi się z nich papka).
  7. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  8. Pokrojone pomidory umieść w misce, dodaj do nich resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną cebulę, trzy łyżki oliwy i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Kontroluj smak i dodaj przyprawy w takiej ilości, w której najbardziej odpowiadają twoim kupkom smakowym.
  9. Na wyjęte z piekarnika pieczywo nałóż świeżo przygotowane pomidory i gotowe!
Kurczak w mandarynkach
Adobe Stock
Przepisy
Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!
Kurczak w klasycznym wydaniu przestał już robić na nas wrażenie. Jednak połączenie go z mandarynkami to cudowne odkrycie. Ten sposób sprawi, że w końcu poczujesz powiew świeżości w swojej kuchni.

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa! Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 4 mandarynki 1 główka czosnku Oliwa ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka bulionu drobiowego Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Przygotowanie Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut. Gotowe mięso wyjmij...

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy
Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy
Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je
Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny. Przepis na zrazy wołowe Będziesz potrzebować 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje) 8 plastrów wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 1 duża papryka lub dwie mniejsze 2 łyżki musztardy 3 szklanki rosołu Olej Wykałaczki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano Przygotowanie Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem.  W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa. W garnku zagotuj rosół . Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny.   Gotowe! Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence . W takim przypadku należy je...