chleb w jajku
AdobeStock
Newsy

Zróbcie chleb smażony w jajku z 2 dodatkami. Będziecie się głowili, czemu wcześniej tak nie robiliście

Dla wielu osób smażony chleb w jajku jest smakiem dzieciństwa. To klasyczne danie można przygotować w nieco zmienionej formie. Będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.

Chleb w jajku jest bardzo szybką i prostą w przyrządzeniu potrawą. Nie potrzebujecie do niej również wielu składników. Jest to idealny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza, gdy akurat nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Zamiast klasycznej wersji chleba w jajku, możecie wybrać tę nieco bardziej urozmaiconą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować pyszny chleb w jajku?

Żeby chleb w jajku był jeszcze lepszy, zastosujcie się do kilku następujących wskazówek. Przede wszystkim do rozbitego jajka dodajcie odrobinę tłustego mleka. Płyn lepiej wniknie wówczas w chleb i grzanki staną się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze.

Z kolei gdy pieczywo będzie już obtoczone w mieszance, smażcie je na maśle, nie zaś na smalcu czy oleju rzepakowym – dzięki temu będzie idealnie chrupiące, a przede wszystkim zyska fantastyczny delikatny maślany smak.

Jeśli macie ochotę, żeby odrobinę poeksperymentować – możecie na górę chleba położyć ser. Zróbcie to pod koniec smażenia, by chleb z tym dodatkiem leżał na rozgrzanych chlebkach dosłownie przez chwilę (do momentu aż ser się lekko stopi).

Zobacz także
chleb

Chleb smażony w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodajcie do niego tę przyprawę. Macie to w szafce

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci

Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie

Przepis na chleb w jajku z serem

Potrzebne składniki:

  • 4 kromki białego chleba pszennego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • żółty ser
  • mleko

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie jajka do talerza, posólcie i dolejcie odrobinę mleka. Całość wymieszajcie. 
  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Do talerza z jajkami włóżcie kromkę chleba, dociśnijcie do dna i odwróćcie na drugą stronę.
  4. Chleb obtoczony w jajku ułóżcie na patelni.
  5. To samo zróbcie z dwoma pozostałymi kromkami chleba.
  6. Smażcie z obu stron na małym gazie, na koniec dodajcie żółty ser.
Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci
Flickr
Newsy
Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie
Czerstwy chleb lub bułka zalegające w waszych chlebakach to częsty widok i problem. Bo przecież ile można robić bułki tartej lub karmić kaczki? Zobaczcie, jak wykorzystać czerstwe pieczywo do pysznego śniadania. 

Świeży i pachnący chleb na pierwszy posiłek to ideał. Można oczywiście odświeżyć go w piekarniku lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Jeżeli jednak macie ochotę na pyszne i słodkie śniadanie, do którego doskonale przyda się czerstwe pieczywo – koniecznie wypróbujcie tę propozycję.  W dobie inflacji, gdy ceny pieczywa pną się w górę i pojawia się widmo jego braku, należy bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na wykorzystywanie do końca tego produktu. Czerstwy chleb można zużyć na kilka sposobów, np. zrobić z nich pyszne tosty francuskie ze słodkim twarożkiem i sezonowymi owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu każdy dzień będzie wspaniały. I nic się nie zmarnuje.  Z czego zrobić słodkie i tanie śniadanie w stylu zero waste  Taki posiłek jest iście królewski. Możecie go wykonać zawsze wtedy, gdy zauważycie w swoim domu resztki czerstwego pieczywa, gdyż takie nadaje się do tego celu najlepiej.   Możecie wykorzystać również dowolny twarożek, serek mascarpone, twaróg do serników lub ser biały, który akurat macie w domu. A dodatkowo owoce, których obecnie nie brakuje na straganach i działkach.  Jest to śniadanie, które smakuje i wygląda jak milion dolarów, a zrobione jest z tego, co macie w lodówce i chlebaku.  Przepis na tosty francuskie z twarożkiem i owocami    Składniki:  6 kromek czerstwego chleba lub chałki  200 g twarożku (może być śmietankowy lub serek mascarpone)  100 g sezonowych owoców, np. malin, borówek, jagód lub śliwek  2 jajka  2 łyżki mleka  2 łyżki masła  2 łyżki cukru  esencja z wanilią  szczypta soli  Sposób przygotowania:  W...

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami lecą do was
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami zachwycają prostotą
Te roladki z piersi kurczaka są tak soczyste i serowe, że sam Tomasz Strzelczyk przyznaje, że leci mu ślinka na myśl o tym, że za chwilę ich spróbuje. To niedrogie i efektowne danie, którym zachwycicie całą rodzinę. 

„Obłędnie smakowite”, tak mówi o swoich roladkach znany kucharz i uczestnik programu MasterChef. Farsz z sera, pieczarek i pietruszki zdecydowanie robi robotę w tym daniu. Ciągnący się ser i podsmażone grzyby uatrakcyjniają piersi z kurczaka i dodają smaku i soczystości całej potrawie.  Jak zrobić dobre faszerowane roladki z kurczaka? Pieczarki podsmażajcie krótko na mocno rozgrzanej patelni, tak by nie zdążyły puścić za bardzo wody i szybko się przyrumieniły. Zabieg ten ma na celu wydobycie z pieczarek maksimum aromatu.  Jeżeli nie macie czasu na podsmażanie lub po prostu nie chcecie tego robić, możecie też dodać do farszu surowe pieczarki. Pamiętajcie jednak, by dobrze i drobno je posiekać.  Czosnek dodajcie dopiero pod koniec smażenia farszu, w przeciwnym razie zrobi się gorzki.  Pamiętajcie również, by nie ścierać żółtego sera bezpośrednio do patelni, do gorących pieczarek. Poczekajcie, aż przestygną.  Podczas rozbijania piersi z kurczaka połóżcie na nich folię. Pozwoli to zachować czystość i higienę w kuchni.  Kurczaka możecie panierować w jajku z dodatkiem mleka. Jeżeli macie ochotę, możecie również zrobić podwójną panierkę z bułki tartej.  Przepis na roladki z kurczaka z serem, pieczarkami i natką pietruszki Tomasza Strzelczyka Składniki:   4 piersi z kurczaka 150 g żółtego sera 350 g pieczarek garść natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 jajka bułka tarta sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Pokrójcie pieczarki na cienkie półplasterki. Podsmażcie je krótko na dobrze rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Pod koniec zetrzyjcie do nich 2 ząbki czosnku i odstawcie z ognia.  Do osobnej miski zetrzyjcie żółty ser, np. ementaler i wrzućcie do niego...

jak zrobić kotlety z chleba
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na obłędne w smaku kotlety z czerstwego pieczywa. Prościej i taniej się nie da. Składniki macie pod ręką
Czas na coś "z niczego". Obiad w kilkanaście minut za kilka złotych. Wystarczy trochę czerstwego chleba, kilka dodatków i kotlety gotowe!

Lubicie przepisy, których nie powstydziłby się Kaszpirowski albo Copperfield? To danie będzie po prostu jak wyciągnięcie królika z kapelusza. W sam raz na koniec tygodnia, gdy w lodówce hula wiatr, a w domowy budżet na jedzenie już dawno został przekroczony. Jak zrobić kotlety z suchego chleba? Złośliwcy powiedzieliby pewnie, że w tych kotletach jest wszystko, ale akurat nie chleb. No cóż, nie bądźmy drobiazgowi. Rzeczywiście oprócz chleba, do tego dania trafia kilka innych składników, ale tak czy siak, jego koszt jest naprawdę śmiesznie niski. Dodatkowo, na pewno wszystkie składniki, a więc kasza jęczmienna, jajka, żółty ser i tak dalej, macie na pewno pod ręką w domowej kuchni. Wystarczy niecała kostka sera białego, dwa jajka i kasza – całość będzie dopełniał namoczony w mleku chleb. Jeżeli nie macie na zbyciu ugotowanej kaszy jęczmiennej z poprzedniego obiadu, ugotujcie ją w prosty sposób bez mieszania. Wystarczy odmierzyć dwie części wody na jedną część kaszy, posolić i wstawić do zagotowania. Kiedy kasza zacznie wrzeć, zostawcie ją pod przykryciem na małym ogniu. Wystarczy ok. 15 min, by kasza bez mieszania sama wchłonęła całość wody i ugotowała się w odpowiedni sposób, na miękko. Przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej, twarogu i suchego chleba Składniki: 40 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej (20 dag kaszy suchej, surowej – ok. 1 szklanka) 20 dag twarogu 2 małe jajka Kilka kromek czerstwego chleba Mleko do namoczenia chleba Cebula Bułka tarta Olej Pieprz czarny świeżo mielony Sól Przygotowanie: Kaszę gryczaną w razie potrzeby ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z solą. Podsmażcie na patelni obraną i pokrojoną cebulkę. Ostudzoną kaszę i cebulę dodajcie do rozduszonego...