Co zrobić z czerstwego chleba
Adobe Stock
Triki kulinarne

Zostało ci czerstwe pieczywo? Nie wyrzucaj go! Zdziwisz się, co możesz z niego zrobić!

Czerstwe pieczywo to nie koniec świata. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie trzeba od razu karmić nim gołębi. Kilkudniowy chleb lub bułki wspaniale nadadzą się do wielu dań. Możesz z nich zrobić, na przykład przepyszną bruschettę!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe!

Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą. Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na bruschettę z pomidorami

Będziesz potrzebować

  • Czerstwe pieczywo
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Mozzarella
  • Oliwa
  • Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki.
  2. Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut, aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę).
  4. Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek).
  5. Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory z wody i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić).
  6. Tak przygotowane warzywa pokrój w średnich rozmiarów kostkę (kawałki nie mogą być za duże, żebyśmy łatwo mogli je jeść, ale też nie mogą być za małe gdyż zrobi się z nich papka).
  7. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  8. Pokrojone pomidory umieść w misce, dodaj do nich resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną cebulę, trzy łyżki oliwy i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Kontroluj smak i dodaj przyprawy w takiej ilości, w której najbardziej odpowiadają twoim kupkom smakowym.
  9. Na wyjęte z piekarnika pieczywo nałóż świeżo przygotowane pomidory i gotowe!
Komentarze
Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

Przeczytaj