To, co wpływa na kaloryczność polskich dań, to z jednej strony użyte składniki, z drugiej sposób przyrządzenia. Chcąc znaleźć bardziej dietetyczne metody gotowania po polsku, przyjrzymy się zarówno jednym jak i drugim.
Zamiast kalorycznych, ciężkostrawnych składników użyjemy ich lżejszych odpowiedników. Natomiast zamiast metod przyrządzania potraw jak smażenie, wymagających użycia ciężkich i niezdrowych tłuszczy, wybierzemy alternatywne, np. pieczenie.
Jak przyrządzić kotlety mielone w zdrowy sposób?
Znawcy tradycyjnej kuchni uważają, że aby polskie potrawy były smaczne i sycące muszą być wykonane klasycznie, bez żadnych kompromisów. Kotlety smażą więc na smalcu, a do zup czy bigosu dodają tłuste kiełbasy. Co jednak jeśli z różnych powodów nie chcecie lub nie możecie jeść ciężkich potraw, a lubicie smak mielonych czy schabowego i nie chcecie z nich rezygnować?
W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kreatywność. Wystarczy pomysł i nadal można cieszyć się znanymi smakami.
Zobacz także:
Przygotowując kotlety mielone, możecie zastosować następujące dwa triki:
- Zamiast mięsa mielonego wieprzowego, użyjcie mielonego drobiowego, np. indyka
- Zamiast tuczącej bułki tartej, wysokokalorycznej o wysokim indeksie glikemicznym, użyjcie płatków owsianych lub nawet zdrowszych pestek słonecznika
Dodatkowo, do smażenia zamiast smalcu użyjcie oleju lub oliwy z oliwek — albo zrezygnujcie ze smażenia i uformowane kotlety upieczcie w piekarniku.
Inne klasyczne dania polskie, w dietetycznej odsłonie
W podobny sposób możecie odchudzić niemal każde danie ze swojego jadłospisu. Oto tylko kilka pomysłów:
- Na schabowe wybierajcie chudsze mięso ze schabu środkowego. W tym przypadku także zamiast typowej panierki zróbcie mniej kaloryczną i znacznie zdrowszą
- Zamiast smażyć mięso, użyjcie rękawa do pieczenia i dowolny kawałek upieczcie w ziołach z minimalną ilością tłuszczu
- Tłusty, bogaty w mięsa i kiełbasy bigos zastąpcie jego postną wersją tak, jak to robicie, gotując bigos wigilijny
- Zupy gotowane na skrawkach mięs przygotujcie na wywarze warzywnym. Jeśli warzywa przed zalaniem wodą podprażycie w przyprawach, oddadzą bulionowi wiele więcej aromatu niż tradycyjnie ugotowane
- Do zup i sosów nie róbcie kalorycznych mącznych zaprawek. Zamiast tego, sosy można zredukować w naturalny sposób, zmniejszając ilość wody, a następnie odparowując jej nadmiar
Podobne pomysły można mnożyć bez końca. Może macie swój, na przemianę ulubionego, kalorycznego dnia w zdrowsze i mniej tuczące? Takie dania nie tylko pozwolą zachować linie, ale także korzystnie wpłyną na zdrowie.
Źródło: O2