Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta.
Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk?
Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz.
Przepis na barszcz z suszonych buraków
Składniki:
-
200 g suszonych buraków
-
30 g suszonych grzybów
-
pół litra rosołu
-
1 łyżka octu
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka majeranku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny.
-
Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną.
-
Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor.
-
Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi.
-
Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a następnie wyłączcie ogień. Na sam koniec wsypcie majeranek.
-
Tak przygotowany barszcz odstawcie na około pół dnia, a po tym czasie odcedźcie. Później wystarczy go tylko podgrzać przed podaniem, ale nie zagotować. Pamiętajcie o pokrywce, by barszcz nie stracił swoich właściwości.
-
Smacznego!