
Fasola ma mnóstwo białka
Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania.
Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.
Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis.
Przepis na zupę fasolową na żeberkach
Składniki
- 1 szklanka fasoli białej
- Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych
- 10 dag wędzonego boczku
- Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej
- 2-3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 średni por
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki pszennej
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Majeranek
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie: sos sojowy
- Natka pietruszki
Przygotowanie
- Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy.
- Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu.
- Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
- Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę.
- Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu.
- Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka.
- Doprawcie zupę sola, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem.
- Zupę podawajcie ze świeżą pietruszką i pieczywem.
Źródło: gotujmy.pl