
Amatorzy kawy zdecydowanie różnią się między sobą preferencjami dotyczącymi ulubionego napoju. Jedni piją czarną, mocną kawę bez żadnych dodatków, a inni nie wyobrażają sobie jej bez mleka i łyżeczki cukru. Kawę można też doprawiać na różne sposoby, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna, lepiej smakuje, a nawet mocniej pobudza.
Nic więc dziwnego, że sporo osób chętnie korzysta z pomysłów na kawę z dodatkami. Przepis, który podaliśmy poniżej, jest dość zaskakujący. Tym razem, zamiast przyprawy, do kubka z kawą należy wsypać kilka listków, które zupełnie odmienią jej smak.
Przepis na kawę miętową
Składniki:
-
¾ kubka czarnej, zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna, mielona albo z ekspresu)
-
świeże liście mięty
-
dwie szczypty cynamonu (opcjonalnie)
-
1 płaska łyżeczka czekolady do picia (opcjonalnie)
-
mleko (opcjonalnie)
Dodatkowo: syrop do kawy o smaku miętowym.
Przygotowanie:
-
Gdy wsypiecie do kubka kawę mieloną lub rozpuszczalną, dodajcie jeszcze liście mięty, zalejcie gorącą wodą i parzcie przez kilka minut.
-
W przypadku kawy z ekspresu, włóżcie (oczywiście umyte wcześniej) liście do pustego kubka przygotujcie kawę. Również odstawcie na parę minut.
-
Po tym czasie wyjmijcie liście mięty. Wsypcie dwie szczypty cynamonu i czekoladę do picia. Można zamiast niej użyć kakao, tylko o wiele mniej (w przeciwnym razie kawa może wyjść zbyt gorzka).
-
Opcjonalnie, kawę można dodatkowo posłodzić syropem o smaku miętowym, który nada słodyczy i podbije smak mięty.
-
Na koniec wlejcie jeszcze mleko i wymieszajcie. Kawa jest od razu gotowa do podania.
Podany wyżej przepis na kawę z miętą można lekko zmodyfikować i zrobić zamiast tego kawę mrożoną. W tej wersji mięta pasuje jeszcze lepiej. Po prostu zblendujcie kawę z mlekiem, czekoladą oraz liśćmi mięty, a potem dodajcie jeszcze kostki lodu. Jeśli macie blender o wysokiej mocy, można zmiksować w nim też lód - wówczas otrzymacie pyszny, kawowo-miętowy, orzeźwiający napój.
Ciekawe dodatki do kawy
Jeżeli pomysł na kawę z miętą się wam spodobał, wypróbujcie jeszcze kilka innych, ciekawych opcji: