Szczególnie uwielbiam jabłka i śliwki. Robię z nich m.in. domowy mus owocowy, który wykorzystuję na bieżąco (bez wekowania). Używam go do gotowanego ryżu. Zajadam go z dodatkiem cynamonu, na ciepło – jako domowy pudding. Mus będzie też świetnym wypełnieniem do naleśników. To jednak nie wszystkie sposoby na nadmiar owoców.
Jak wykorzystać nadmiar owoców (i warzyw) w nietypowy sposób?
Ogryzki, obierki i wycinki z jabłek (zdrowych) przydadzą wam się do nastawienia domowego octu. Do dużego słoja trzeba wsypać resztki jabłek (do 3/4 wysokości naczynia. Następnie trzeba zalać je wodą z rozpuszczonym cukrem. Pomoże on w fermentacji i wytwarzaniu potrzebnych bakterii. Tutaj poznacie dokładny, a jednocześnie prosty przepis na domowy ocet jabłkowy.
W podobny sposób zrobicie również ocet malinowy, gruszkowy lub śliwkowy. Do przygotowania octu nadają się również warzywa i wybrane zioła – z wyjątkiem oregano i kurdybanku. Oregano podczas fermentacji gorzknieje, a kurdybanek nabiera chemicznego, nieprzyjemnego posmaku.
Jeśli lubicie wyciskać soki, zmieloną pulpę z owoców i warzyw możecie zblendować i zużyć do zupy-krem. Po dodaniu jajka, odrobiny mąki lub bułki tartej i ewentualnie mięsa mielonego, z takich resztek warzywnych ulepicie i usmażycie pyszne kotlety. Nic się nie zmarnuje.
Zobacz także:
Resztki owoców po wyciśnięciu soku możecie również wykorzystać jako wkład do racuchów i wilgotny dodatek do muffinów. Świetnie sprawdzą się w tej roli nie tylko śliwki, gruszki czy jabłka, ale też truskawki, banany oraz dojrzałe mango. Mnie po robieniu powideł zostało sporo śliwek. Postanowiłam wzbogacić nimi szarlotkę. W ten sposób powstała moja śliwkoszarlotka. Idealny placek dla niezdecydowanych. Sprawdźcie poniżej, jak go przygotować.
Szarlotka ze śliwkami – przepis
Składniki na ciasto (na okrągłą tortownicę o śr. 28 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 75 g miękkiego masła w temp. pokojowej
- 250 g śliwek
- 2-3 średnie jabłka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (lub nieco mniej, wg preferencji)
- 35 ml wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 25 g bardzo zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie ciasto: utrzyjcie masło z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodawajcie do masy po 1 jajku i dalej ucierajcie lub miksujcie, aż masa na ciasto nabierze puszystości. Przesiejcie do maślanej masy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolejcie wodę i wymieszajcie całość do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, bez grudek mąki.
- Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej całość ciasta.
- Przygotujcie nadzienie: obierzcie jabłka i pokrójcie je w cienkie plasterki. Wymieszajcie je z cynamonem. Śliwki przekrójcie na pół i wypestkujcie.
- Na cieście ułóżcie połówki śliwek równą warstwą, wciskając lekko owoce w ciasto. Na śliwki wyłóżcie jabłka, wyrównajcie nożem.
- Przygotujcie kruszonkę: masło pokrójcie w kostkę i zagniećcie palcami z cukrem i mąką. Posypcie wierzch placka.
- Pieczcie w temp. 185 st. C przez ok. 1 godzinę (do 55 minut). Pod koniec pieczenia sprawdźcie wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe – patyczek powinien być suchy.
- Po ostudzeniu oprószcie ciasto cukrem pudrem.