Świeży i pachnący chleb na pierwszy posiłek to ideał. Można oczywiście odświeżyć go w piekarniku lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Jeżeli jednak macie ochotę na pyszne i słodkie śniadanie, do którego doskonale przyda się czerstwe pieczywo – koniecznie wypróbujcie tę propozycję.
W dobie inflacji, gdy ceny pieczywa pną się w górę i pojawia się widmo jego braku, należy bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na wykorzystywanie do końca tego produktu. Czerstwy chleb można zużyć na kilka sposobów, np. zrobić z nich pyszne tosty francuskie ze słodkim twarożkiem i sezonowymi owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu każdy dzień będzie wspaniały. I nic się nie zmarnuje.
Z czego zrobić słodkie i tanie śniadanie w stylu zero waste
Taki posiłek jest iście królewski. Możecie go wykonać zawsze wtedy, gdy zauważycie w swoim domu resztki czerstwego pieczywa, gdyż takie nadaje się do tego celu najlepiej.
Zobacz także:
Możecie wykorzystać również dowolny twarożek, serek mascarpone, twaróg do serników lub ser biały, który akurat macie w domu. A dodatkowo owoce, których obecnie nie brakuje na straganach i działkach.
Jest to śniadanie, które smakuje i wygląda jak milion dolarów, a zrobione jest z tego, co macie w lodówce i chlebaku.
Przepis na tosty francuskie z twarożkiem i owocami
Składniki:
-
6 kromek czerstwego chleba lub chałki
-
200 g twarożku (może być śmietankowy lub serek mascarpone)
-
100 g sezonowych owoców, np. malin, borówek, jagód lub śliwek
-
2 jajka
-
2 łyżki mleka
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki cukru
-
esencja z wanilią
-
szczypta soli
Sposób przygotowania:
-
W misce roztrzepcie jajka z mlekiem i odrobiną soli.
-
W osobnym naczyniu wymieszajcie twarożek z cukrem i esencją waniliową.
-
Trzy kromki chleba posmarujcie z jednej strony twarożkiem i ułóżcie na nich owoce. Następnie przykryjcie nieposmarowanymi kromkami.
-
Złożony chleb obtoczcie dokładnie z każdej strony w roztrzepanym jajku z mlekiem.
-
Na patelni rozgrzejcie dobrze masło.
-
Tosty smażcie po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż zrobią się złociste.
-
Podawajcie je posypane cukrem pudrem lub polane miodem i posypane owocami.
Smacznego!
Źródło: o2.pl