Nie mylą się ci, którzy powtarzają do znudzenia, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Nawet najbardziej zdrowe produkty mogą być szkodliwe, jeśli je się ich zbyt dużo, łączy z lekami lub spożywa przy niektórych dolegliwościach zdrowotnych. Tak właśnie jest w przypadku głogu, który jest powszechnie stosowany w domowym leczeniu, a także wykorzystywany jako składnik suplementów diety.
Właściwości zdrowotne głogu
Głóg pospolity rośnie w całej Polsce, zwłaszcza w miejscach dobrze nasłonecznionych. Kwitnie późną wiosną w maju, a jego owoce zbiera się we wrześniu i październiku. Wykazują one wiele właściwości prozdrowotnych, w tym:
-
obniżają poziom cholesterolu
-
zwiększają liczbę leukocytów, czyli białych krwinek
-
mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
-
wspomagają wątrobę
-
poprawiają trawienie
-
obniżają ciśnienie krwi
Kto powinien uważać na głóg?
Ze względu na zdolność do obniżania ciśnienia krwi, głogu nie powinny spożywać szczególnie osoby z niedociśnieniem oraz cierpiące na inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Głóg, ze względu na swoje właściwości, może być niebezpieczny dla zdrowia w połączeniu z lekami na serce - również tymi obniżającymi ciśnienie, ponieważ spożycie głogu może dodatkowo wzmocnić ich działanie.
Zobacz także:
Nie powinny go też stosować dzieci do 12. roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Do czego można wykorzystać głóg?
Głóg najczęściej można znaleźć w sklepach zielarskich i aptekach pod postacią suszu, z którego robi się następnie herbatę. Korzystając jednak z tego, że głóg rośnie praktycznie w całej Polsce, możecie sami go zebrać i wykorzystać do zrobienia przetworów.
Wspaniale smakuje domowy dżem z głogu, a także sok. Przygotowanie soku jest bardzo proste - wystarczy, że umyte i wydrylowane owoce przepuścicie przez sokowirówkę. Możecie do soku dodać nieco miodu, by poprawić smak. Tak przygotowany napój można pić 2 razy dziennie i najlepiej jest zużyć go jak najszybciej, ponieważ prędko się psuje.
Źródło: i-apteka.pl