Wydało się. Podsłuchany kucharz z warszawskiej restauracji wygadał się, jak klepie kotlety schabowe
Getty Images
Newsy

Wydało się. Podsłuchany kucharz z warszawskiej restauracji wygadał się, jak klepie kotlety schabowe

Jak powinno się tłuc kotlety schabowe? Okazuje się, że to wcale nie tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie sekret kucharza z warszawskiej Pragi.

Kto jak kto, ale Polacy śmiało mogą aspirować do światowych ekspertów w dziedzinie schabu. Akurat ten gatunek mięsa wieprzowego ukochaliśmy sobie chyba ponad wszystko. To oczywiście zasługa popularności kotleta schabowego.

Krótka, ale intensywna historia tego dania w naszym kraju wpłynęła na to,  że dzisiaj chyba każdy dorosły mieszkaniec naszego kraju ma wyrobione zdanie na temat „schaboszczaka”, a zdecydowana większość z nas uważa, że wie jak go właściwie przygotować.

Całe te rozważania można by sprowadzić do tego, że na schabowych znamy się tak dobrze, jak na polityce, futbolu i pogodzie. Czy jednak rzeczywiście na temat schabu wiemy już wszystko?

Chyba to jednak nie do końca prawdziwe stwierdzenie. Bo czy wiecie, kiedy schab jest najlepszy i kiedy takie właśnie mięso powinno się rozbijać na cienkie placki do kotletów schabowych lub bitek?

Kotlety mielone

Jak powinno się klepać mięso na kotlety schabowe?

Okazuje się, że czas i pora tej czynności ma przeogromne znaczenie. Przekonywał o tym pracownik jednej z popularnych restauracji na warszawskiej Pradze. Podsłuchany przez redakcję Gotujmy.pl kucharz o tym jak obchodzić się ze schabem, powiedział krótko i w żołnierskich słowach:

- Schab trzeba k... klepać, póki jest świeży. Beż żadnej soli, bez marynowania. To zostaw na później – rzekł do swojego kolegi pracownik warszawskiej restauracji.

Wiąże się do oczywiście z cechami świeżego, wieprzowego mięsa. Świeży schab to miękki schab. Odkładanie klepania schabowych na później i odstawianie całego, niepokrojonego kawałka mięsa do lodówki czy zamrażarki na dłuższy czas to nienajlepszy pomysł.

Włóknom białkowym i tłuszczowym schabu źle robi także moczenie go w solankach i marynatach jeszcze przed jego tłuczeniem na cienkie kotlety. Takie zabiegi powodują usunięcie z mięsa nadmiaru wody – tę „wyciąga” skutecznie sól.

Zobacz także
Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu, nie to co dziś

Nie to, co dziś. Tak polskie gospodynie dawniej robiły kotlety schabowe. Soczyste i pełne aromatu

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Właśnie przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

Kiedy powinno się marynować mięso na kotlety schabowe?

Dlatego marynowanie zaplanujcie dopiero po pokrojeniu schabu na plastry i po wyklepaniu kotletów na cienkie placki.

Jaką marynatę zastosować do kotletów schabowych? Tradycjonaliści obejdą się bez niej. Jednak jeżeli nie dysponujecie najwyższej jakości wieprzowiną, warto rozważyć moczenie schabu w takich mieszankach jak:

  • Mleko i krojona cebula w krążki
  • Mleko, cebula i czosnek
  • Maślanka
  • Kefir lub jogurt
  • Krótkie namaczanie schabowych w jajku tuż przed smażeniem
Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Jak marynować kotlety schabowe? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe są twarde i kurczą się podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Jaki powinien być kotlet schabowy? Na pewno chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Zwróćcie uwagę na ten szczegół przy ich przygotowywaniu!

Przygotowanie kotleta schabowego nie jest wbrew pozorom banalną i szybką czynnością. By "schaboszczak" wyszedł smacznie, trzeba przyłożyć się do każdej fazy działania. Pierwszym, niezwykle ważnym etapem gotowania schabowych jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa. Jak powinno się rozbijać kotlety schabowe? Duża część Polaków uważa, że smaczniejszy schabowy to ten z kością. Doświadczeni kucharze twierdzą jednak, że nie ma ona żadnego wpływu na smak kotleta. Być może obecność kostki pod panierką to po prostu nostalgiczny powrót wspomnieniami do dawnej, wiejskiej wieprzowiny. Decyzja należy do was. Kiedy już wybierzecie odpowiedni, zdrowy i świeży kawałek schabu, pokrójcie go na plastry o grubości od 1 do 2 cm. Jedni wolą grubsze, drudzy cieńsze kawałki mięsa. Schabowe mogą wyjść smaczne w jednym i drugim wydaniu. Wiele zależy też od tego, jak cienko rozbijecie swoje kotlety. Na pewno znacie takie osoby, które wprost ubóstwiają cienkie placki na pół talerza! Co zrobić, by kotlet schabowy się nie kurczył? Zanim jednak przystąpicie do rozbijania mięsa schabowego, koniecznie musicie dobrze przyjrzeć się każdemu kawałkowi mięsa. Właśnie w tym momencie często rozstrzyga się to, czy kotlet będzie twardy czy też miękki po usmażeniu. O co chodzi? Przed rozbiciem kotleta weźcie do ręki ostry nóż i sumiennie usuńcie wszelkie żyły, chrząstki i inne zbędne fragmenty mięsa. To właśnie one często decydują o tym, że kotlet często nie smakuje tak , jak powinien po usmażeniu. Nie dość, że żyły i chrząstki są po prostu niesmaczne i twarde same w sobie, to dodatkowo wpływają na nadmierne kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej. Z kolei biała otoczka wokół kawałka mięsa schabowego nie spowoduje kurczenia się kotleta podczas smażenia, jeśli ponacinacie ją ostrym nożem delikatnie na całej długości...

Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie
Adobe Stock
Newsy
Oto sekret idealnego kotleta schabowego. Koniecznie zróbcie to z nim przed usmażeniem
Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie. Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy. Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli. Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku. Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem. Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie. Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana. Kotlety schabowe – przepis Składniki Ok. 60 dag schabu wieprzowego 2 jajka 1 cebula Szklanka mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Pieprz i sól Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu. Włóżcie kotlety do jajka i...

Pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
„Pychotka schabowa” z niespodzianką według przepisu Heni. Jeśli znudziły się wam tradycyjne schabowe, polecamy ten unikalny przepis
Szukacie pomysłu na schab w nowej odsłonie? Ten niezwykły przepis na pewno zachwyci was przepysznymi dodatkami!

Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie. Zawijane schabowe Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.  Składniki na zawijane schabowe: 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki Składniki na farsz do schabowych: 300 g pieczarek Cebula Papryka słodka Papryka ostra Oliwa z oliwek Inne przyprawy według uznania Składniki do panierowania: Jajko Mąka Bułka tarta Przygotowanie schabowej pychotki: Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą. Schabowe sakiewki panierujcie...