Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy

Znów trafiliście na kwaśne mandarynki? Wystarczy 10 minut, a będą idealnie słodkie

Pieczołowicie wybieraliście najpiękniejsze mandarynki ze sklepowych skrzynek, ale po przyniesieniu do domu okazały się tak kwaśne, że aż wykręcają? Możecie je łatwo osłodzić i to bez grama cukru. Wystarczy zastosować pewien prosty patent.

Mandarynki to obecnie obowiązkowy produkt na wielu listach zakupów. Przez całą zimę chętnie je kupujemy i pałaszujemy kilogramami. Nie zawsze jednak udaje nam się trafić na idealnie dojrzałe i słodkie okazy. Taka wpadka nie przekreśla jednak szans na cieszenie się pyszną owocową przekąską. Nawet najkwaśniejsze mandarynki można uratować i to zaledwie w 10 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Genialny trik na kwaśne mandarynki

Aby szybko zamienić wykręcające buzie kwasoty w pełne słodyczy przysmaki, wystarczy tylko zanurzyć je w wodzie o temperaturze 40 stopni i zostawić do namoczenia na 10 minut. Po takiej ciepłej kąpieli przekładamy cytrusy jeszcze na chwilę do bardzo zimnej wody. Moczenie w skrajnie różnych temperaturach pomaga usunąć z owoców nadmiaru kwasu cytrynowego, a to właśnie on jest sprawcą cierpkiego smaku. Ten trik pochodzi z Japonii, ale w ostatnich tygodniach zdobył popularność w sieci, przez co szybko rozniósł się niemal po całym świecie.

Zobacz także
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu

Wyrzucacie skórki z mandarynek? Natychmiast przestańcie. Dzięki nim zaoszczędzicie nawet 45 zł

Wyrzucacie skórki z mandarynek? Natychmiast przestańcie. Zaoszczędzicie nawet 45 zł

Jak wybrać mandarynki bez pestek?

Kiedy wiemy już jak sprawić, by każda mandarynka była idealnie słodka, skupmy się na innym popularnym problemie, czyli pestkach. Nikt z nas nie lubi wybierać ich z miąższu, dlatego warto wiedzieć, jak wybierać owoce, aby miały ich jak najmniej. Jeśli chcecie trafić na mandarynki bez pestek, zwróćcie uwagę na to, by ich skórka nie przylegała mocno do miąższu, tylko była lekko napowietrzona. Co więcej, cytrusy o takiej skórce nie tylko będą miały znacznie mniej pestek, ale dodatkowo łatwiej będą się obierały.

Mandarynki - wartości odżywcze

Mandarynki to nie tylko smaczna i niskokaloryczna przekąska, ale przy okazji naturalne źródło wielu cennych składników. Te pomarańczowe kuleczki to skarbnica witamin C i A, a także źródło wapnia, potasu i magnezu. Wszystkie te dobroczynne wartości sprawiają, że mandarynki:

  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • przyspieszają trawienie,
  • regulują perystaltykę jelit,
  • pomagają zapobiegać nowotworom.
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy
Podpowiadamy jak przechowywać mandarynki, żeby długo pozostały świeże.

Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce. Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu? Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie? O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski. Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce: - Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców. Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce? Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania...

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość
Pixabay
Newsy
Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość
Cytryny to nieocenione źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak wybrać najświeższe i najbardziej soczyste!

Cytryny wykorzystywane są nie tylko w formie dodatku do napojów, ale także do wielu dań takich jak np. sznycle czy ryby. Nie tylko wzbogacają smak, ale mają także szerokie właściwości prozdrowotne! Warto jednak zwrócić uwagę na to, które cytryny wybieracie w sklepie, aby trafić na te soczyste i o intensywnym smaku. Cytryny – właściwości  Owoce te zawierają fosfor, potas, sód, , wapń, żelazo, magnez i cynk. Bogate są także w witaminy B1, B2, B6, niacynę, witaminę E, witaminę A oraz naturalnie witaminę C. Mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające, nawadniające, a także przeciwutleniające. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, regenerujące oraz pomaga zachować równowagę kwasową w organizmie (chociaż często mylnie uważa się, że skoro jest kwaśna to zakwasza organizm). Za podnoszenie kwasowości odpowiedzialny jest np. cukier, który jest słodki, więc smak nie ma tu nic do rzeczy. Jakie cytryny warto kupować? Najlepsze cytryny znajdziemy w Polsce od końca września do końca listopada. Cytrusy w Polsce nie są w pełni ekologiczne, ponieważ muszą być przetransportowane z cieplejszych krajów, a do tego potrzebne są konserwanty. Aby wybrać jak najlepszy owoc, warto zwrócić uwagę na jego twardość oraz rozmiar! Można założyć, że mniejsza powinna mieć lepsze proporcje miąższu do skórki. Za mała też nie jest dobra, bo mogła być za szybko zerwana – mówi prof. Ewa Flaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Testy wykazały jednak, że większe cytryny najczęściej posiadają mniej soku i mniej miąższu niż te mniejsze. Warto jednak zwracać uwagę również na grubość skórki. Jeśli czujecie, że jest ona twarda i masywna, nie wybierajcie takiej cytryny, bo przepłacicie. Dojrzała, dobrej jakości cytryna powinna intensywnie...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...