Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?
Flickr
Newsy

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Wytrawni grzybiarze mają swoje sprawdzone leśne miejscówki, które gwarantują im udane zbiory prawdziwków, podgrzybków czy koźlarzy. Co jednak, gdy trafią do nowego lasu? Wówczas najpierw patrzą na drzewa. 

Występowanie grzybów ściśle wiąże się z pewnymi gatunkami drzew. Można powiedzieć, że każdy rodzaj ma swoje ulubione. Są to zarówno drzewa iglaste, jak i liściaste. Niektóre grzyby wiążą się tylko z jednym gatunkiem drzew, inne są w tej kwestii bardziej liberalne.

Mikoryza to związek pomiędzy grzybami a drzewami 

Mikoryza to nic innego jak „współpraca” grzybów i drzew. Swoista symbioza, z której czerpią korzyści obie strony układu. Wszystko rozgrywa się pod ziemią, gdzie grzyby pobierają związki organiczne ze swoich ulubionych drzew, a drzewa otrzymują związki mineralne wytwarzane przez małych współpracowników. 

Mikoryza dotyczy nie tylko grzybów jadalnych, ale również trujących. Niemniej grzybiarzy interesuje najbardziej ta pierwsza grupa i to, że lasek brzozowy prawdopodobnie zwiastuje obecność pięknych koźlarzy. 

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Kiszone grzyby - tego jego jeszcze nie było. Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis

Czy można kisić grzyby? Koniecznie wypróbujcie ten zdrowy i smaczny przepis 

Pod jakimi drzewami spotkacie borowiki, podgrzybki i maślaki?

Lasy można podzielić ze względu na to, jakie występują tam drzewa. Jeżeli traficie do lasu liściastego, wówczas możecie spodziewać się zbiorów maślaków, koźlaków, gąsek, podgrzybków, a także borowików. Jeżeli jednak znajdziecie się w lesie iglastym, wtedy z pewnością ucieszycie się widząc rydze, borowiki, podgrzybki i maślaki. Zobaczcie, pod jakimi dokładnie drzewami możecie je znaleźć. 

  • Borowiki to najszlachetniejsze z grzybów, które chętnie nawiązują współpracę zarówno z drzewami liściastymi, jak i iglastymi. Wypatrujcie ich pod sosnami i świerkami, ale również pod dębami, bukami i grabami. Borowik szlachetny upodobał sobie zwłaszcza świerki. 

  • Koźlarze, zwane kozaki bardzo lubią otoczenie brzóz i osik. Jeżeli spacerując po lesie, natraficie na jezioro otoczone tymi drzewami, to możecie być prawie pewni, że grzybobranie będzie udane. Nie zdziwcie się jednak, gdy zobaczycie je także pod grabami, dębami, sosnami i świerkami. 

  • Podgrzybek pod sosną lub świerkiem, to częsty widok w lesie. Te grzyby tworzą jednak również mikoryzę z bukami i dębami. To dość powszechne grzyby, więc wybierając się na grzybowe łowy, z pewnością przyniesiecie je do domu. 

  • Maślaki są bardziej wybredne. Poszczególne ich gatunki tworzą monogamiczne związki z drzewami. Maślak żółty to wierny towarzysz modrzewia, a maślak zwyczajny i ziarnisty lubią obecność młodych sosen. 

Źródło: poradzimy24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie  przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak. Czym jest siedzuń sosnowy? Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy. Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków. Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)? Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku. fot. Anna Berft Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego? Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!  Jak przygotować siedzunia sosnowego? Istnieje wiele przepisów na...

Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie
Adobe Stock
Newsy
Połowa listopada, a w lasach wciąż są grzyby. Szukajcie ich w tych miejscach, a się nie zawiedziecie
Czy w listopadzie można jeszcze znaleźć grzyby? Owszem - nawet borowiki i rydze. Sprawdźcie, gdzie teraz rosną grzyby.

W listopadzie przyroda zazwyczaj bezlitośnie przypomina nam o zbliżającej się zimie. Na zewnątrz jest coraz chłodniej, zdarzają się już przymrozki, a życie w lasach zaczyna zamierać. Mimo to, najbardziej doświadczeni grzybiarze są w stanie znaleźć cenne okazy nawet w połowie listopada. Zobaczcie, na jakie grzyby można się jeszcze natknąć w lesie i gdzie ich szukać.  Gdzie rosną grzyby w listopadzie? Ostatnie dni były naprawdę chłodne, a w niektórych regionach Polski można było nad ranem wyraźnie odczuć, że temperatury spadły poniżej zera. Tym bardziej zaskakują więc doniesienia między innymi z województwa łódzkiego, gdzie grzybiarze wciąż znajdują w tamtejszych lasach cenne znaleziska w postaci borowików. Jak donosi łódzka „Gazeta Wyborcza”, niskie temperatury nie są wcale tak dużą przeszkodą - w nocy i nad ranem w części kraju unosi się gęsta mgła i zdarzają się opady deszczu. To idealne warunki dla grzybów, które, jak widać, wciąż gdzieniegdzie rosną.  „Gazeta Wyborcza” podzieliła się z czytelnikami zdjęciami imponujących zbiorów łódzkich grzybiarzy. Ci informują, że na grzyby (a dokładniej borowiki szlachetne) natknęli się w lasach przy miejscowościach Grabów, Uniejów, Dobroń i Helenów w województwie łódzkim.   Jakie grzyby rosną w listopadzie?  Takie zbiory nie powinny nikogo dziwić - przy sprzyjających warunkach, grzyby można zbierać nawet na początku grudnia. Wśród późnych odmian występujących wciąż w lasach możecie znaleźć m.in: kurki gąski podgrzybki opieńki kanie borowiki ceglastopore koźlaki Część grzybiarzy znajduje nawet te gatunki grzybów, które w listopadzie są rzadko spotykane. Mowa tutaj o rydzach, maślakach, a także trudnych do znalezienia...

Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
AdobeStock
Newsy
Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
Grzyby już rosną w lasach. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, lepiej sprawdźcie, czy stary trik na sprawdzenie grzybów jest bezpieczny.

Sezon na grzybobranie już się zaczął. Wczesnym rankiem grzybiarze z dużymi koszami udają się do lasu w nadziei na duże zbiory. W przypadku tego hobby bardzo ważne jest doświadczenie i wiedza na temat grzybów, ponieważ pomyłka może skończyć się tragicznie.  Niektórzy dla pewności stosują ciekawy trik na sprawdzenie, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia. Ale czy ta metoda na pewno jest skuteczna i powinno się ją stosować? Sprawdźcie.  Czy cebula czernieje na trujących grzybach? Przed udaniem się na grzybobranie koniecznie należy dokładnie przestudiować atlas grzybów by nauczyć się, które gatunki są jadalne, a które trujące. Niektóre z nich są jednak bardzo podobne do siebie i wtedy pojawia się problem - jak je rozróżnić? Część grzybiarzy (zwłaszcza tych, którym brakuje doświadczenia), stosuje stary sposób z cebulą. Polega on na tym, że przekrojoną cebulę kładzie się na zerwanym grzybie. Jeśli warzywo zaczyna czernieć oznacza to rzekomo, że grzyb nie jest jadalny. Ale czy to prawda? Okazuje się, że nie. Cebula czernieje pod wpływem związków siarki zawartych w grzybach. Pierwiastek ten można znaleźć zarówno w grzybach jadalnych, jak i niejadalnych. Wniosek jest taki, że lepiej zdać się na własną wiedzę na temat grzybów. A jeżeli nie jesteście pewni co do niektórych gatunków, dla własnego bezpieczeństwa zostawcie je w lesie.  Zasady bezpiecznego zbierania grzybów By mieć pewność co do tego, że zebrane przez was grzyby są jadalne, zastosujcie się do poniższych zasad: weźcie ze sobą atlas grzybów zbierajcie grzyby o gąbczastym spodzie, jak prawdziwki, podgrzybki i maślaki zwracajcie uwagę na spód grzybów - te o spodzie blaszkowym w większości są trujące, poza kurkami, gąskami i kanią. jeśli nie macie pewności co do danego grzyba - nie zrywajcie go ...

Zobaczcie, ile kosztują grzyby u Magdy Gessler. Trzymajcie się, bo zaraz szczęka wam opadnie
ONS/Adobe Stock
Newsy
Zobaczcie, ile kosztują grzyby u Magdy Gessler. Trzymajcie się, bo zaraz opadnie wam szczęka
Magda Gessler poczuła jesień i ruszyła ze sprzedażą przetworów grzybowych w swoich delikatesach „U Fukiera”. Można tam kupić zarówno grzyby marynowane, jak i suszone, a także potrawy wykonane z ich użyciem. Zobaczcie, jakie są ich ceny. 

Magda Gessler to twarz polskiego biznesu restauracyjnego. Za produkty sygnowane jej nazwiskiem trzeba zapłacić niemałe pieniądze. W lecie emocje rozpalały drogie jagodzianki ze znakiem jakości słynnej restauratorki z blond lokami, obecnie cenami porażają grzyby. Największe wrażenie robią ceny tych suszonych...  Co można kupić w delikatesach Magdy Gessler?  Restauracja i delikatesy „U Fukiera” to perła w koronie królowej polskiej gastronomii. Można tu zjeść i kupić do domu różnego rodzaju dania i przetwory. Poczynając od kiełbas i pasztetów, a kończąc na serach. Ceny kozich serów zaczynają się tu od 160 zł za kilogram. Mały słoiczek śledzi po kaszubsku to wydatek rzędu 40 zł, a za słynny rosół Magdy Gessler zapłacicie prawie 50 zł za 900 ml. Jesteście ciekawi, jak kształtują się ceny grzybów?  Ile trzeba zapłacić za suszone prawdziwki od Magdy Gessler?  Jak już wspomnieliśmy, największe wrażenie robią ceny suszonych grzybów. U Magdy Gessler można kupić w tej formie zarówno podgrzybki, jak i borowiki. Za 25 gramów najbardziej szlachetnych spośród nich, czyli prawdziwków trzeba zapłacić... niemal 28 zł, co daje bagatela 1120 zł za 1 kg tego delikatesu. Podgrzybki są tańsze i kosztują „jedynie" 18 zł za 25 g, więc jeżeli chcecie zabrać do domu „większą" ich ilość, tzn. kilogram, to będziecie musieli wydać 720 zł...  Malutki słoiczek marynowanych borowików kosztuje tu 36,19 zł, a kurek 26,67 zł. Można też nabyć marynowane maślaki i podgrzybki. Wszystko za cenę 22,86 zł.  Ile kosztuje żur na grzybach „U Fukiera”?  Restauratorka pokusiła się również o wyprodukowanie potraw z dodatkiem grzybów. Jest to wspaniały żur na prawdziwkach, cielęce pulpety w sosie borowikowym oraz gulasz cielęcy z leśnymi...