pilne
Newsy

Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza

Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza

Jeśli kupiliście mięso w Biedronce i w Lidlu w tym tygodniu, lepiej uważnie przeczytajcie ten artykuł. W drobiu z tych sklepów wykryto bakterie salmonelli.

O zagrożeniu poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Kontrola inspektorów produktów dostępnych w obu znanych sieciach nie pozostawia wątpliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso z Biedronki i Lidla z salomonellą

Bakterie salmonelli wykryto w sznyclach z piersi kurczaka Kraina Mięs, dostępnych w Biedronce (waga produktu 300 g).

  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2020 r.
  • Numer partii produktu: 2272003053

Rzućcie okiem na to zdjęcie. Jeśli macie w lodówce taki produkt, koniecznie wyrzućcie go do kosza jak najprędzej!

mięso biedronka salmonella
GIS

To jednak nie koniec. Kolejny trefny towar wykryto ostatnio w Lidlu. Okazało się, że pochodził z tej samej firmy.

W tym przypadku chodziło o mięso mielone z fileta kurczaka 400 g występujące pod nazwą Fit Life.

  • Termin przydatności do spożycia 04.03.2020 r.
  • Numer partii produktu: 2261003858

mięso lidl salmonella
GIS

Obydwa produkty, jak już powiedzieliśmy, pochodzą od tego samego producenta. Jest to Animex Kutno sp. z.o.o.

Jak dowiadujemy się z treści komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego,  obróbka cieplna powinna zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami salmonelli.

Jednak państwowi urzędnicy ostrzegają przed jego spożywaniem i przygotowywaniem, ze względu na ryzyko przeniesienia bakterii na inne powierzchnie.

Groźne jest także nieodpowiednie przygotowanie takiego mięsa – wystarczy lekkie niedosmażenie czy niedogotowanie, by narazić na szwank swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich.

Stąd też wynika zalecenie Inspektoratu, który radzi klientom Biedronki i Lidla niespożywanie trefnych produktów z obu sklepów.

Co zrobić, jeśli spożyliście już zakażone mięso?

Jeśli jednak już spożyliście mięso z opisanych przez nas partii i zaobserwowaliście objawy zatrucia pokarmowego, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.

Główny Inspektorat Sanitarny podjął kroki w celu zabezpieczenia i wyeliminowania ryzyka w zakładzie Animex w Kutnie.

Ponadto rozpoczęto już procedurę wycofywania groźnych dla zdrowia produktów ze sklepów sieci Lidl i Biedronka.

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

pilne
Newsy
GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka. W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS. Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty.  Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych. Felerne jajka można zwrócić Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia.  Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu)...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje. Filety z piersi kurczaka skażone salmonellą. Zwróćcie je do sklepu
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mięsa kurczaka, która została skażona salmonellą. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie opublikował komunikat o wycofaniu świeżych filetów z piersi kurczaka marki Kraina Mięs sprzedawanych w sieci sklepów Biedronka. W jednej z partii tego produktu wykryto groźne dla zdrowia bakterie salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje filet z piersi kurczaka Kupiliście ostatnio filety z piersi kurczaka? Sprawdźcie czy nie macie w swoim domu feralnej partii, która jest skażona salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP Numer partii: 793921 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn Zdjęcie produktu:  Firma produkująca filety podjęła już odpowiednie kroki i wycofała z obrotu wskazaną partię produktu. Poinformowała też swoich klientów o możliwości zwrotu mięsa. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają teraz za zadanie monitorowanie procesu wycofywania produktu w Polsce. Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście partię filetów z kurczaka o której mowa w powyższym komunikacie, zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać tego mięsa. Jeżeli jednak już je zjedliście i wystąpiły u was niepożądane objawy zatrucia pokarmowego, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem. Dlaczego bakterie salmonelli są niebezpieczne? Bakterie salmonelli najczęściej spotyka się spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Są one odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Do zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...