Chleb w jajku jest bardzo szybką i prostą w przyrządzeniu potrawą. Nie potrzebujecie do niej również wielu składników. Jest to idealny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza, gdy akurat nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Zamiast klasycznej wersji chleba w jajku, możecie wybrać tę nieco bardziej urozmaiconą.

Jak przygotować pyszny chleb w jajku?

Żeby chleb w jajku był jeszcze lepszy, zastosujcie się do kilku następujących wskazówek. Przede wszystkim do rozbitego jajka dodajcie odrobinę tłustego mleka. Płyn lepiej wniknie wówczas w chleb i grzanki staną się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze.

Z kolei gdy pieczywo będzie już obtoczone w mieszance, smażcie je na maśle, nie zaś na smalcu czy oleju rzepakowym – dzięki temu będzie idealnie chrupiące, a przede wszystkim zyska fantastyczny delikatny maślany smak.

Jeśli macie ochotę, żeby odrobinę poeksperymentować – możecie na górę chleba położyć ser. Zróbcie to pod koniec smażenia, by chleb z tym dodatkiem leżał na rozgrzanych chlebkach dosłownie przez chwilę (do momentu aż ser się lekko stopi).

Zobacz także:

Przepis na chleb w jajku z serem

Potrzebne składniki:

  • 4 kromki białego chleba pszennego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • żółty ser
  • mleko

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijcie jajka do talerza, posólcie i dolejcie odrobinę mleka. Całość wymieszajcie. 
  2. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Do talerza z jajkami włóżcie kromkę chleba, dociśnijcie do dna i odwróćcie na drugą stronę.
  4. Chleb obtoczony w jajku ułóżcie na patelni.
  5. To samo zróbcie z dwoma pozostałymi kromkami chleba.
  6. Smażcie z obu stron na małym gazie, na koniec dodajcie żółty ser.