Kobiety smutne
Adobe Stock
Newsy

W zimie jemy więcej tego składnika. Eksperci alarmują: jest niebezpieczny dla zdrowia

Zimą jemy więcej – nie ma się co oszukiwać. Wraz z dużą ilością jedzenia, pochłaniamy też więcej niezdrowych substancji.

Kiedy za oknem biało od śniegu, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej wartości „zero”, dziwnym trafem zaostrza nam się apetyt.

Przyczyny takiego stanu rzeczy leżą w odwiecznej naturze człowieka. Ludzie są „zaprogramowani”, by jak najlepiej przetrwać okres zimy.

Dlatego też pradawny instynkt podpowiada nam, by gromadzić większe ilości tłuszczu właśnie poprzez obfitsze odżywianie.

Po drugie, jedzenie większej ilości kalorii, ma działanie rozgrzewające. Posiada to ważne znaczenie w obliczu krótkich dni, podczas których często musimy pracować do nocy.

Do zwiększania apetytu przyczynia się także zmniejszona aktywność fizyczna. Zimą odechciewa się nam spacerów i przebieżek po parku, a wzrasta potrzeba ciągłego podjadania.

I w ten właśnie oto sposób do naszego jadłospisu zamiast zdrowych owoców i warzyw, które pochłaniamy latem, trafiają niezdrowe przekąski.

A wśród nich solone chipsy, słone krakersy, słone fast foody i inne niezdrowe rzeczy z ogromnymi ilościami soli.

Zobacz także
Godziny dla seniorów

Nowe obostrzenia od 1 lutego. Godziny dla seniorów zostały zniesione. Co o tym sądzicie? 

Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fakty i liczby

Eksperci alarmują. Właśnie w tym okresie do naszych organizmów trafiają większe niż zwykle dawki soli.

O tym jak spożywana w dużych ilościach sól jest niezdrowa, a wręcz szkodliwa dla organizmu człowieka, powiedziano już chyba wszystko.

Szacunki wskazują, że Polacy średnio dziennie zjadają ok. 11 g soli. Liczba ta może robić wrażenie, kiedy przyjmiemy że to jedna czubata łyżeczka!

Co więcej – 11 gramów to zdecydowanie więcej niż norma dla osób dorosłych ustalona przez Światową Organizację Zdrowia, na poziomie zaledwie 6 g dziennie.

Warto jednak powiedzieć, że chlorek sodu, czyli spożywana przez nas sól kuchenna jest niezbędna do życia człowieka.

W większości spożywamy ją wraz z takimi produktami jak masło, chleb, wędlina. Fizyczne dosypywanie soli do potraw to jedynie ułamek całej ilości pochłanianej przez nas soli.

6 gramów. Tyle właśnie soli powinno zapewnić człowiekowi, poprawny przebieg procesów fizjologicznych i odpowiednie działanie układu nerwowego.

Zobacz także
Godziny dla seniorów

Nowe obostrzenia od 1 lutego. Godziny dla seniorów zostały zniesione. Co o tym sądzicie? 

Odstawmy solniczki

Jak wspomnieliśmy, Polacy zjadają dziennie 11 g. Szokująca liczba.
Jeszcze w większym szoku będziecie, kiedy zdacie sobie sprawę, że w zimie ta średnia może oscylować wokół jeszcze wyższych wartości…

To powszechnie znany fakt, że sól jest jednym z czynników wpływających na rozwój tzw. chorób cywilizacyjnych.

Nadmierne objadanie się słonymi potrawami w zimie, przyczyni się do rozwoju takich dolegliwości jak nadciśnienie tętnicze, a także raka żołądka i chorób wątroby.

Warto mieć to wszystko na uwadze, zwłaszcza w okresie zimowym. Wtedy, kiedy na naszych stołach pojawia się więcej słonych dań i przekąsek.

Odstawmy solniczki na bok, ograniczmy jedzenie fast foodów!

szklanka wody z solą
Flickr
Newsy
Co się stanie, gdy każdego rana będziecie pili na czczo wodę z solą? Poprawi się nie tylko stan skóry
Przyznacie, że brzmi to dość niecodziennie. Kto o zdrowych zmysłach zdecydowałby się na taki eksperyment? Picie szklanki wodą z solą wydaje się sporym poświęceniem.

Jesteśmy przecież wszyscy non stop bombardowani informacjami o szkodliwości spożywania nadmiernych ilości soli. Ba, sól według ekspertów od spraw żywienia, powinna być eliminowana z jadłospisu w jak najbardziej możliwym wymiarze. Piła wodę z solą w ramach eksperymentu Nie solić warzyw, nie solić zanadto wody na makaron czy ryż, unikać solenia ziemniaków – i tak w kółko. Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia w kolejnych raportach biją na alarm w sprawie nadmiernego używania soli przez ludzi. Tymczasem, pewna kobieta zdecydowała się na przeprowadzenie dość niecodziennego eksperymentu. Niejaka Sophia Gushée postanowiła każdego poranka pić na czczo wodę z odrobiną soli. I to z własnej, nieprzymuszonej woli! W rolę królika doświadczalnego wcielił się nie byle kto. Sophia to specjalistka od zdrowego trybu życia i odżywiania, a także znawczyni tematyki wszelkich detoksów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ruan Living (@ruanliving) Niesamowite efekty codziennego picia wody z solą Eksperyment autorstwa pani Gushée trwał cały tydzień. W tym czasie dietetyczka raczyła się codziennie szklanką solanki. Jakie były efekty jej eksperymentu? Wydaje się, że to niemożliwe, ale kobieta utrzymuje, że jej samopoczucie i zdrowie uległo znacznej poprawie już w tym krótkim okresie! Co jeszcze zmieniło codzienne picie wody z solą według Amerykanki? Rzućcie okiem na tę listę: pobudzenie i zwiększenie życiowej energii, poprawa stanu skóry i cery, lepszy sen, wyeliminowanie rozdrażnienia w ciągu...

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Adobe Stock
Newsy
Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Co jeść i pić w obliczu problemów z niskim ciśnieniem? Osoby w grupie ryzyka powinny dobrze poznać potrzeby swojego organizmu.

Niskie ciśnienie, zwane też hipotonią , ma miejsce, kiedy na ciśnieniomierzu naszym oczom ukazuje się wynik ciśnienia skurczowego i rozkurczowego na mniejszym poziomie niż 100/60. Choć wciąż więcej słyszy się o  nadciśnieniu tętniczym , niskie ciśnienie także pozostaje poważnym problemem zdrowotnym, którego w żadnym wypadku nie można lekceważyć – takie postępowanie może doprowadzić do fatalnych skutków. Jeśli regularne pomiary ciśnienia wskazują w waszym wypadku na objawy niskiego ciśnienia, koniecznie udajcie się do lekarza. Oprócz tego przyjrzyjcie się temu, co jecie i co pijecie. Ma to duży związek z waszym stanem zdrowia także i w przypadku tej dolegliwości. Jak powinny się odżywiać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym? Zacznijmy od podstaw, czyli od odpowiedniego nawodnienia . Kawa wcale nie jest najlepszym wyborem do podniesienia ciśnienia. Pamiętajcie o piciu ok. 1,5 l płynów dziennie, a w okresie letnim i w czasie wzmożonego wysiłku i ekspozycji na słońce nawet dużo więcej.  Do podstaw zalicza się także konieczność pamiętania o obowiązkowej aktywności fizycznej – spacery, przysiady w przerwach między pracą. To także wpływa na odpowiednią pracę układu krwionośnego waszego organizmu. Wróćmy do jedzenia. Pierwszym przykazaniem osób z niskim ciśnieniem powinno być przerzucenie się na większą ilość małych posiłków dziennie zamiast jednego wielkiego obiadu przez cały dzień i głodówki przez resztę dnia. Dlaczego osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać więcej soli? Drugim punktem, który warto sobie wziąć do serca w przypadku problemów ze zbyt niskim ciśnieniem, jest spożywanie większych ilości soli, niż te, które powinny przyjmować dziennie osoby z ciśnieniem w normie....

sklep
Adobe Stock
Newsy
Oto najgorszy, ale i najpopularniejszy produkt spożywczy. Kosztuje niecałe 2zł. Sama chemia, która zatruwa organizm
Niektórzy lubią to "danie", ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Jednak konsekwencje dla organizmu mogą być bardzo poważne!

Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie. Co zawierają zupki instant? Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także: Skrobię modyfikowaną E1420 Gumę guar Trifosforan pentasodowy Węglan potasu Węglan sodu Olej palmowy Glutaminian monosodowy Inozynian diosodowy Sztuczne aromaty i barwniki Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie. Ciężkie dla żołądka zupki chińskie Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Co stanie się z organizmem, gdy zrezygnujecie z soli? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Czasem nie warto słuchać dobrych rad. Na przykład wtedy, gdy radzą, żeby nie tylko ograniczyć, ale w ogóle zrezygnować z soli.

Sól kuchenna używana jako produkt spożywczy to prawie czysty chlorek sodu. W kuchni stosowana jest jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Dostępna jest w sklepach w postaci oczyszczonej – jako sól warzona, oraz nieoczyszczonej - jako sól kamienna. Spożywając zbyt dużo soli – narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób, jedząc jej zbyt mało – zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Obie skrajności mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Opowiadamy o tym co się dzieje z organizmem, gdy nie dostarczycie mu podstawowych minerałów takich jak sód. Ta kobieta zaufała trenerowi i przestała w ogóle jeść sól Pewnie każdy z was ma w pamięci jakaś własny, wstydliwy epizod, gdy uwierzyliście sąsiadce czy przyjacielowi i zrobiliście coś nierozważnego. Zupełnie jak niejaka Nikita Bhardwaj, której trener zalecił całkowite odstawienie soli i cukru z diety. Zastosowanie się do wskazań trenera, który nie miał przygotowania medycznego i nie przewidział skutków swojej porady, mogło się dla niej tragicznie skończyć. Nikita opowiedziała na łamach magazynu „Health Shots", o skutkach całkowitego odstawienia soli. Dziewczyna nie dodawała tego składnika do potraw przez ponad miesiąc. To, czego doświadczyła, było nie tylko bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ale też nieprzyjemne w skutkach. Pierwszym z objawów niedoboru sodu były nawracające skurcze: - Nawet w nocy, ze snu wybudzały mnie skurcze. Dosłownie krzyczałam z bólu. Z czasem zaczęła odczuwać nieustanne zmęczenie i bóle głowy: - Przez cały czas czułam się zmęczona. Bolała mnie głowa, pojawiły się też zawroty. A do tego, choć nigdy wcześniej nie zauważyła u siebie nadmiernej ochoty na niezdrową żywność, potrzeba uzupełnienia minerału...