Wielu Polaków robi z tego mięsa kotlety mielone. To dlatego wychodzą aż tak niesmaczne
Adobe Stock
Newsy

Wielu Polaków robi kotlety mielone z tego mięsa. Teraz już wiadomo, czemu wychodzą aż tak niesmaczne

Do przyrządzenia tradycyjnych kotletów mielonych szerokie grono Polaków wykorzystuje nieodpowiedni rodzaj mięsa. Stąd biorą się skutki w postaci niesmacznego obiadu!

Każdy fan smacznych kotletów mielonych wie, że jednym ze składników masy powinno być solidne, dość tłuste wieprzowe mięso. Wielu ułatwia sobie zadanie znalezienia takiego mięsa do kotletów w prosty sposób.

Zamiast męczyć się z mieleniem kawałka łopatki w maszynce do mięsa, cała masa Polaków wybiera paczkowane mięso w plastikowych opakowaniach, zwykle o wadze 500 czy 400 g. 

Przyznacie - to proste i wygodne zwłaszcza wtedy, gdy przychodzi nam lepić mielone dla całej zgrai głodomorów. Łatwo jednak popełnić w tym miejscu duży błąd. W czym rzecz? Już przechodzimy do wyjaśnień.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest mięso garmażeryjne i produkty mięsne?

Kupując mięso mielone na kotlety w markecie koniecznie pamiętajcie o tym, by dokładnie czytać składy wypisane przez producentów na opakowaniach mięsa. Zupełnie innym produktem będzie mięso mielone z łopatki czy karkówki, a zupełnie innym produkt mięsny z łopatki albo produkt garmażeryjny. 

Te dwie ostatnie pozycje mogą różnić się od zwykłego mięsa nie tylko większą domieszką soli czy substancji konserwujących. To także prawdopodobna wielka różnica jeśli chodzi o... ilość mięsa w mięsie. To nie żarty - produkty mięsne czy produkty garmażeryjne zawierają zawsze mniej niż 99% regulaminowej proporcji mięsa. Zamiast tego ilość mięsa waha się wokół 75% masy całego produktu - resztą stanowią zwykle dodatki w postaci tłuszczu, dodatkowego białka, a nieraz także i skrobi i innych wypełniaczy.

Czy mięso garmażeryjne nadaje się na kotlety mielone?

Odpowiedź na pytanie, czy tzw. produkty mięsne i mięsa garmażeryjne nadają się na kotlety mielone może być tylko jedna. Tak, o ile nie przeszkadza wam znaczna różnica w smaku finalnego produktu, czyli kotlecików. Te z czystego mięsa wyjdą o wiele smaczniej, a wręcz szlachetniej, niż te z mniej wartościowego surowca.

Dzisiaj polecamy przyrządzić wam kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie!

Zobacz także
Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku

Przepis na mielone wieprzowo-indycze

Będziecie potrzebować:

  • 300 dość gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • 300 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 250 ml mleka
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa. 
  2. Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
  3. Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem.
  4. Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni.
  5. Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety.
  6. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone. 
  7. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie ułóżcie na niej kotlety (tłuszcz musi być naprawdę mocno rozgrzany, inaczej zamiast usmażyć mięso sprawicie, że nasiąknie olejem). Smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Uważajcie jednak, by ich nie spalić – najlepiej ściszcie ogień.
  8. Usmażone kotlety przełóżcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i mizerią.

Smacznego!

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Kotlety mielone z dodatkiem musztardy Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie. Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy Składniki: ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego) 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę...

Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej
Adobe Stock
Newsy
Zastosujcie ten prosty trik, a kiełbasa zachowa świeżość na dłużej
Wśród Polaków zdecydowanie nie brakuje fanów kiełbasy. Pieczona, smażona, gotowana, wędzona lub świeża – doskonale nadaje się do różnego rodzaju potraw. Jeśli chcecie, by zachowała świeżość co najmniej przez tydzień, koniecznie skorzystajcie z naszych rad.

Eksperci twierdzą, że kiełbasa znajdująca się w naturalnym jelicie, powinna wytrzymać w lodówce przez co najmniej tydzień. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest jej prawidłowe przechowywanie.  Jak prawidłowo przechowywać kiełbasę? Ważną rolę odgrywa bowiem nie tylko niska temperatura chłodzenia, ale również opakowanie. Okazuje się, że plastikowe torebki sprzyjają skróceniu terminu przydatności do spożycia produktu. Specjaliści nie mają wątpliwości - kiełbasę lepiej trzymać w papierze! Jednak lodówka to nie jedyne miejsce, w którym można przechowywać kiełbasę. Równie dobrze możecie ją zawiesić na haku nad kuchenką – jak za starych, dobrych czasów. Tak ususzoną kiełbasę, będziecie mogli jeść przez kolejne kilka tygodni.  Pamiętajcie jednak, że sklepowym produktom nigdy nie można do końca ufać w kwestii świeżości i terminów przydatności. Pewność zyskacie dopiero, gdy przygotujecie kiełbasę samodzielnie. To dziecinnie proste. Przepis na domową kiełbasę Będziecie potrzebować: 4 kilogramów mięsa wieprzowego (3 kg łopatki, karkówki lub szynki i 1 kg boczku) 40 gramów czosnku 500 ml wody 4 metry cienkich jelit wieprzowych Przypraw: 30 gramów soli zwykłej i 30 gramów soli peklowej, 4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 1 łyżka suszonego majeranku Przygotowanie: Mięso przepuśćcie przez maszynkę do mielenia i umieśćcie w dużej misce. Do tak przygotowanej wieprzowiny dodajcie wszystkie przyprawy – oba rodzaje soli, pieprz, ziarna gorczycy i majeranek.  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni pamiętając, by co jakiś czas dolać do masy trochę wody. Kiedy przestanie się kleić do rąk, to znak, że jest gotowa (może wam to zająć nawet 30 minut). Jelito umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15...