Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 

Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej?

Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda 

Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.  

Jak zagęścić zupę kalafiorową?

Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa. 

Zobacz także
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz

Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz

Przepis na kremową zupę kalafiorową 

Składniki:

  • Pół kalafiora 

  • 4 ziemniaki 

  • 1  marchewka 

  • 1 dymka ze szczypiorem 

  • 1 łyżka - masła klarowanego 

  • 1,5 litra - wywaru jarzynowego 

  • serek mascarpone (jedno opakowanie) 

  • garść świeżego koperku do dekoracji 

  • sól 

  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzejcie masło w garnku.

  2. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę.

  3. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości. 

  1. Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

  1. Na talerzu udekorujcie koperkiem. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają
Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Prosto i tanio Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka. Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem: 1 litr wody, 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka, 100 g mrożonego kalafiora, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, korzeń selera, 1 liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, 1 kostka bulionu drobiowego, przyprawa do zup, pieprz czarny mielony, jogurt naturalny, koperek. Sposób przygotowania Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso. Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy,...

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Jeśli nie macie pomysłu na lekki obiad, przygotujcie tę zupę kalafiorową. Lekka, warzywna zupa na lato z dodatkiem kaszy, by była bardziej sycąca.

Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni. Przepis na zupę kalafiorową z kaszą Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni. Składniki na zupę kalafiorową 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duży kalafior 4 pomidory 100 g kaszy jęczmiennej Sól Pieprz 250 g jogurtu naturalnego Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą Włoszczyznę obierzcie i umyjcie. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć). Pokrójcie pomidory w kostkę. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszajcie zupę z jogurtem. Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków . Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też: Kuskus Kaszę jaglaną Kasze pęczak Kaszę gryczaną Kaszę bulgur Kaszę orkiszową Gotową zupę...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...