Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Przyrządzony w ten sposób będzie o wiele lepszy
Flickr
Newsy

Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Zróbcie go w ten sposób, a będzie o wiele lepszy

Na bazarach i straganach cały czas można kupić wspaniałe i dorodne kalafiory. Zupa kalafiorowa i gotowany kalafior z bułką i masłem to nie jedyne sposoby przyrządzania tego warzywa. Zobaczcie, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy, bardziej aromatyczny, a do tego bajecznie żółty. 

Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego curry pasuje do kalafiora? 

Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu.

Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili.  Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób. 

Przepis na kalafiora duszonego z curry 

Składniki: 

  • 750 g różyczek kalafiora 
  • 2 łyżeczki curry  
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • około 60 ml mleka 
  • około 80 ml wody 
  • szczypta chili (opcjonalnie) 
  • sól, cukier i pieprz  
  • posiekana natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju. 
  2. Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem. 
  3. Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu. 
  4. Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.  
  5. Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego! 
Zobacz także
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?

W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora? 

Gotowany kalafior to klasyk klasyków. Jednak w nowoczesnej kuchni warzywo to jest coraz częściej smażone, duszone, pieczone i grillowane. Wspaniałe steki z kalafiora przyrządzone na patelni grillowej to pełnoprawne danie obiadowe, cenione nie tylko przez wegetarian. 

Smażone różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym czy pikantnej panierce to świetna przekąska na imprezy rodzinne. Pieczone warzywo może z kolei stanowić niezastąpiony dodatek do wielu smakowitych sałatek warzywnych, kasz i makaronów. 

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...

Gotowanie kalafiora
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze
Kalafior to przepyszne i zdrowe warzywo. Warto jeść go przez cały rok, nie tylko w sezonie. Mamy też sposób na nieprzyjemny zapach podczas jego gotowania.

Zupa krem, kalafior zapiekany, a nawet kotlety z kalafiora – to warzywo ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni. Niemniej jednak wciąż najchętniej polskie gospodynie domowe gotują go po prostu w wodzie i podają jako dodatek do drugiego dania. Nie byłoby kalafiora na polskich stołach, gdyby nie jedna kobieta, mocno zasłużona dla polskiej historii i dla naszych kulinariów. Chodzi oczywiście o Bonę Sforzę. Żona króla Zygmunta I Starego sprowadziła do Polski ze słonecznej Italii także i to pyszne warzywo. Zwykle taki kalafior podawany jest z bułką tartą podsmażoną z masłem lub z innym tłuszczem, np. ze smalcem ze skwarkami. Cenne mikroelementy i nie tylko Słyszeliście o tym, że kalafior należy do najbardziej zdrowych warzyw? To wspaniałe, dietetyczne warzywo zawiera w swoim składzie pół tablicy Mendelejewa. Wśród tych pierwiastków znajdują się same potrzebne człowiekowi mikroelementy – sód, potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Do tego jeszcze cała gama witamin i innych cennych związków. Brzmi wspaniale, ale wiele osób po prostu nie może znieść nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu gotującego się kalafiora. Jego przyczyną są zawarte w kalafiorze olejki eteryczne. To one właśnie powodują uwalnianie do powietrza związków siarki. Te z kolei są bezpośrednim źródłem nieprzyjemnego zapachu. Te same substancje znajdują się również w innych warzywach, ale w innych proporcjach. Mówimy tu m.in. o kapuście i brokułach. Jak zniwelować zapach kalafiora? Jak zniwelować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora? Mamy na to sposoby. Jednym z nich jest dodanie do garnka z gotującym się kalafiorem łyżeczki sody. Biały proszek sprawi, że za jednym zamachem usuniemy nieprzyjemny zapach, a dodatkowo warzywo będzie miało piękny, biały,...

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...