Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 
Flickr
Newsy

Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 

Sałata to warzywo prawie idealne. Jedynym mankamentem jest to, że po przyniesieniu do domu szybko więdnie, a tym samym traci jędrność i chrupkość, za którą przecież jest ceniona. Jak temu zapobiec? 

Sałata ma mało kalorii, a za to mnóstwo cennych składników dla zdrowia. Dobrze smakuje w sałatkach i na kanapkach, a w dodatku nie wymaga specjalnej obróbki. Jest przyjemnie chrupiąca, jędrna i zielona, dlatego na talerzu, w towarzystwie innych warzyw, wygląda wprost genialnie. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie sałaty? 

W sprzedaży jest wiele rodzajów sałat. Najbardziej popularne to: maślana, rzymska, rukola, roszponka, lodowa. Wszystkie smakują wyśmienicie, jednak jeżeli zależy wam na wartościach odżywczych, powinniście wybierać cztery pierwsze. 

Kupując sałatę, dobrze jest wybierać zwarte i ciężkie główki, bez oznak przerastania. Poprzerastane egzemplarze będą gorzkie w smaku.  

Ponadto wybierając sałatę, powinniście koniecznie obejrzeć miejsce odcięcia korzenia. Brązowy kolor w tym miejscu nie wróży dobrze zakupowi tego warzywa. Im ciemniejsza nasada, tym więcej czasu upłynęło od ścięcia główki i w związku z tym nie będzie ona już tak smaczna i wartościowa jak świeża sałata. 

Gotowe mieszanki sałat trzeba również sprawdzać przed zakupem. Najlepiej decydować się na te, które pakowane są w przezroczyste torebki foliowe, gdyż zawartość ich jest doskonale widoczna. Wewnątrz takiego opakowania nie powinno być kropel wody. 

Zobacz także
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz

Co zrobić, by sałata była długo świeża?

Sposób na przechowywanie sałaty jest przynajmniej kilka. Najczęściej przechowuje się ją w pudełku, w lodówce, przełożoną kawałkami zwilżonego ręcznika papierowego. Dzisiaj poznacie, sposób, który doświadczone panie domu cenią najbardziej. Pozwala on bowiem zatrzymać kruchość sałaty na długi czas, nawet do 7 dni. 

  1. Świeże liście sałaty opłuczcie dokładnie w kilku wodach.  

  2. Następnie włóżcie je na godzinę do bardzo zimnej wody. 

  3. Po tym czasie wyjmijcie je i gdy trochę obciekną, jednak wciąż pozostaną wilgotne, ułóżcie na bawełnianej ściereczce. 

  4. Ściereczkę zwińcie w rulon. Nie ściskajcie jej jednak zbyt mocno. Jeśli sałata będzie tak zwinięta - pogniecie się, a na jej powierzchni pojawią się ciemne plamki. 

  5. Włóżcie ją do lodówki. 

  6. Co 2 dni przepłuczcie liście w zimnej wodzie i z powrotem zawińcie ją w ściereczkę. 

W ten sposób możecie również przechować jarmuż, szpinak, szczypior lub świeże zioła. 

Źródło: ofeminin.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
AdobeStock
Newsy
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
Czy możliwe jest zachowanie świeżości sałaty przez okrągły miesiąc? Pewna vlogerka udowodniła, że tak!

Można zaryzykować stwierdzenie, że dziś media społecznościowe całkowicie zdominowały internet. Dawniej porady i sprytne sposoby na ułatwienie sobie życia można było znaleźć na różnych stronach internetowych, a dziś coraz częściej tego typu treści udostępniane są za pomocą różnych mediów społecznościowych. Jednym z takich serwisów jest TikTok, gdzie użytkownicy publikują filmiki na wiele tematów – w tym triki i sztuczki kulinarne! Zobaczcie, jaki filmik z poradą bije teraz rekordy popularności. Trik na świeżą sałatę Furorę robi filmik vlogerki TasteGreatFoodie, która pokazała swój sposób na świeżą sałatę z lodówki nawet przez miesiąc! Co więcej, warzywo po tym czasie nie dość, że nie zwiędło, to jest mięsiste, chrupiące i wygląda bardzo apetycznie. Jak to możliwe? Wystarczy włożyć sałatę do słoika lub plastikowego pojemnika, zalać zimną wodą tak, by przykryła całą sałatę, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. I gotowe! Dzięki temu sałata będzie świeża i chrupiąca przez cały miesiąc. Gwarantujemy, że nie zwiędnie. Sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku sałaty. Tak samo można przechowywać szpinak, jarmuż, a nawet cytrynę! Wypróbujecie? Sposoby na przechowywanie sałaty Trik z zamknięciem sałaty w słoiku pełnym wody to nie jedyny sposób na jej przechowywanie. Wypróbujcie także te, bardzo skuteczne sztuczki: Ręczniki papierowe Co prawda tak przechowywanej sałaty nie można trzymać w lodówce aż miesiąc, ale będzie dobra przez co najmniej 7 dni. Należy umyć liście sałaty i wciąż lekko mokre zawinąć w papierowe ręczniki kuchenne lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki. Możecie tak robić z sałatą, jarmużem, a także szczypiorkiem! Wirówka do sałaty Prosta...

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność. Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów. Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko? Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów. Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej. W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce? Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić? Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...