Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i kremowością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Flickr
Newsy

Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i aksamitnością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Powidła już zrobione, placki upieczone, pora zatem zabrać się za przyrządzenie zupy z tych owoców. Jest nie tylko kremowa, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na coraz chłodniejsze dni. 

Zupa truskawkowa, wiśniowa, jagodowa – takie warianty zna każdy Polak. Aż dziw bierze, że śliwkowa nie weszła jeszcze do kanonu zup owocowych. Może dlatego, że przygotowuje się ją na rosole, a nie jak pozostałe na wodzie. To nietypowe połączenie daje jednak spektakularne doznania smakowe, które zachwycą waszych najbliższych. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Porady dotyczące przygotowania zupy ze śliwek 

Do zupy śliwkowej wybierajcie ciemne odmiany śliwek, są one najbardziej wartościowe i pięknie zabarwiają zupę. Śliwkową możecie przyrządzać na zwykłym rosole lub jeżeli nie jecie mięsa na wywarze warzywnym. 

Nie bójcie się używać różnych przypraw. Goździki i cynamon świetnie sprawdzają się w tej zupie. Jeżeli jednak lubicie ostrzejsze smaki – dodajcie do niej chili. 

Zupę możecie udekorować grzankami lub pokruszonym serem pleśniowym, lub kremowym twarożkiem i listkiem mięty. 

Zobacz także
Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Bigos

Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej

Przepis na kremową zupę śliwkową 

Składniki: 

  • 500 g śliwek 

  • 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw 

  • ½ szklanki śmietany 

  • 3 łyżki cukru 

  • kilka goździków 

  • ½ łyżeczki cynamonu 

  • grzanki lub ser pleśniowy do podania i dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Śliwki umyjcie i wyjmijcie z nich pestki.

  2. Owoce wrzućcie do gorącego rosołu, dodajcie goździki i cukier. Całość doprowadźcie do wrzenia. 

  3. Gotujcie do momentu, aż owoce staną się bardzo miękkie, powinno wam to zająć około 20 minut. 

  4. Wówczas odcedźcie je i przetrzyjcie przez sito.  

  5. Pulpę połączcie ponownie z wywarem. Dodajcie śmietanę. 

  6. Doprawcie wszystko cynamonem i gotujcie jeszcze kilka minut. Wyznawcy ostrych smaków dorzucają również płatki chili i pieprz.

  7. Podawajcie z grzankami lub serem pleśniowym. 

Smacznego! 

Właściwości i wartości zdrowotne świeżych śliwek 

Śliwki węgierki i inne polskie śliwki to prawdziwa skarbnica witamin i cennych minerałów. Spójrzcie sami:

  • Te owoce korzystnie działają na układ pokarmowy, a to dzięki zawartym w nich pektynom. 

  • Surowe śliwki (w przeciwieństwie do suszonych) mają mało kalorii, więc dbający o wagę mogą je jeść bez wyrzutów sumienia. 

  • Są bogate w witaminę C, A, E, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. 

  • Zawierają wiele składników mineralnych: potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Kniejson/Gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Zupa cebulowa z ostrym, dojrzewającym serem i grzankami to prawdziwy specjał w całej Francji. Coraz częściej podaje się ją jednak na całym świecie!

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku! Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim. Przepis na zapiekaną zupę cebulową Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku. Składniki: 4 duże cebule 100 g masła 2 l bulionu kieliszek koniaku łyżka mąki ser Gruyere (twardy dojrzewający) pieprz, sól tymianek bagietka liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki , po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć...

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...