owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy

Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają

Modę na awokado zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę.
To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zdrowe awokado

Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać.

Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne!

Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić.

Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne.

Niebezpieczna pestka awokado

Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu.

Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę.

Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w której nóż może się niebezpiecznie omsknąć i ześlizgnąć z powierzchni pestki. I wtedy poważny kłopot gotowy.

Obraz zagrożenia dopełniają statystyki ze Stanów Zjednoczonych. Tamtejsi badacze mówią o nawet 8 tys. okaleczonych osobach rocznie…

W Polsce jak na razie nie należy spodziewać się aż tak wielu poszkodowanych. Awokado robi się jednak coraz bardziej popularne, dlatego zachowajmy ostrożność przy usuwaniu jego pestki. 

Zamiast noża, do jego usunięcia możemy użyć np. łyżki.

Komentarze
awokado skórka
AdobeStock
Newsy Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Przeczytaj
anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy Fit sałatka z jajkiem i awokado od Ani Lewandowskiej! Banalny przepis i tanie składniki!
Jeśli chcecie poznać sekretny sposób Ani Lewandowskiej na boską figurę i energię przez cały dzień, koniecznie wypróbujcie jej przepis na zdrową sałatkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Ania Lewandowska to prawdziwe guru w temacie treningu i zdrowego odżywiania. Może nie wszyscy wiedzą, że poza byciem żoną znanego sportowca, Ania sama ma na swoim koncie wielkie sportowe sukcesy! Na swoim koncie ma aż 38 medali mistrzostw Polski, Europy i świata w karate. Dziś sportsmenka zajmuje się rozwijaniem swojej marki – doradza kobietom jak ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Wypróbujcie ten przepis Ani na sałatkę z jajkiem – palce lizać! Fit sałatka z jajkiem Ani Lewandowskiej – przepis Do przygotowania tej pysznej i zdrowej sałatki potrzebujecie: Kilka dużych liści sałaty masłowej lub paczkę mixu sałat 1 jajko Pół awokado Pół papryki Rzodkiew Cytrynę Oliwę z oliwek Sezam Sól Pieprz Przygotowanie W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć liście sałaty, pokrojone awokado, paprykę i rzodkiew. Polej dressingiem i wymieszaj. Przekrój jajko na pół i dodaj do sałatki, a całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego! Źródło: hpba.pl

Przeczytaj