Zróbcie błyskawiczny barszcz z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Flickr
Newsy

Błyskawiczny barszcz czerwony z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach

Poznajcie genialny sposób na szybki barszcz bez zakwasu i bez użycia gotowców z torebki lub butelki - wychodzi przepyszny i wymaga mniej pracy, niż tradycyjny.

Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta. 

Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk?

Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz. 

Zobacz także
Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach

Jak uratować kolor barszczu? Dodajcie ten składnik, a będzie aż razić czerwienią po oczach

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał głęboki i esencjonalny smak? Tej sztuczki na bank nie znaliście

Przepis na barszcz z suszonych buraków

Składniki:

  • 200 g suszonych buraków

  • 30 g suszonych grzybów

  • pół litra rosołu

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny.

  2. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną.

  3. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor.

  4. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi. 

  5. Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a następnie wyłączcie ogień. Na sam koniec wsypcie majeranek. 

  6. Tak przygotowany barszcz odstawcie na około pół dnia, a po tym czasie odcedźcie. Później wystarczy go tylko podgrzać przed podaniem, ale nie zagotować. Pamiętajcie o pokrywce, by barszcz nie stracił swoich właściwości. 

  7. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.  Jak przechowywać barszcz czerwony? Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce. Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej: Jak zrobić barszcz czerwony do słoików? Składniki: 3 kg buraków 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 seler 1 cebula 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego) ⅓ szklanki octu 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli  kilka ząbków czosnku  Przygotowanie: Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu...

anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy
Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna
Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę! Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 – 2,5 kg buraków 10 dag suszonych grzybów 4 śliwki suszone 3 suszone jabłka 3 suszone gruszki 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 1 l soku jabłkowego Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek Ziele angielskie Liście laurowe Tymianek Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie,...

Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w smażeniu
Ons/Pixabay
Newsy
Taki barszcz ukraiński serwuje się w domu Zenka Martyniuka. Jego sekret tkwi w podsmażeniu składników
Ten barszcz gości na stole samego króla disco polo Zenka Martyniuka. Jest pyszny, esencjonalny i ma bardzo wyrazisty smak. Danuta Martyniuk przygotowuje go zapewne nieco inaczej niż większość z was. Zobaczcie, jak to robi. 

Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron.  Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego?  Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to?  Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk Składniki:  Wywar mięsny: korpus kury   100 g chudego szpondra wołowego włoszczyzna  czarny pieprz  liść laurowy   ziele angielskie  Składniki na zupę  4 duże buraki   1 biała cebula   2 marchewki  400 g ugotowanej fasoli   ½ główki białej kapusty  pietruszka   200 g koncentratu pomidorowego   400 ml kwaśnej śmietany   3 łyżki octu winnego  szklanka wody   3 łyżeczki cukru   pieprz czarny   sól  olej do smażenia  Sposób przygotowania  Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie.  Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra. ...

Przepis na barszcz czerwony Ćwierczakiewiczowej. 1 składnik dodaje mu niebywałego charakteru
Wikimedia/AdobeStock
Newsy
Przepis na barszcz czerwony Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 1 składnik dodaje mu niebywałego charakteru
Planujecie przygotować na Wigilię barszcz czerwony? Ugotujcie go z legendarnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wasza rodzina będzie się nim zajadać.

Już za trzy dni Wigilia. Na wielu polskich stołach na pewno pojawi się w tym dniu barszcz czerwony. Sprawdźcie, jak przygotowywała go Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z najsłynniejszych polskich autorek książek kucharskich. Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa? Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa, urodziła się w 1826 roku. To słynna polska autorka książek kucharskich i poradników o prowadzeniu gospodarstwa domowego, a także publicystka. Ćwierczakiewiczowa zasłynęła przede wszystkim jako autorka książek kucharskich. Do jej najsłynniejszych publikacji należy zaliczyć: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast" (Warszawa, 1858 r.) oraz „365 obiadów za pięć złotych" (Warszawa, 1860 r.), które doczekały się ponad 20 wydań. Jednym z najbardziej znanych sympatyków Ćwierczakiewiczowej był nawet Bolesław Prus. Poznajcie legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej na barszcz czerwony. Jak go przygotowywała? Przepis na barszcz Lucyny Ćwierczakiewiczowej Ćwierczakiewiczowa dodawała do swojego barszczu pewien nietypowy składnik, który nadawał mu wyrazistości i niebywałego charakteru. To czerwone wino wytrawne. Składniki: 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna 4 buraki ziarna pieprzu liście laurowe szklanka zakwasu buraczanego cebula ząbek czosnku cukier sól kieliszek czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie na parę godzin. Włoszczyznę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki. Warzywa zalejcie 3l wody, dodajcie grzyby (razem z wodą po moczeniu) i zagotujcie. Dodajcie sól, ziarna pieprzu (nie żałujcie) oraz liście laurowe. Gotujcie 30 min, po tym czasie wyjmijcie włoszczyznę. Buraki...