Z czasów szkolnych na pewno wszyscy pamiętacie coroczne sadzenie rzeżuchy. Miło jest patrzeć z satysfakcją, jak z malutkich nasionek w krótkim czasie wyrasta pyszna, pachnąca rzeżucha - jej zapach na pewno wielu z was kojarzy się z wiosną i świętami wielkanocnymi.

Rzeżuchę można wysiać tradycyjnie, czyli na kawałku waty, ale nie tylko. Współcześnie istnieje bardzo sprytne i tanie urządzenie, w którym można łatwo wysiać rzeżuchę i inne kiełki. Bez brudzenia się w ziemi i bez waty.

Zalety jedzenia rzeżuchy 

Rzeżucha, a właściwie pieprzyca siewna, to roślina z rodziny kapustowatych. Z nasion można samodzielnie i z łatwością wyhodować siewki, które mają charakterystyczny, lekko ostry smak. Rzeżucha świetnie smakuje dodana do sałatek, jako składnik faszerowanych jaj, a także można wymieszać ją z twarogiem albo posypać nią kanapki.
Kiełki rzeżuchy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają cenne dla organizmu minerały oraz witaminy, w tym:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo 

Jak wysiać rzeżuchę?

Rzeżuchę możecie wysiać szkolnym sposobem, czyli na zwilżonej wacie. Innym rozwiązaniem jest kupienie kiełkownicy - niewielkiego naczynia służącego do domowej uprawy kiełków. Można w nim siać nie tylko rzeżuchę, ale też kiełki fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu czy brokułu. Koszt kiełkownicy jest niewysoki - najprostsze modele można kupić już za kilkanaście złotych. 

Zobacz także:

Często spotykanym jest kiełkownica miseczkowa, która ma kształt miski zaopatrzonej w sitko. Należy wysypać na nie nasiona rzeżuchy i spryskać obficie wodą. Czynność należy powtarzać po 4 razy dziennie. Z kolei do miseczki wlejcie tyle wody, by nasiona zaledwie jej dotykały (nie mogą być zanurzone).

Przez kilka następnych dni nasiona trzeba zraszać wodą kilka razy dziennie oraz uzupełniać jej ilość w miseczce. 
W momencie, gdy rzeżucha puści korzenie, odlejcie tyle wody z miski, by nie miały kontaktu z płynem. Już po około tygodniu rzeżucha będzie gotowa do jedzenia. Powodzenia!