Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy

Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie

Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Fasola ma mnóstwo białka

Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania.

Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy. 

Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis.

Przepis na zupę fasolową na żeberkach

Składniki

  • 1 szklanka fasoli białej
  • Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych
  • 10 dag wędzonego boczku
  • Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: sos sojowy
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy.
  2. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu.
  3. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
  4. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę.
  5. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu.
  6. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka.
  7. Doprawcie zupę sola, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem.
  8. Zupę podawajcie ze świeżą pietruszką i pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Rosół
Adobe Stock
Newsy Gotujecie rosół na udkach kurczaka? Niewybaczalny błąd - to właśnie dlatego zupa źle smakuje
W każdym domu panują specyficzne zasady przygotowywania rosołu. Przepisy różnią się od siebie niekiedy diametralnie. Diabeł tkwi w szczegółach. A więc w mięsie.
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

To właśnie mięso jest głównym źródłem smaku naszego rosołu. Wybór odpowiedniego kawałka, który zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu to kluczowa sprawa. Na początek uwaga do początkujących adeptów sztuki kucharskiej. Jeżeli chcecie odtworzyć smak rosołu waszej mamy lub babci, miejcie się na baczności! Na jakim mięsie ugotować rosół? Jeżeli nie zachowacie należytej uwagi podczas gotowania i wyboru składników, możecie się srogo rozczarować. Najpopularniejsza receptura domowego rosołu opiera się na połączeniu mięsa drobiowego z kawałkiem wołowiny. Co to oznacza? Wybór udek z kurczaka na jedną z części mięsa rosołowego to wcale nie jest najgorszy pomysł. Wręcz przeciwnie. Sęk w tym, że dziś rzadko mamy już dostęp do pełnych smaku i aromatu kur z domowej, wiejskiej zagrody. Hodowane na sztucznych paszach i antybiotykach kurczaki to coś zupełnie innego. A takim właśnie mięsem niestety zazwyczaj dysponujemy. Właśnie to jest najczęstszą przyczyną tego, że nasz rosół ani nie ma charakterystycznych oczek, ani oczekiwanej barwy. Nie pomoże nawet kostka rosołowa. Dla niektórych to ostatnia deska ratunku, ale musimy przyznać, że na pewno nie jest to sposób w jaki nasze mamy i babcie nadawały smak swoim zupom. Rosół na kurczaku Rozwiązaniem jest więc zakup odpowiedniego mięsa. Najlepiej od zaufanego rzeźnika. Jeszcze lepszym wyborem byłoby zaopatrzenie się w kurczaka na rosół gdzieś na wsi. Nie wszyscy mamy takie możliwości. Dlatego też włóżmy więcej uwagi i skupienia w wybór mięsa w sklepie. Między udkami, skrzydełkami i piersiami z kurczaka „produkowanymi” w sposób przemysłowy możemy znaleźć także nieco bardziej wartościowy produkt. Udka z kurczaka zagrodowego będą co prawda nieco droższe, ale dadzą o niebo...

Przeczytaj
Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy Większość z was soli zupę w złym momencie. Kiedy tak naprawdę powinno się to robić?
Gotowanie to nie kwestia odziedziczonych genów. Czasami to ciężka praca i chęć nauczenia się nowych umiejętności.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Żeby nauczyć się gotować trzeba na pewno chcieć, ale i próbować zaznajomić się z wieloma trikami, które ułatwią wam przyszłe popisy w kuchni. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez kilku składników. Jednym z nich jest sól, która doda waszym potrawom wyrazistości i sprawi, że danie nie będzie zbyt delikatne i mdłe.  Uniwersalna sól kuchenna Sól stołowa to popularny artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu. Jest często stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej. Możecie wybrać też sól himalajską. W Polsce od 1996 roku sól przeznaczona do bezpośredniego spożycia jest wzbogacana jodanem potasu. Kupna sól może też zawierać niewielki dodatek środka przeciwzbrylającego, dzięki któremu sól nie zbija się w grudki. Ile soli dziennie można spożywać? Światowa Organizacja Zdrowia dla zdrowej osoby dorosłej zaleca maksymalny dodatek soli do pokarmów na poziomie nie wyższym niż 6 gramów na dobę. To jak gdybyście stosowali codziennie do gotowania jedną, płaską łyżkę stołową. Niestety w praktyce spożycie soli kuchennej jest znacznie wyższe. Nadużywanie soli kuchennej Nadmiar soli w diecie nie wiąże się z niczym dobrym. Wyniki badań wskazują na związek nadmiernego spożycia solu z nadciśnieniem tętniczym. U osób dorosłych nadwyżka soli może uszkadzać wątrobę i zwiększa prawdopodobieństwa jej zwłóknienia. Kiedy posolić rosół? Sól użyta podczas gotowania może potrawę urozmaicić lub całkowicie popsuć. Szczególnie jeśli nie wiecie, w którym momencie gotowania dodać jej do potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo istotny moment. Wiecie, kiedy posolić np....

Przeczytaj
Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Ogórkowa od Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę, ziemniaki na nieco większe kawałki. Po...

Przeczytaj