„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę.
To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych.

Awokado to owoc czy warzywo?

Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać.

Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne!

Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić.

Zobacz także:

Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne.

Właściwości awokado

Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.
 

Niebezpieczna pestka awokado

Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu.

Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę.

Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w której nóż może się niebezpiecznie omsknąć i ześlizgnąć z powierzchni pestki. I wtedy poważny kłopot gotowy.

Obraz zagrożenia dopełniają statystyki ze Stanów Zjednoczonych. Tamtejsi badacze mówią o nawet 8 tys. okaleczonych osobach rocznie…

W Polsce jak na razie nie należy spodziewać się aż tak wielu poszkodowanych. Awokado robi się jednak coraz bardziej popularne, dlatego zachowajmy ostrożność przy usuwaniu jego pestki. 

Zamiast noża, do jego usunięcia możemy użyć np. łyżki.

Źródło: interia.pl