Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Przyrządzony w ten sposób będzie o wiele lepszy
Flickr
Newsy

Zapomnijcie o gotowaniu kalafiora w wodzie. Zróbcie go w ten sposób, a będzie o wiele lepszy

Na bazarach i straganach cały czas można kupić wspaniałe i dorodne kalafiory. Zupa kalafiorowa i gotowany kalafior z bułką i masłem to nie jedyne sposoby przyrządzania tego warzywa. Zobaczcie, jak sprawić, by był jeszcze smaczniejszy, bardziej aromatyczny, a do tego bajecznie żółty. 

Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry. 

Kotlety mielone

Dlaczego curry pasuje do kalafiora? 

Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu.

Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili.  Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób. 

Przepis na kalafiora duszonego z curry 

Składniki: 

  • 750 g różyczek kalafiora 
  • 2 łyżeczki curry  
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • około 60 ml mleka 
  • około 80 ml wody 
  • szczypta chili (opcjonalnie) 
  • sól, cukier i pieprz  
  • posiekana natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju. 
  2. Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem. 
  3. Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu. 
  4. Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.  
  5. Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego! 
Zobacz także
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?

Czy do ugotowania kalafiora wystarczy tylko sól? Co dodać do wody, by był jeszcze smaczniejszy?

W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora? 

Gotowany kalafior to klasyk klasyków. Jednak w nowoczesnej kuchni warzywo to jest coraz częściej smażone, duszone, pieczone i grillowane. Wspaniałe steki z kalafiora przyrządzone na patelni grillowej to pełnoprawne danie obiadowe, cenione nie tylko przez wegetarian. 

Smażone różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym czy pikantnej panierce to świetna przekąska na imprezy rodzinne. Pieczone warzywo może z kolei stanowić niezastąpiony dodatek do wielu smakowitych sałatek warzywnych, kasz i makaronów. 

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy
Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone
Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ile kalorii ma kalafior? Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna.  Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie.  Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora  Składniki:  Ciasto  1 ugotowany kalafior   50 g parmezanu  1 jajko  Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu  Sos pomidorowy  duży pomidor  łyżeczka oliwy  1 mały ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  Przykładowe dodatki  20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie)  120 g sera mozzarella  garść posiekanych, czarnych oliwek  garść pokrojonych pieczarek  listki bazylii  Sposób przygotowania:  Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g).  Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia.  Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy...

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Flickr
Newsy
Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Puree z ziemniaków i ziemniaki w całości gotowane do każdego obiadu. To może znudzić się każdemu. Jeżeli potrzebujecie odmiany i czegoś naprawdę wyjątkowego, wypróbujcie ten przepis. 

Niemal wszyscy przyznają, że kalafior to po prostu świetne warzywo. W wersji klasycznej podawane w całości, okraszone jedynie bułką tartą z masłem lub w postaci zupy kalafiorowej. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Potraw z kalafiorem jest wiele. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, bo kalafior ma niski indeks glikemiczny, ale wciąż mało znane. Przedstawiamy wam jedną z nich.  Przepis na puree z kalafiora w dwóch wersjach Dziś zaprezentujemy wam dwie wersje przepisu na takie puree. Jeżeli jesteście na diecie, z pewnością spodoba wam się pierwsza z nich - dietetyczna i pełna smaku z dodatkiem czosnku. Jeżeli z kolei przywiązaliście się do smaku masła i śmietany w tradycyjnym puree – druga będzie dla was idealna. Sprawdźcie obie.  Przepis na puree z kalafiora (wersja podstawowa, dietetyczna)  Składniki:  pół kalafiora  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  sól  Sposób przygotowania:  Umyty kalafior podzielcie na mniejsze części i wrzućcie je do gotującej się wody. Gotujcie, aż zmiękną (około 15–20 minut).  Zetrzyjcie ząbek czosnku i podsmażcie go na oliwie z oliwek.   Odlejcie wodę z kalafiora i dodajcie do niego czosnek z oliwą i sól. Całość zmiksujcie. Gotowe.  Przepis na puree z kalafiora (wersja z masłem i śmietaną)  Składniki:  kalafior około 800 g  3 łyżki masła   4 łyżki śmietanki 30 proc.  3 łyżki śmietany 18 proc.   sól   Sposób przygotowania:  Kalafior pokrójcie na mniejsze części i ugotujcie (aż będzie miękki, około 15 – 20 minut). ...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....