Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta. 

Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk?

Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz. 

Przepis na barszcz z suszonych buraków

Składniki:

  • 200 g suszonych buraków

  • 30 g suszonych grzybów

  • pół litra rosołu

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny.

  2. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną.

  3. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor.

  4. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi. 

  5. Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a następnie wyłączcie ogień. Na sam koniec wsypcie majeranek. 

  6. Tak przygotowany barszcz odstawcie na około pół dnia, a po tym czasie odcedźcie. Później wystarczy go tylko podgrzać przed podaniem, ale nie zagotować. Pamiętajcie o pokrywce, by barszcz nie stracił swoich właściwości. 

  7. Smacznego!