Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej?
Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda
Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.
Jak zagęścić zupę kalafiorową?
Zobacz także:
Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.
Przepis na kremową zupę kalafiorową
Składniki:
-
Pół kalafiora
-
4 ziemniaki
-
1 marchewka
-
1 dymka ze szczypiorem
-
1 łyżka - masła klarowanego
-
1,5 litra - wywaru jarzynowego
-
serek mascarpone (jedno opakowanie)
-
garść świeżego koperku do dekoracji
-
sól
-
pieprz
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzejcie masło w garnku.
-
Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę.
-
Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.
-
Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
-
Na talerzu udekorujcie koperkiem.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl