Wasze babcie wiedziały, kiedy kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza
Flickr
Newsy

Babcie wiedziały, kiedy powinno się kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza

Chrupiąca, soczysta, odpowiednio kwaśna kapusta kiszona, to ideał osiągalny pod pewnymi warunkami. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dlatego kapustę kisili w beczkach drewnianych i spoglądali na rozgwieżdżone niebo w oczekiwaniu odpowiedniej pory do działania. Szykujcie się, ten czas nastanie już wkrótce. 

Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek obiadowy na jesienno-zimowym stole. Ten naturalny probiotyk i źródło witaminy C wzmacnia odporność w trudnym dla organizmu okresie.

Zalety prozdrowotne to jedna strona medalu, walory smakowe to druga bardzo mocna strona surówki z kapusty. Kwaśna, ale nie za kwaśna, wyrazista w smaku, z charakterem, przyjemnie chrupiąca - taka powinna być kapusta kiszona. 

Jakie odmiany kapusty powinno się kisić? 

Wbrew pozorom nie każda kapusta nadaje się do kiszenia. Albo inaczej - nie każda kapusta wychodzi smaczna po procesie kiszenia. Odpowiednie warzywo powinno mieć zwartą główkę, być w pełni dojrzałe i białe. Najlepiej do takiej obróbki nadają się kapusty późnych odmian, tzw. odmian zimowych. 

Letnie odmiany zawierają mało cukru, przez co kiszonka wychodzi gorzko-cierpka, a w dodatku w szaro-burym kolorze. Nie taki dodatek do obiadu chcielibyście mieć, nieprawdaż?

Kiedy należy kisić kapustę? 

Dawniej na wsiach starano się kisić jak najwięcej kapusty. W uboższych gospodarstwach była jednym z podstawowych pokarmów w okresie zimy. Dwie beczki kiszonki na rodzinę to standard tamtych czasów. Gospodynie często spotykały się ze sobą, by wspólnie szatkować i ugniatać kapustę. Wybierały na to określoną porę w roku. 

Z kapuścianej tradycji wiadomo, że najlepszy czas na kiszenie przypada wtedy, gdy księżyca przybywa. Co oznacza, że z działaniem powinniście poczekać do 25 października, kiedy to będziecie mogli obserwować nów. Kiszona w tej fazie księżyca kapusta będzie nie tylko krucha, ale również soczysta i idealnie kwaśna.. 

Jak wytłumaczyć tego typu niecodzienne podejście do tematu kiszenia? Ile w tym prawdy, a ile ludowej tradycji? Trudno jednoznacznie wyrokować, ale niektórzy sugerują, że odpowiednio wybrana pora kiszenia kapusty to jednocześnie uchwycenie odpowiedniego stadium rozwoju flory bakteryjnej w tym warzywie.

Cóż, wydaje się, że jedynym sposobem na potwierdzenie tezy naszych babć jest przetestowanie tej metody we własnym domu|!

Zobacz także
Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu a będzie jeszcze lepsza

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu, a będzie jeszcze lepsza

Jakie przyprawy i dodatki pasują do surówki z kiszonej kapusty? 

Dobrze ukiszona kapusta jest smaczna sama w sobie. Jednak zanim podacie surówkę do obiadu, warto wzbogacić jej smak np. odrobiną przypraw.  

Jeżeli uznacie, że jest ona zbyt cierpka, nie bójcie się zbalansować jaj smaku cukrem. Z kapustą doskonale łączy się również kminek. Wiele osób nie wyobraża sobie tej kiszonki bez niego, tym bardziej, że doskonale wpływa na trawienie. 

Do surówki kapuścianej przyda się wam również odrobina oleju i starta, surowa marchewka. Dzięki tym dodatkom kiszonka będzie pięknie się prezentować, jak również jeszcze lepiej smakować. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....