Większość z nas nie wyobraża sobie innego sposobu na kalafiora, jak ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli. To warzywo można jednak obrobić na wiele różnych sposobów. Jeżeli szukacie metody, która pozwoli wam odkryć zupełnie nowe jego oblicze, a przy okazji zachwyci waszych gości - wypróbujcie podsmażanego i duszonego kalafiora z curry. 

Dlaczego curry pasuje do kalafiora? 

Kalafior z wody wymaga okrasy w postaci bułki i masła. Sam w sobie jest dość mdły, a jego zapach jest mocno kapuściany. Dodatek curry sprawia, że walory smakowe i zapachowe tego warzywa ulegają całkowitemu przeobrażeniu.

Staje się on bardziej wyrazisty w smaku i zapachu. Wpływ na to ma również dodatek czosnku i papryczki chili.  Kalafior z curry, podobnie jak ten gotowany w wodzie, jest wspaniałym uzupełnieniem mięs, a także dań jarskich. Przyrządza się go bardzo szybko i w prosty sposób. 

Przepis na kalafiora duszonego z curry 

Składniki: 

  • 750 g różyczek kalafiora 
  • 2 łyżeczki curry  
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • około 60 ml mleka 
  • około 80 ml wody 
  • szczypta chili (opcjonalnie) 
  • sól, cukier i pieprz  
  • posiekana natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka włóżcie przyprawę curry i podsmażcie ją na odrobinie oleju. 
  2. Następnie dodajcie przeciśnięty przez praską czosnek, chili i podzielonego na różyczki kalafiora. Chwilę przesmażcie wszystko razem. 
  3. Całość zalejcie mlekiem z wodą. Posólcie i duście na niewielkim płomieniu. 
  4. Po kwadransie odparujcie nadmiar płynu i doprawcie danie solą, pieprzem i cukrem.  
  5. Na talerzu posypcie kalafiora posiekana natką pietruszki i serwujcie z ulubionym mięsem. Smacznego! 

W jaki sposób można jeszcze przyrządzać kalafiora? 

Gotowany kalafior to klasyk klasyków. Jednak w nowoczesnej kuchni warzywo to jest coraz częściej smażone, duszone, pieczone i grillowane. Wspaniałe steki z kalafiora przyrządzone na patelni grillowej to pełnoprawne danie obiadowe, cenione nie tylko przez wegetarian. 

Zobacz także:

Smażone różyczki kalafiora w cieście naleśnikowym czy pikantnej panierce to świetna przekąska na imprezy rodzinne. Pieczone warzywo może z kolei stanowić niezastąpiony dodatek do wielu smakowitych sałatek warzywnych, kasz i makaronów.