Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i kremowością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Flickr
Newsy

Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i aksamitnością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Powidła już zrobione, placki upieczone, pora zatem zabrać się za przyrządzenie zupy z tych owoców. Jest nie tylko kremowa, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na coraz chłodniejsze dni. 

Zupa truskawkowa, wiśniowa, jagodowa – takie warianty zna każdy Polak. Aż dziw bierze, że śliwkowa nie weszła jeszcze do kanonu zup owocowych. Może dlatego, że przygotowuje się ją na rosole, a nie jak pozostałe na wodzie. To nietypowe połączenie daje jednak spektakularne doznania smakowe, które zachwycą waszych najbliższych. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Porady dotyczące przygotowania zupy ze śliwek 

Do zupy śliwkowej wybierajcie ciemne odmiany śliwek, są one najbardziej wartościowe i pięknie zabarwiają zupę. Śliwkową możecie przyrządzać na zwykłym rosole lub jeżeli nie jecie mięsa na wywarze warzywnym. 

Nie bójcie się używać różnych przypraw. Goździki i cynamon świetnie sprawdzają się w tej zupie. Jeżeli jednak lubicie ostrzejsze smaki – dodajcie do niej chili. 

Zupę możecie udekorować grzankami lub pokruszonym serem pleśniowym, lub kremowym twarożkiem i listkiem mięty. 

Zobacz także
Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Bigos

Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej

Przepis na kremową zupę śliwkową 

Składniki: 

  • 500 g śliwek 

  • 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw 

  • ½ szklanki śmietany 

  • 3 łyżki cukru 

  • kilka goździków 

  • ½ łyżeczki cynamonu 

  • grzanki lub ser pleśniowy do podania i dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Śliwki umyjcie i wyjmijcie z nich pestki.

  2. Owoce wrzućcie do gorącego rosołu, dodajcie goździki i cukier. Całość doprowadźcie do wrzenia. 

  3. Gotujcie do momentu, aż owoce staną się bardzo miękkie, powinno wam to zająć około 20 minut. 

  4. Wówczas odcedźcie je i przetrzyjcie przez sito.  

  5. Pulpę połączcie ponownie z wywarem. Dodajcie śmietanę. 

  6. Doprawcie wszystko cynamonem i gotujcie jeszcze kilka minut. Wyznawcy ostrych smaków dorzucają również płatki chili i pieprz.

  7. Podawajcie z grzankami lub serem pleśniowym. 

Smacznego! 

Właściwości i wartości zdrowotne świeżych śliwek 

Śliwki węgierki i inne polskie śliwki to prawdziwa skarbnica witamin i cennych minerałów. Spójrzcie sami:

  • Te owoce korzystnie działają na układ pokarmowy, a to dzięki zawartym w nich pektynom. 

  • Surowe śliwki (w przeciwieństwie do suszonych) mają mało kalorii, więc dbający o wagę mogą je jeść bez wyrzutów sumienia. 

  • Są bogate w witaminę C, A, E, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. 

  • Zawierają wiele składników mineralnych: potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Flickr
Newsy
Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców
Czekolada i wszystko, co czekoladowe jest bardzo pożądane. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala, by zajadać się tą słodką przekąską. Wówczas, możecie przygotować własną, zdrową wersję popularnej Nutelli. 

Nutella ze sklepu to prawdziwa pogromczyni diet, ciężko się jej oprzeć. Jest słodka, kremowa i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Niestety jej podstawowym składnikiem jest cukier.  W składzie znajdziecie również: olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny i wanilinę.   Jak widać nie wszystkie komponenty służą waszemu zdrowiu. Dlatego nadszedł czas na przygotowanie domowej, równie pysznej wersji tego smakołyku na bazie popularnego owocu.  Jak przygotować zdrową, domową Nutellę?  Bazą tego słodkiego kremu na kanapki będą owoce, na które jest właśnie sezon - śliwki. Domowa Nutella ze śliwek węgierek jest bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje.   Nie dodaje się do niej dużych ilości cukru, więc śliwki tu wykorzystane muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie.  Możecie użyć samego kakao, ale jeżeli dodacie również dobrej jakości czekoladę, to całość będzie smakowała jeszcze lepiej.  Jeżeli chcecie, by krem owocowo-kakaowy był bardziej dietetyczny, wówczas cukier możecie zastąpić jego zdrowszymi odpowiednikami, które dostępne są w każdym większym sklepie, np. stewią lub erytrolem.  Przepis na zdrową i pyszną Nutellę ze śliwek   Składniki na 1 litr dżemu:  3 kg śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek i przekrojonych na połówki)  250 g drobnego cukru (w wersji bardzo zdrowej można zastąpić go erytrytolem lub daktylami wymoczonymi w gorącej wodzie)  100 g kakao  150 g czekolady deserowej (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: Śliwki węgierki...

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...