Większość z nas wyobraża sobie zupę pomidorową w wyłącznie dwóch wariantach. Albo z makaronem, albo z ryżem. Za to koniecznie na wczorajszym rosole. Warto jednak zmienić swoje patrzenie na to danie.

Wystarczy kilka niedrogich składników dostępnych w każdym markecie i ze zwykłej pomidorówki powstanie coś obłędnego. I o wiele bardziej sycącego.

Smak zapewnią potrójne pomidory. Chodzi o pomidory z puszki (lub świeże w sezonie), koncentrat i suszone pomidory wzbogacone warzywami i mleczkiem kokosowym.

Na co zamienić makaron i ryż w zupie pomidorowej?

Z kolei za wartości odżywcze odpowiada w tym wariancie pomidorówki nie zapychacz w stylu makaronu lub ryżu pełny węglowodanów, tylko pełnowartościowa zielona soczewica bogata w odżywcze białko.

Zobacz także:

Jeszcze jedną wielką zaletą zupy potrójnie pomidorowej jest szybkość jej przygotowania. Dajemy wam słowo, że zmieścicie się w czasie krótszym niż 30 minut!

Przepis na zupę potrójnie pomidorową

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • Połowa małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki pomidorów suszonych z zalewy
  • Pół szklanki soczewicy zielonej
  • Pół puszki mleczka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • Odrobina oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka w proszku
  • Pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zieloną przepłuczcie i zalejcie większą ilością wody. Zagotujcie. Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego moczenia.
  2. Zetrzyjcie obraną marchewkę na tarce, cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Cukinię pokrójcie na grubsze półplasterki.
  3. Podsmażcie marchewkę i cebulę na odrobinie oleju.
  4. Po ok. 15 min gotowania soczewicy wrzućcie do środka podsmażone warzywa, pomidory w puszce, suszone pomidory i koncentrat pomidorowy, a także surową cukinię.
  5. Gotujcie razem wszystko przez ok. 4-5 minut. Wlejcie do środka mleczko kokosowe, doprawcie i doprowadźcie do zagotowania.

Zupa jest już gotowa, smacznego!