Większość z nas wyobraża sobie zupę pomidorową w wyłącznie dwóch wariantach. Albo z makaronem, albo z ryżem. Za to koniecznie na wczorajszym rosole. Warto jednak zmienić swoje patrzenie na to danie.
Wystarczy kilka niedrogich składników dostępnych w każdym markecie i ze zwykłej pomidorówki powstanie coś obłędnego. I o wiele bardziej sycącego.
Smak zapewnią potrójne pomidory. Chodzi o pomidory z puszki (lub świeże w sezonie), koncentrat i suszone pomidory wzbogacone warzywami i mleczkiem kokosowym.
Na co zamienić makaron i ryż w zupie pomidorowej?
Z kolei za wartości odżywcze odpowiada w tym wariancie pomidorówki nie zapychacz w stylu makaronu lub ryżu pełny węglowodanów, tylko pełnowartościowa zielona soczewica bogata w odżywcze białko.
Zobacz także:
Jeszcze jedną wielką zaletą zupy potrójnie pomidorowej jest szybkość jej przygotowania. Dajemy wam słowo, że zmieścicie się w czasie krótszym niż 30 minut!
Przepis na zupę potrójnie pomidorową
Składniki:
- 1 puszka pomidorów w puszce
- Połowa małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki pomidorów suszonych z zalewy
- Pół szklanki soczewicy zielonej
- Pół puszki mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 cebule
- Odrobina oleju
- Sól
- Pieprz
- Papryka w proszku
- Pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Soczewicę zieloną przepłuczcie i zalejcie większą ilością wody. Zagotujcie. Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego moczenia.
- Zetrzyjcie obraną marchewkę na tarce, cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Cukinię pokrójcie na grubsze półplasterki.
- Podsmażcie marchewkę i cebulę na odrobinie oleju.
- Po ok. 15 min gotowania soczewicy wrzućcie do środka podsmażone warzywa, pomidory w puszce, suszone pomidory i koncentrat pomidorowy, a także surową cukinię.
- Gotujcie razem wszystko przez ok. 4-5 minut. Wlejcie do środka mleczko kokosowe, doprawcie i doprowadźcie do zagotowania.
Zupa jest już gotowa, smacznego!