Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę
Pixabay
Newsy

Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę

Własna, świeża marchew - to źródło zdrowia dla całej rodziny. Nie wszyscy jednak potrafią przetrzymać ją aż do wiosny. Z każdym upływającym miesiącem odpadają kolejne, psujące się egzemplarze. Jak temu zaradzić?  

Ta stara metoda przechowywania marchwi pomaga zachować jej dobry stan przez długie miesiące. Ważne jest, by właściwie przygotować marchew na ten czas, a także zaopatrzyć się w liście pewnego drzewa, którego owoce kojarzą się z jesienią.  

Każdy doświadczony ogrodnik powinien znać ten sposób. Pozwoli on uniknąć gnicia i pleśni na marchwi przez kilka zimowych, długich miesięcy. Słyszeliście o tym patencie?

Jak przygotować marchew do długiego przechowywania? 

Jeżeli chcecie przechowywać to warzywo naprawdę długo, powinniście wykopać je tuż przed większymi przymrozkami w październiku. Wtedy bez problemu i w dobrym stanie dotrwa do marca. Musicie jednak przestrzegać kilku zasad. 

  1. Pogoda w czasie takiego zbioru jest bardzo ważna. Najlepiej zbierać w dzień chłodniejszy, bezdeszczowy i jednocześnie pochmurny, kiedy ziemia jest lekko wilgotna. Z takiej gleby wyjmiecie w miarę czyste marchewki, które na długo zachowają swoje walory. 

  1. Kolejnym krokiem jest przejrzenie i usunięcie wszystkich uszkodzonych, nadpsutych oraz zniekształconych korzeni i pozostawienie tylko zdrowych i mocnych. 

  1. Tak wyselekcjonowane warzywa należy ułożyć w skrzynkach i przykryć je suchymi liśćmi jarzębiny. 

  2. Wówczas można wynieść je do przeznaczonego do tego celu pomieszczenia. Powinna tam panować temperatura nieco powyżej zera i duża wilgotność. Doskonale nadawać się będzie do tego piwnica. 

  3. Tak przygotowana marchew powinna dotrwać, aż do pierwszych, wiosennych miesięcy. 

Zobacz także
Czy wiecie, jak wykorzystać fusy z kawy w ogródku? Zróbcie to, a ślimaki będą bez szans

Czy wiecie, jak wykorzystać fusy z kawy w ogródku? Zróbcie to, a ślimaki będą bez szans 

Mszyce natychmiast uciekną, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Mszyce uciekną w try miga, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Dlaczego liście jarzębiny pomagają w przechowywaniu marchwi? 

Liście jarzębiny znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach, głównie w lecznictwie. Właściwości przeciwmiażdżycowe, pobudzające trawienie, czy moczopędne sprawiają, że obok tej rośliny nie da się przejść obojętnie.

Te liście posiadają również właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Zawarty w nich kwas sorbinowy, skutecznie niszczy drobnoustroje chorobotwórcze i grzyby, które atakują przechowywane warzywa. Doskonale pochłaniają również wilgoć, dzięki czemu wasza marchew nie będzie gnić. 

Źródło: smakdnia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność? Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła? Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka. W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie. W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce. Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia. Jak wykorzystać marchewkę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi. Możecie z...

To warzywo też można kisić. Pychota i samo zdrowie. Będzie w sam raz do chrupania
Adobe Stock
Newsy
To warzywo też można kisić. Pychota i samo zdrowie. Będzie w sam raz do chrupania
Co powiecie na kiszoną marchewkę? Jeśli jeszcze jej nie spróbowaliście, to macie czego żałować.

W Polsce najczęściej kisi się ogórki - ale to nie jedyne warzywa, które się do tego nadjaą. Doskonale smakują kiszone buraki czy seler, a nawet marchewki! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście kiszonych marchewek, koniecznie spróbujcie. Smakują wyjątkowo i świetnie pasują do wielu dań (na przykład zamiast ogórków kiszonych). Sprawdźcie, jak je przygotować.  Zalety kiszonej marchewki Dlaczego warto jeść kiszoną marchew? Zawiera ona przede wszystkim, podobnie jak inne kiszonki, kwas mlekowy oraz naturalne probiotyki. Te regulują pracę układu trawiennego, wspomagają odporność oraz równoważą florę bakteryjną jelit. Do tego w kiszonej marchewce jest mało kalorii i dużo błonnika co sprawia, że stanowi ona doskonały element diety dla osób, które chcą zrzucić wagę.  Przepis na kiszoną marchew Do przygotowania kiszonej marchewki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: kilka młodych marchewek 3 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koper łyżka soli  woda Podane składniki wystarczą na przygotowanie jednego słoika kiszonej marchewki.  Przygotowanie: Obierzcie marchewki i pokrójcie w słupki lub w plastry. Do wyparzonych słoików włóżcie marchewki i wciśnijcie pomiędzy nie czosnek, dodajcie koper, liście laurowe i ziele angielskie.  Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie sól, wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia - woda powinna być ciepła, ale nie gorąca.  Kiedy woda ostygnie do odpowiedniej temperatury, zalejcie nimi marchewki w słoikach. Woda powinna całkowicie je przykryć. Przykryjcie słoik gazą i odstawcie na kilka dni. Codziennie sprawdzajcie, czy na powierzchni wody nie utworzyła się pleśń. Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją za pomocą...

zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy
Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 
90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski podjął się przeprowadzenia operacji bariatrycznej, dorzucił do tego odpowiednią dietę, po kilku latach zwyciężył w końcu w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie! A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy. Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje! Przepis na zupę z buraków Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kilograma buraków 220 g marchwi 170 g pietruszki 200 g jabłek 200 g cebuli 180 g papryki czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy 1,5 litra wody Pestki z dyni Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie. Na koniec całość zblendujcie na krem. Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych,...

syrop z marchwi
Adobe Stock
Newsy
Dopadł was kaszel? Zróbcie domowy syrop z popularnego warzywa. O wiele lepszy w smaku niż ten z cebuli
Niedrogi, pyszny w smaku, a do tego niezwykle skuteczny. Oto syrop, który powinniście zrobić, gdy męczy was mokry kaszel.

Syrop z cebuli, sosny, imbiru, miodu i cytryny – te domowe specyfiki znamy doskonale. Okazuje się, że jednym z najlepszych, ale i mało znanych jest ten wykonany z marchwi. Syrop z marchwi Marchewki bogate są w kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy takie jak A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, składniki mineralne m.in. wapń, żelazno, magnez, sód, potas, miedź, cynk. Marchew charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym i doskonale podnosi odporność. Dodatek imbiru zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dobrze poradzi sobie z bolącym gardłem. Jeśli borykacie się z mokrym, nieprzemijającym kaszlem albo macie zapalenie oskrzeli i płuc, ten syrop to doskonałe remedium na wasze problemy. Syrop z marchwi jest niezwykle skuteczny, będziecie zaskoczeni tym, jak szybko zadziała – efekty widoczne są najczęściej już na drugi dzień po zastosowaniu. Ma dobry smak w przeciwieństwie do niektórych domowych, jak i kupnych specyfików. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest niedrogi i banalny w przygotowaniu. Z pewnością na stałe zagości w waszych domowych apteczkach, gdy przeziębienie dopadnie was albo któregoś z domowników. Przepis na syrop na kaszel z marchewki i imbiru Składniki Pół kilograma marchwi, najlepiej bio lub prosto od rolnika 4 łyżki płynnego miodu Kawałek imbiru (ok. 2cm) Przygotowanie Korzeń imbiru zetrzyjcie na drobnej tarce. Marchewki potnijcie na mniejsze kawałki i zalejcie wodą, tak żeby przykrywała warzywa. Na wolnym ogniu gotujcie marchewki aż do miękkości. Dodajcie starty imbir. Część wody odlejcie i rozpuśćcie w niej miód (woda musi odrobinę przestygnąć, nigdy nie dodawajcie miodu do wrzącej wody, bo straci swoje właściwości). Wlejcie wodę do garnka i całość dokładnie zblendujcie. Syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w...