Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe!
Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą. Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami.
Przepis na bruschettę z pomidorami
Będziesz potrzebować
- Czerstwe pieczywo
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Mozzarella
- Oliwa
- Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek
Przygotowanie
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki.
- Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut, aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę).
- Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek).
- Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory z wody i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić).
- Tak przygotowane warzywa pokrój w średnich rozmiarów kostkę (kawałki nie mogą być za duże, żebyśmy łatwo mogli je jeść, ale też nie mogą być za małe gdyż zrobi się z nich papka).
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pokrojone pomidory umieść w misce, dodaj do nich resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną cebulę, trzy łyżki oliwy i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Kontroluj smak i dodaj przyprawy w takiej ilości, w której najbardziej odpowiadają twoim kupkom smakowym.
- Na wyjęte z piekarnika pieczywo nałóż świeżo przygotowane pomidory i gotowe!