Trendy zmieniają się cały czas – również w kwestii żywienia! Stale przeprowadza się badania nad żywnością, dzięki czemu naukowcy wciąż dokonują nowych odkryć. Jeszcze przed wojną wierzono, że cukier jest bardzo zdrowy i powinny go jeść w dużych ilościach zwłaszcza dzieci. Być może niektórzy z was pamiętają hasło reklamowe z tamtych lat, które brzmiało „Cukier krzepi”! A jeszcze kilkanaście lat temu dietetycy przekonywali, że niezdrowe są… jajka i osoby cierpiące na problemy z wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść maksymalnie dwa jajka w tygodniu, a najlepiej nie spożywać ich w ogóle. Jednak niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że jajka wręcz obniżają cholesterol i powinno się ich jeść jak najwięcej. Poznajcie mity, którymi owiane są popularne produkty uważane powszechnie za zdrowe – wcale nie są takie dobre, jak się wszystkim wydawało!

Zdrowe, czy nie?

Moda na różne produkty pojawia się i znika, ale wiedza o ich rzekomym dobrym wpływie na zdrowie na długo zakotwicza się w świadomości wielu osób. Czasami dopiero po latach ze zdziwieniem pewnie odkryliście, że niektóre produkty są niezbyt zdrowe, a jedliście je w przekonaniu, że dobrze postępujecie. Poniżej przygotowaliśmy dla was spis produktów, które wcale nie są dobre dla waszego zdrowia!

  • Syrop z agawy – to w ostatnim czasie bardzo popularny słodzik, zalecany jako zamiennik cukru. Okazuje się jednak, że wcale nie jest od niego zdrowszy. Co więcej, skład syropu jest gorszy od cukru! Choć jest nieco mniej przetworzony niż cukier, nie czyni go to zdrowszym.
  • Pełnoziarniste produkty – pewnie wielu z was w trosce o zdrowie kupuje pełnoziarnisty makaron lub pieczywo. Niestety, producenci tych produktów nie są do końca szczerzy wobec swoich klientów! Produkty „pełnoziarniste” najczęściej nie są wcale zrobione z pełnego ziarna, a sproszkowanego. Podane w takiej formie nie jest w niczym lepsze od zwykłej pszenicy.
  • Soki owocowe – firmy produkujące soki z „świeżo wyciskanych owoców” kuszą nas obiecując bogactwo witamin i minerałów zawartych w ich produktach. Rzeczywiście, owoce są bardzo zdrowe. Ale sprzedawane w kartonach soki produkowane są z zagęszczonych soków z ogromnym dodatkiem cukru. A już same owoce mają tego cukru bardzo dużo! Spożywanie soków owocowych w dużych ilościach niewiele się różni od picia słodzonych napojów gazowanych.
  • Produkty niskotłuszczowe – producenci jedzenia o obniżonej zawartości tłuszczu obiecują osobom dbającym o linię, że dzięki tym produktom nie przytyją. Nie do końca! Tłuszcz niesie smak, a gdy go brakuje, to producenci rekompensują mdły posmak żywności dodając do niej cukier. W dodatku to tłuszcz odpowiada za uczucie sytości, więc jedząc chude sery czy twarogi paradoksalnie będziecie jedli więcej, ponieważ będziecie stale odczuwali głód.