
Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry.
Dlaczego curry pasuje do kalafiora?
Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu.
Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili. Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób.
Przepis na kalafiora duszonego z curry
Składniki:
- 750 g różyczek kalafiora
- 2 łyżeczki curry
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- około 60 ml mleka
- około 80 ml wody
- szczypta chili (opcjonalnie)
- sól, cukier i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju.
- Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem.
- Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu.
- Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.
- Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego!
W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora?
Gotowany kalafior to klasyk klasyków. Jednak w nowoczesnej kuchni warzywo to jest coraz częściej smażone, duszone, pieczone i grillowane. Wspaniałe steki z kalafiora przyrządzone na patelni grillowej to pełnoprawne danie obiadowe, cenione nie tylko przez wegetarian.
Smażone różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym czy pikantnej panierce to świetna przekąska na imprezy rodzinne. Pieczone warzywo może z kolei stanowić niezastąpiony dodatek do wielu smakowitych sałatek warzywnych, kasz i makaronów.