W mielonych zamieńcie te 2 składniki, a kotlety będą mniej kaloryczne i lżejsze
adobe Stock
Newsy

W kotletach mielonych zamieńcie te 2 składniki, a będą lżejsze i mniej kaloryczne

Kotlety, bigos, skwarki do ziemniaków to klasyczne składniki polskich dań, które uważane są za ciężkie i tuczące. Podpowiadamy jak gotować tradycyjnie, ale bardziej lekkostrawnie. Zacznijmy od kotletów

To, co wpływa na kaloryczność polskich dań, to z jednej strony użyte składniki, z drugiej sposób przyrządzenia. Chcąc znaleźć bardziej dietetyczne metody gotowania po polsku, przyjrzymy się zarówno jednym jak i drugim.

Zamiast kalorycznych, ciężkostrawnych składników użyjemy ich lżejszych odpowiedników. Natomiast zamiast metod przyrządzania potraw jak smażenie, wymagających użycia ciężkich i niezdrowych tłuszczy, wybierzemy alternatywne, np. pieczenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić kotlety mielone w zdrowy sposób?

Znawcy tradycyjnej kuchni uważają, że aby polskie potrawy były smaczne i sycące muszą być wykonane klasycznie, bez żadnych kompromisów. Kotlety smażą więc na smalcu, a do zup czy bigosu dodają tłuste kiełbasy. Co jednak jeśli z różnych powodów nie chcecie lub nie możecie jeść ciężkich potraw, a lubicie smak mielonych czy schabowego i nie chcecie z nich rezygnować?

W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kreatywność. Wystarczy pomysł i nadal można cieszyć się znanymi smakami.

Przygotowując kotlety mielone, możecie zastosować następujące dwa triki:

  • Zamiast mięsa mielonego wieprzowego, użyjcie mielonego drobiowego, np. indyka
  • Zamiast tuczącej bułki tartej, wysokokalorycznej o wysokim indeksie glikemicznym, użyjcie płatków owsianych lub nawet zdrowszych pestek słonecznika

Dodatkowo, do smażenia zamiast smalcu użyjcie oleju lub oliwy z oliwek — albo zrezygnujcie ze smażenia i uformowane kotlety upieczcie w piekarniku.

Zobacz także
Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Gotujecie bigos czy pieczecie?

Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę

Inne klasyczne dania polskie, w dietetycznej odsłonie

W podobny sposób możecie odchudzić niemal każde danie ze swojego jadłospisu. Oto tylko kilka pomysłów:

  • Na schabowe wybierajcie chudsze mięso ze schabu środkowego. W tym przypadku także zamiast typowej panierki zróbcie mniej kaloryczną i znacznie zdrowszą
  • Zamiast smażyć mięso, użyjcie rękawa do pieczenia i dowolny kawałek upieczcie w ziołach z minimalną ilością tłuszczu
  • Tłusty, bogaty w mięsa i kiełbasy bigos zastąpcie jego postną wersją tak, jak to robicie, gotując bigos wigilijny
  • Zupy gotowane na skrawkach mięs przygotujcie na wywarze warzywnym. Jeśli warzywa przed zalaniem wodą podprażycie w przyprawach, oddadzą bulionowi wiele więcej aromatu niż tradycyjnie ugotowane
  • Do zup i sosów nie róbcie kalorycznych mącznych zaprawek. Zamiast tego, sosy można zredukować w naturalny sposób, zmniejszając ilość wody, a następnie odparowując jej nadmiar

Podobne pomysły można mnożyć bez końca. Może macie swój, na przemianę ulubionego, kalorycznego dnia w zdrowsze i mniej tuczące? Takie dania nie tylko pozwolą zachować linie, ale także korzystnie wpłyną na zdrowie.

Źródło: O2

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

Mielone lekkie i pyszne
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi zasmakują szczególnie kobietom
Tradycyjne kotlety mielone zyskują dzięki temu dodatkowi lekkości smaku. Musicie wypróbować ten sposób!

Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig. Pyszne kotlety mielone Składniki na pyszne kotlety mielone Ok. 250 g mięsa mielonego Jajko Cebula Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Suszony koperek Sposób przygotowania kotletów mielonych Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę. Mięso wymieszajcie z cebulą. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety. Panierujcie kotlety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste. Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem. Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło: Witaminy C Żelaza Wapnia Potasu Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda...

Kotlety mielone z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z indyka z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
Wypróbujcie przepis na drobiowe mielone z piekarnika. Kotlety mielone wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zawierać setek kalorii. Przygotujecie je także w wersji fit!

Kotlety mielone z piekarnika to niskokaloryczna alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego, babcinego dania. W jaki sposób można odchudzić kotlety mielone, aby dalej smakowały doskonale? Mielone z piekarnika – fit obiad Kotlety mielone z piekarnika nie wymagają smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Można je także przyrządzić z mięsa z indyka (zamiast wieprzowego), które ma znacznie więcej korzystnych właściwości dla osób na diecie. Jeśli jeszcze dodacie mielone płatki owsiane, będą  bogate w błonnik i znacząco przyspieszą trawienie! Przepis na drobiowe kotlety mielone z piekarnika To szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad, który posmakuje także dzieciom! Danie bogate jest w błonnik oraz białko i zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Składniki:  500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry Przygotowanie pieczonych mielonych z indyka: Cebulę i czosnek obierzcie z łusek oraz ścierajcie na tarce jarzynowej do miski. Dodajcie mielone mięso, jajko, płatki i przyprawy. Wszystkie składniki wyróbcie na jednorodną masę za pomocą dłoni. Z masy mięsnej formujcie nieduże kotlety i układajcie je na blaszce (dobrze posmarujcie blaszkę olejem lub połóżcie papier do pieczenia). Włóżcie blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach (po upłynięciu połowy czasu, przewróćcie kotlety na drugą stronę). Podawajcie z dowolnymi dodatkami. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką Kotlety mielone inaczej: z...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...