Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Pixabay
Newsy

Wielu Polaków robi z tego mięsa mielone. Ich smak woła o pomstę do nieba. Nadają się do wyrzucenia

Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych, większość Polaków wykorzystuje mięso wieprzowo-wołowe. To błąd.

Połączenie wieprzowiny z wołowiną być może dla niektórych jest smaczne, ale okazuje się, że zdecydowanie za tłuste, a co za tym idzie - niezdrowe. Właśnie dlatego do przygotowania mielonych, powinniście wybrać mieszankę innych gatunków mięs. 

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso na mielone?

Ważne, by jednym ze składników masy było chude mięso. Jednak nie decydujcie się na to z marketów. Najlepiej wybrać się do rzeźnika, gdzie dostaniecie dobrej jakości mięso w kawałku, które sprzedawca może zmielić na waszych oczach.

My polecamy przyrządzić kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie i są zdecydowanie mniej tłuste.

Przepis na idealne mielone

Będziecie potrzebować

  • 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • 300 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 250 ml mleka
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa. 
  2. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
  3. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem.
  4. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni.
  5. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety.
  6. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie ułóżcie na niej kotlety (tłuszcz musi być naprawdę mocno rozgrzany, inaczej zamiast usmażyć mięso sprawicie, że nasiąknie olejem). Smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Uważajcie jednak, by ich nie spalić – najlepiej ściszcie ogień.
  8. Usmażone kotlety przełóżcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak
Jakub Kuroń postanowił zdradzić przepis na przepyszne kotlety mielone z dodatkiem… pieczarek. Gwarantujemy, że zakochacie się w nich od pierwszego wejrzenia.

Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie dodać do niego pieczarki duszone na patelni w towarzystwie cebulki.  Przepis na kotlety mielone według Kuby Kuronia Jakub Kuroń to prawdziwy wirtuoz, od którego można nauczyć się wielu ciekawych, kulinarnych sztuczek. Tym razem mężczyzna postanowił zdradzić, jak przyrządza kotlety mielone. Choć receptura jest bardzo zbliżona do tej tradycyjnej została wzbogacona o dodatek przepysznych pieczarek, które niesamowicie podkręcają smak dania.  Będziecie potrzebować: 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego 300 gramów pieczarek 200 ml mleka 2 łyżeczek musztardy stołowej 1 cebuli 1 łyżki masła 1 czerstwej kajzerki Mąki pszennej do panierowania Oleju roślinnego do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.  Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (nie musicie ich obierać). Na dużej patelni roztopcie masło, a następnie zeszklijcie na niej posiekaną wcześniej cebulkę. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również pieczarki. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do momentu, w którym woda całkowicie odparuje z grzybów. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze części, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 20 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odciśnijcie pieczywo z mleka. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, a następnie dodajcie do niego przesmażone na patelni składniki, musztardę, bułkę odciśniętą z mleka, sól oraz pieprz. Całość...

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...

Jak sprawić żeby pulpety były delikatniejsze?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby pulpety były pyszne i delikatne w smaku? Magda Gessler dodaje do nich pewien nietypowy składnik
Magda Gessler zdradziła sekret idealnych pulpetów. Okazuje się, że znana restauratorka dodaje do masy mięsnej szklankę tradycyjnej, polskiej zupy.

Magda Gessler uważana jest za niekwestionowany autorytet kulinarny. Bowiem przygotowywane przez nią dania oszałamiają smakiem, zapachem i wyglądem. Restauratorka zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Przepisy, triki i porady dotyczące tradycyjnych dań ma w małym paluszku. Niektóre z nich zachowuje tylko dla siebie, innymi chętnie się dzieli – tak właśnie stało się w przypadku sekretnego składnika na pulpety. Według Magdy Gessler, sekret przepysznych i niebiańsko delikatnych pulpetów stanowi połączenie masy mięsnej z 1 szklanką warzywno-mięsnego bulionu. Dzięki niemu danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Przepis na idealne pulpety Będziecie potrzebować 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 czerstwej kajzerki 1 pęczku świeżego koperku 250 ml bulionu 250 ml mleka 2 łyżek mąki Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Mięso umieśćcie w dużej misce.  Czerstwą kajzerkę pokrójcie na kilka mniejszych części, włóżcie do niewielkiej miseczki, zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do cebuli. Podsmażone składniki dodajcie do mięsa. Koperek posiekajcie drobno i umieśćcie w misce z pozostałymi składnikami. Dodajcie także jajko, sól oraz pieprz. Całość zagniećcie na jednolitą masę przy użyciu dłoni. Na koniec połączcie masę mięsną z 1 szklanką bulionu i zacznijcie formować z niej pulpety. Najlepiej zwilżyć przedtem dłonie, dzięki temu mięso nie będzie się kleić do rąk. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej swoje pulpety....

mielone duszone z cebulą przepis
Gotujmy.pl/klemens
Newsy
Kotlety mielone z duszoną cebulką. Naprawdę pyszne, przepis z zeszytu babci
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie duszonej cebulki.

Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz. Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła! Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 5 cebul 1 czerstwej kajzerki 1 jajka 3 łyżek smalcu 1 pęczku świeżego kopru 100 ml mleka Bułki tartej Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki   Przygotowanie: Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.  Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość...