Mandarynki to obecnie obowiązkowy produkt na wielu listach zakupów. Przez całą zimę chętnie je kupujemy i pałaszujemy kilogramami. Nie zawsze jednak udaje nam się trafić na idealnie dojrzałe i słodkie okazy. Taka wpadka nie przekreśla jednak szans na cieszenie się pyszną owocową przekąską. Nawet najkwaśniejsze mandarynki można uratować i to zaledwie w 10 minut.

Genialny trik na kwaśne mandarynki

Aby szybko zamienić wykręcające buzie kwasoty w pełne słodyczy przysmaki, wystarczy tylko zanurzyć je w wodzie o temperaturze 40 stopni i zostawić do namoczenia na 10 minut. Po takiej ciepłej kąpieli przekładamy cytrusy jeszcze na chwilę do bardzo zimnej wody. Moczenie w skrajnie różnych temperaturach pomaga usunąć z owoców nadmiaru kwasu cytrynowego, a to właśnie on jest sprawcą cierpkiego smaku. Ten trik pochodzi z Japonii, ale w ostatnich tygodniach zdobył popularność w sieci, przez co szybko rozniósł się niemal po całym świecie.

Jak wybrać mandarynki bez pestek?

Kiedy wiemy już jak sprawić, by każda mandarynka była idealnie słodka, skupmy się na innym popularnym problemie, czyli pestkach. Nikt z nas nie lubi wybierać ich z miąższu, dlatego warto wiedzieć, jak wybierać owoce, aby miały ich jak najmniej. Jeśli chcecie trafić na mandarynki bez pestek, zwróćcie uwagę na to, by ich skórka nie przylegała mocno do miąższu, tylko była lekko napowietrzona. Co więcej, cytrusy o takiej skórce nie tylko będą miały znacznie mniej pestek, ale dodatkowo łatwiej będą się obierały.

Mandarynki - wartości odżywcze

Mandarynki to nie tylko smaczna i niskokaloryczna przekąska, ale przy okazji naturalne źródło wielu cennych składników. Te pomarańczowe kuleczki to skarbnica witamin C i A, a także źródło wapnia, potasu i magnezu. Wszystkie te dobroczynne wartości sprawiają, że mandarynki:

Zobacz także:

  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • przyspieszają trawienie,
  • regulują perystaltykę jelit,
  • pomagają zapobiegać nowotworom.