Każdy fan smacznych kotletów mielonych wie, że jednym ze składników masy powinno być solidne, dość tłuste wieprzowe mięso. Wielu ułatwia sobie zadanie znalezienia takiego mięsa do kotletów w prosty sposób.

Zamiast męczyć się z mieleniem kawałka łopatki w maszynce do mięsa, cała masa Polaków wybiera paczkowane mięso w plastikowych opakowaniach, zwykle o wadze 500 czy 400 g. 

Przyznacie - to proste i wygodne zwłaszcza wtedy, gdy przychodzi nam lepić mielone dla całej zgrai głodomorów. Łatwo jednak popełnić w tym miejscu duży błąd. W czym rzecz? Już przechodzimy do wyjaśnień.

Czym jest mięso garmażeryjne i produkty mięsne?

Kupując mięso mielone na kotlety w markecie koniecznie pamiętajcie o tym, by dokładnie czytać składy wypisane przez producentów na opakowaniach mięsa. Zupełnie innym produktem będzie mięso mielone z łopatki czy karkówki, a zupełnie innym produkt mięsny z łopatki albo produkt garmażeryjny. 

Zobacz także:

Te dwie ostatnie pozycje mogą różnić się od zwykłego mięsa nie tylko większą domieszką soli czy substancji konserwujących. To także prawdopodobna wielka różnica jeśli chodzi o... ilość mięsa w mięsie. To nie żarty - produkty mięsne czy produkty garmażeryjne zawierają zawsze mniej niż 99% regulaminowej proporcji mięsa. Zamiast tego ilość mięsa waha się wokół 75% masy całego produktu - resztą stanowią zwykle dodatki w postaci tłuszczu, dodatkowego białka, a nieraz także i skrobi i innych wypełniaczy.

Czy mięso garmażeryjne nadaje się na kotlety mielone?

Odpowiedź na pytanie, czy tzw. produkty mięsne i mięsa garmażeryjne nadają się na kotlety mielone może być tylko jedna. Tak, o ile nie przeszkadza wam znaczna różnica w smaku finalnego produktu, czyli kotlecików. Te z czystego mięsa wyjdą o wiele smaczniej, a wręcz szlachetniej, niż te z mniej wartościowego surowca.

Dzisiaj polecamy przyrządzić wam kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie!

Przepis na mielone wieprzowo-indycze

Będziecie potrzebować:

  • 300 dość gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • 300 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 250 ml mleka
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa. 
  2. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
  3. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem.
  4. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni.
  5. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety.
  6. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie ułóżcie na niej kotlety (tłuszcz musi być naprawdę mocno rozgrzany, inaczej zamiast usmażyć mięso sprawicie, że nasiąknie olejem). Smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Uważajcie jednak, by ich nie spalić – najlepiej ściszcie ogień.
  8. Usmażone kotlety przełóżcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!