Każdy fan smacznych kotletów mielonych wie, że jednym ze składników masy powinno być solidne, dość tłuste wieprzowe mięso. Wielu ułatwia sobie zadanie znalezienia takiego mięsa do kotletów w prosty sposób.
Zamiast męczyć się z mieleniem kawałka łopatki w maszynce do mięsa, cała masa Polaków wybiera paczkowane mięso w plastikowych opakowaniach, zwykle o wadze 500 czy 400 g.
Przyznacie - to proste i wygodne zwłaszcza wtedy, gdy przychodzi nam lepić mielone dla całej zgrai głodomorów. Łatwo jednak popełnić w tym miejscu duży błąd. W czym rzecz? Już przechodzimy do wyjaśnień.
Czym jest mięso garmażeryjne i produkty mięsne?
Kupując mięso mielone na kotlety w markecie koniecznie pamiętajcie o tym, by dokładnie czytać składy wypisane przez producentów na opakowaniach mięsa. Zupełnie innym produktem będzie mięso mielone z łopatki czy karkówki, a zupełnie innym produkt mięsny z łopatki albo produkt garmażeryjny.
Zobacz także:
Te dwie ostatnie pozycje mogą różnić się od zwykłego mięsa nie tylko większą domieszką soli czy substancji konserwujących. To także prawdopodobna wielka różnica jeśli chodzi o... ilość mięsa w mięsie. To nie żarty - produkty mięsne czy produkty garmażeryjne zawierają zawsze mniej niż 99% regulaminowej proporcji mięsa. Zamiast tego ilość mięsa waha się wokół 75% masy całego produktu - resztą stanowią zwykle dodatki w postaci tłuszczu, dodatkowego białka, a nieraz także i skrobi i innych wypełniaczy.
Czy mięso garmażeryjne nadaje się na kotlety mielone?
Odpowiedź na pytanie, czy tzw. produkty mięsne i mięsa garmażeryjne nadają się na kotlety mielone może być tylko jedna. Tak, o ile nie przeszkadza wam znaczna różnica w smaku finalnego produktu, czyli kotlecików. Te z czystego mięsa wyjdą o wiele smaczniej, a wręcz szlachetniej, niż te z mniej wartościowego surowca.
Dzisiaj polecamy przyrządzić wam kotlety mielone z mięsa wieprzowego i indyczego. Smakują naprawdę bajecznie!
Przepis na mielone wieprzowo-indycze
Będziecie potrzebować:
- 300 dość gramów wieprzowego mięsa mielonego
- 300 gramów mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbków czosnku
- 1 czerstwej kajzerki
- 250 ml mleka
- 1 cebuli
- 1 jajka
- Bułki tartej do panierowania
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie:
- W dużej misce umieśćcie oba rodzaje mięsa.
- Czerstwą kajzerkę podzielcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odciśnijcie ją z mleka i dodajcie do mięsa.
- Cebulkę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie przełóżcie do miski z mięsem.
- Do masy dodajcie również jajko, sól, pieprz, oraz ¼ szklanki wody. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Z tak przygotowanego mięsa zacznijcie formować niewielkie kotlety.
- W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze mielone.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie ułóżcie na niej kotlety (tłuszcz musi być naprawdę mocno rozgrzany, inaczej zamiast usmażyć mięso sprawicie, że nasiąknie olejem). Smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Uważajcie jednak, by ich nie spalić – najlepiej ściszcie ogień.
- Usmażone kotlety przełóżcie na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i mizerią.
Smacznego!