Świeży i pachnący chleb na pierwszy posiłek to ideał. Można oczywiście odświeżyć go w piekarniku lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Jeżeli jednak macie ochotę na pyszne i słodkie śniadanie, do którego doskonale przyda się czerstwe pieczywo – koniecznie wypróbujcie tę propozycję. 

W dobie inflacji, gdy ceny pieczywa pną się w górę i pojawia się widmo jego braku, należy bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na wykorzystywanie do końca tego produktu. Czerstwy chleb można zużyć na kilka sposobów, np. zrobić z nich pyszne tosty francuskie ze słodkim twarożkiem i sezonowymi owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu każdy dzień będzie wspaniały. I nic się nie zmarnuje. 

Z czego zrobić słodkie i tanie śniadanie w stylu zero waste 

Taki posiłek jest iście królewski. Możecie go wykonać zawsze wtedy, gdy zauważycie w swoim domu resztki czerstwego pieczywa, gdyż takie nadaje się do tego celu najlepiej.  

Zobacz także:

Możecie wykorzystać również dowolny twarożek, serek mascarpone, twaróg do serników lub ser biały, który akurat macie w domu. A dodatkowo owoce, których obecnie nie brakuje na straganach i działkach. 

Jest to śniadanie, które smakuje i wygląda jak milion dolarów, a zrobione jest z tego, co macie w lodówce i chlebaku. 

Przepis na tosty francuskie z twarożkiem i owocami   

Składniki: 

  • 6 kromek czerstwego chleba lub chałki 

  • 200 g twarożku (może być śmietankowy lub serek mascarpone) 

  • 100 g sezonowych owoców, np. malin, borówek, jagód lub śliwek 

  • 2 jajka 

  • 2 łyżki mleka 

  • 2 łyżki masła 

  • 2 łyżki cukru 

  • esencja z wanilią 

  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

  1. W misce roztrzepcie jajka z mlekiem i odrobiną soli. 

  1. W osobnym naczyniu wymieszajcie twarożek z cukrem i esencją waniliową. 

  1. Trzy kromki chleba posmarujcie z jednej strony twarożkiem i ułóżcie na nich owoce. Następnie przykryjcie nieposmarowanymi kromkami. 

  1. Złożony chleb obtoczcie dokładnie z każdej strony w roztrzepanym jajku z mlekiem. 

  1. Na patelni rozgrzejcie dobrze masło. 

  1. Tosty smażcie po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż zrobią się złociste. 

  1. Podawajcie je posypane cukrem pudrem lub polane miodem i posypane owocami. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl