Zupa truskawkowa, wiśniowa, jagodowa – takie warianty zna każdy Polak. Aż dziw bierze, że śliwkowa nie weszła jeszcze do kanonu zup owocowych. Może dlatego, że przygotowuje się ją na rosole, a nie jak pozostałe na wodzie. To nietypowe połączenie daje jednak spektakularne doznania smakowe, które zachwycą waszych najbliższych. Zobaczcie, jak ją przygotować. 

Porady dotyczące przygotowania zupy ze śliwek 

Do zupy śliwkowej wybierajcie ciemne odmiany śliwek, są one najbardziej wartościowe i pięknie zabarwiają zupę. Śliwkową możecie przyrządzać na zwykłym rosole lub jeżeli nie jecie mięsa na wywarze warzywnym. 

Nie bójcie się używać różnych przypraw. Goździki i cynamon świetnie sprawdzają się w tej zupie. Jeżeli jednak lubicie ostrzejsze smaki – dodajcie do niej chili. 

Zobacz także:

Zupę możecie udekorować grzankami lub pokruszonym serem pleśniowym, lub kremowym twarożkiem i listkiem mięty. 

[content:0_10080,0_1366:undefined]

Przepis na kremową zupę śliwkową 

Składniki: 

  • 500 g śliwek 

  • 1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw 

  • ½ szklanki śmietany 

  • 3 łyżki cukru 

  • kilka goździków 

  • ½ łyżeczki cynamonu 

  • grzanki lub ser pleśniowy do podania i dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Śliwki umyjcie i wyjmijcie z nich pestki.

  2. Owoce wrzućcie do gorącego rosołu, dodajcie goździki i cukier. Całość doprowadźcie do wrzenia. 

  3. Gotujcie do momentu, aż owoce staną się bardzo miękkie, powinno wam to zająć około 20 minut. 

  4. Wówczas odcedźcie je i przetrzyjcie przez sito.  

  5. Pulpę połączcie ponownie z wywarem. Dodajcie śmietanę. 

  6. Doprawcie wszystko cynamonem i gotujcie jeszcze kilka minut. Wyznawcy ostrych smaków dorzucają również płatki chili i pieprz.

  7. Podawajcie z grzankami lub serem pleśniowym. 

Smacznego! 

Właściwości i wartości zdrowotne świeżych śliwek 

Śliwki węgierki i inne polskie śliwki to prawdziwa skarbnica witamin i cennych minerałów. Spójrzcie sami:

  • Te owoce korzystnie działają na układ pokarmowy, a to dzięki zawartym w nich pektynom. 

  • Surowe śliwki (w przeciwieństwie do suszonych) mają mało kalorii, więc dbający o wagę mogą je jeść bez wyrzutów sumienia. 

  • Są bogate w witaminę C, A, E, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. 

  • Zawierają wiele składników mineralnych: potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Źródło: haps.pl