Kremowy, zwarty i niezwykle pyszny ser labneh, to nic innego jak twarożek wykonany z jogurtu greckiego z dodatkiem soli. Brzmi zachęcająco, prawda? Kupcie w sklepie dwa kubeczki tego popularnego produktu i zabierajcie się do pracy.

Mówi się, że w przygotowaniu labnehu najtrudniejsze jest… czekanie. Cała reszta sprowadza się w wymieszaniu gęstego jogurtu z solą, zawinięciu w gazę i odsączeniu z serwatki. Potem pozostaje wytrzymać cierpliwie 24 godziny i delektować się jego smakiem.

Skąd pochodzi labneh?

Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu na labneh, pora na słówko wyjaśnienia, skąd jego nazwa. Wbrew pozorom w bliskowschodnim świecie ta nazwa wcale nie odnosi się do sera czy twarogu, a jedynie do właśnie gęstego jogurtu.

Po tym, kiedy arabskie specjały zaskarbiły sobie przychylność smakoszy na Starym Kontynencie, w obiegu pojawił się ten prosty przepis na gładki, prosty i smaczny serek. Przykleiła się do niego nazwa jogurtu i od tamtej pory funkcjonuje w międzynarodowym obiegu od wielu lat.

Zobacz także:

Czy można zrobić labneh smakowy?

Wiele osób do labnehu dodaje wszelkiego rodzaju zioła i inne smakowe dodatki. My polecamy wam dzisiaj zachowawczą opcję tego serka, bez specjalnych dodatków. Dzięki temu najpierw docenicie jego fantastyczne walory.

Jeśli zaś serek przypadnie wam do gustu, następnym razem możecie pokusić się o małe eksperymenty. Dodajcie swoje ulubione świeże lub suszone zioła, a wasz domowy ser nie tylko pięknie zapachnie, ale też będzie fantastycznie wyglądał i smakował.

Z jakiego jogurtu robi się labneh?

Kluczową sprawą przy przygotowaniu labnehu jest wybór odpowiedniego jogurtu. Przyglądając się sklepowej półce z gęstymi jogurtami greckimi, dokładnie czytajcie składy tych produktów. Wybierzcie ten, który nie zawiera w swoim składzie zbędnych dodatków, czyli np. zagęszczaczy w postaci skrobi. Powinien za to bezwzględnie zawierać jogurtowe kultury bakterii.

Przepis na labneh

Składniki:

  • 2 duże kubeczki jogurtu greckiego (ok. 800 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Gaza

Przygotowanie:

  1. Przełóżcie jogurt do miski lub garnka i dodajcie sól. Wymieszajcie dokładnie.
  2. Przygotujcie sitko i zawieście je nad innym pustym garnkiem.
  3. Wyścielcie gazą sitko nad garnkiem.
  4. Przełóżcie jogurt do sitka z gazą i lekko zawiążcie, łapiąc końce.
  5. Odstawcie garnek z sitkiem z jogurtem do lodówki na ok. 5 godzin.
  6. Odciśnijcie nadmiar serwatki po tym czasie i odstawcie lodówki na kolejne 3 dni.
  7. W tym czasie od czasu do czasu odciskajcie nadmiar serwatki.
  8. Smacznego!