Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę raczej o wiele rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania.

Jakie danie można przygotować z fasoli?

Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy. 

Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Gęsta, rozgrzewająca i niewiarygodnie pełna smaku. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis.

Przepis na gęstą zupę fasolową na żeberkach

Składniki

  • 1 szklanka fasoli białej
  • Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych
  • 10 dag wędzonego boczku
  • Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • Koncentrat pomidorowy lub 2 puszki pomidorów 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 1 papryka czerwona
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki, świeży szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy.
  2. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu.
  3. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
  4. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie do zupy kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
  5. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu.
  6. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka.
  7. Doprawcie zupę sola, pieprzem i majerankiem.
  8. Zupę podawajcie ze świeżą pietruszką lub szczypiorkiem i pieczywem.