Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej?

Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda 

Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.  

Jak zagęścić zupę kalafiorową?

Zobacz także:

Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa. 

Przepis na kremową zupę kalafiorową 

Składniki:

  • Pół kalafiora 

  • 4 ziemniaki 

  • 1  marchewka 

  • 1 dymka ze szczypiorem 

  • 1 łyżka - masła klarowanego 

  • 1,5 litra - wywaru jarzynowego 

  • serek mascarpone (jedno opakowanie) 

  • garść świeżego koperku do dekoracji 

  • sól 

  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzejcie masło w garnku.

  2. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę.

  3. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości. 

  1. Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

  1. Na talerzu udekorujcie koperkiem. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl