banany
Pixabay
Newsy

Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?

Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości bananów

Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu.

Zielone czy dojrzałe?

Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości.

  1. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków.
  2. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika. To oznacza, że są wtedy bardzo sycące i świetnie wspomagają przemianę materii.
  3. Dojrzały banan – najlepszy do owsianek i deserów. Jest już słodki, ale jeszcze ma zwartą konsystencję.
  4. Bardzo dojrzały banan – ciemnożółte banany w ciemne kropki przez część osób są traktowane jako niezdrowe ze względu na ciemne plamy. Błąd! Badania wykazują, że na tym etapie banany są najskuteczniejsze w walce z nowotworami dzięki wysokiej zawartości substancji TNF – „tumor necrosis factor”, a po polsku czynnik martwicy nowotworu.
Komentarze
Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbuj przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Prosto z warzywniaka W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Czerwona roślina Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu, ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Idealny probiotyk Zakwas z buraków bywa rekomendowany jako napój odmładzający i wzmacniający odporność. Mówi się również o jego silnym działaniu antynowotworowym. To nie to samo co sok z buraków. Smakuje nawet tym, którzy nie mają przekonania do smaku buraka. Kupne soki są raczej mdłe, w przeciwieństwie do zakwasu, który jest ostry. Można go urozmaicić czosnkiem, zielem...

Przeczytaj
typy mąki
Pixabay
Newsy Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaś się kiedyś co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdź koniecznie!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów, makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek. Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego, a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę. 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa. Ciemna czy jasna? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w temacie zdrowego odżywiania cały...

Przeczytaj
domowa vegeta
Adobe Stock
Newsy Tą zdrową i naturalną domową vegetą doprawisz każdą zupę. Jej zrobienie jest bajecznie proste i tanie
Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw. Szczególnie, jeśli lubimy zjeść smacznie i z pomysłem. Kupne mieszanki może zastąpić zrobiona w domu vegeta. Przyda się do wielu dań!
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo. Trochę o przyprawach Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie. V jak vegeta Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2. Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40 . Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70.  Domowa jarzynka Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy. Składniki na domową wersję vegety: 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) 3...

Przeczytaj