Jedno z flagowych polskich dań, czyli pierogi ruskie, doczekało się wielu ciekawych, autorskich wersji i modyfikacji.

Również Ewa Wachowicz proponuje własny sposób przyrządzania tego dania. Jej pierogi smakują wyjątkowo ze względu na użycie zupełnie innego twarogu niż zazwyczaj - gwiazda dodaje do nich twaróg wędzony.

Wystarczy już taka modyfikacja, że nie poznalibyście smaku tego dania.  Oprócz tego warto wypróbować jeszcze innych innowacji Ewy Wachowicz. Na przykład dodanie do farszu łyżki domowego pesto z czosnku niedźwiedziego. Brzmi interesująco? Sprawdźcie, jak przygotować pierogi ruskie z przepisu Ewy Wachowicz!

Zobacz także:

Przepis Ewy Wachowicz na pierogi ruskie z wędzonym twarogiem 

Do przygotowania pierogów z wyjątkowym farszem będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • około pół kilograma mąki pszennej

  • 1 jajko

  • jedna szklanka wrzątku

Na farsz:

  • 3-4 ziemniaki

  • 1 opakowanie twarogu wędzonego (około 20 dag)

  • 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżka żurawiny

  • sól 

  • pieprz

Na pesto:

  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego

  • garść prażonych orzechów laskowych

  • ok. 125 ml oleju z pestek winogron

  • sól

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej namoczcie suszoną żurawinę.

  2. Wysypcie mąkę na stolnicę. W środku zróbcie dołek i wlejcie wrzątek. Nożem wymieszajcie ciasto, a następnie dodajcie jajko i wyróbcie ciasto. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut. 

  3. W tym czasie przygotujcie pesto. Czosnek niedźwiedzi umyjcie, pokrójcie razem z prażonymi orzechami laskowymi wrzućcie do miksera. Dodajcie sól, wlejcie olej i zmiksujcie. 

  4. Następnie obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu i ostudzeniu przeciśnijcie przez praskę. 

  5. Twaróg wędzony zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Wsypcie namoczoną wcześniej żurawinę, wlejcie pesto, doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie.

  6. Ciasto rozwałkujcie na cienki placek. Szklanką wytnijcie krążki i na każdy nałóżcie farsz. Sklejcie. 

  7. Pierogi gotujcie we wrzątku, przez około minutę. Po ugotowaniu przełóżcie pierogi na sito. Podawajcie polane masłem i posypane świeżym czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl