pilne
Newsy

Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza

Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza

Jeśli kupiliście mięso w Biedronce i w Lidlu w tym tygodniu, lepiej uważnie przeczytajcie ten artykuł. W drobiu z tych sklepów wykryto bakterie salmonelli.

O zagrożeniu poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Kontrola inspektorów produktów dostępnych w obu znanych sieciach nie pozostawia wątpliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso z Biedronki i Lidla z salomonellą

Bakterie salmonelli wykryto w sznyclach z piersi kurczaka Kraina Mięs, dostępnych w Biedronce (waga produktu 300 g).

  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2020 r.
  • Numer partii produktu: 2272003053

Rzućcie okiem na to zdjęcie. Jeśli macie w lodówce taki produkt, koniecznie wyrzućcie go do kosza jak najprędzej!

mięso biedronka salmonella
GIS

To jednak nie koniec. Kolejny trefny towar wykryto ostatnio w Lidlu. Okazało się, że pochodził z tej samej firmy.

W tym przypadku chodziło o mięso mielone z fileta kurczaka 400 g występujące pod nazwą Fit Life.

  • Termin przydatności do spożycia 04.03.2020 r.
  • Numer partii produktu: 2261003858

mięso lidl salmonella
GIS

Obydwa produkty, jak już powiedzieliśmy, pochodzą od tego samego producenta. Jest to Animex Kutno sp. z.o.o.

Jak dowiadujemy się z treści komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego,  obróbka cieplna powinna zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami salmonelli.

Jednak państwowi urzędnicy ostrzegają przed jego spożywaniem i przygotowywaniem, ze względu na ryzyko przeniesienia bakterii na inne powierzchnie.

Groźne jest także nieodpowiednie przygotowanie takiego mięsa – wystarczy lekkie niedosmażenie czy niedogotowanie, by narazić na szwank swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich.

Stąd też wynika zalecenie Inspektoratu, który radzi klientom Biedronki i Lidla niespożywanie trefnych produktów z obu sklepów.

Co zrobić, jeśli spożyliście już zakażone mięso?

Jeśli jednak już spożyliście mięso z opisanych przez nas partii i zaobserwowaliście objawy zatrucia pokarmowego, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.

Główny Inspektorat Sanitarny podjął kroki w celu zabezpieczenia i wyeliminowania ryzyka w zakładzie Animex w Kutnie.

Ponadto rozpoczęto już procedurę wycofywania groźnych dla zdrowia produktów ze sklepów sieci Lidl i Biedronka.

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje. W gotowym daniu z Biedronki wykryto salmonellę. Sprawdźcie, czy macie to w lodówkach
Kupujecie nieraz gotowe dania w Biedronce? Sprawdźcie, o jakie danie chodzi i pod żadnym pozorem go nie jedzcie.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował właśnie na rządowych stronach ostrzeżenie przed spożywaniem jednego z popularnych dań gotowych z Biedronki. W jednej z partii popularnego produktu dostępnego w całej Polsce wykryto pałeczki salmonelli. Sanepid wykrył salmonellę w gotowym produkcie z Biedronki Felernym produktem okazały się roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, sprzedawane w całym kraju w sklepach sieci Biedronka w opakowaniach 500 g. To właśnie w tym produkcie kontrolerzy z Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryli bakterie salmonelli. Oto szczegóły i numer partii skażonego salmonellą produktu: Produkt – Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, 500 g Numer partii: 109/P1/L4/I Termin przydatności do spożycia: 07.05.2022 Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Poznańska 39, 62-400 Słupca, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30230501 WE Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Czym może grozić jedzenie pożywienia skażonego salmonellą? Komunikat wystosowany przez GIS przedstawia sprawę krótko: - Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jeśli więc jesteście w posiadaniu tego właśnie produktu, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie i nie otwierajcie. Co prawda ryzyko zatrucia salmonellą najwyższe jest podczas zjedzenia danego skażonego produktu na surowo, to jednak dalej występuje ryzyko przeniesienia bakterii na inne produkty w kuchni. Co zrobić, jeżeli po zjedzeniu produktu wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego? W takiej sytuacji nieunikniona jest wizyta u lekarza. Źródło: GIS

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje z Biedronki piersi i ćwiartki z kurczaka. Uważajcie, są skażone salmonellą
Kupiliście ostatnio w Biedronce mięso kurczaka? Lepiej sprawdźcie, czy nie macie w swoim domu partii skażonej salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał komunikat dotyczący skażonego mięsa. Chodzi o piersi i ćwiartki z kurczaka, które mogliście kupić w Biedronce. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie ich w swoim domu. GIS wycofuje mięso z kurczaka Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży mięso kurczaka, które wyprodukowano dla Biedronki: - W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego – przekazano w oficjalnym komunikacie. O jakie konkretnie partie chodzi? Są to: Świeża Ćwiartka Vacum o numerze partii 215622. Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022 Świeży filet z piersi kurczaka map o numerze partii. Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022. Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Jakie działania podjął GIS? Jak donosi GIS, w związku z wykryciem w mięsie salmonelli, organy urzędowej kontroli zdecydowały o natychmiastowym procesie wycofywania produktu: - Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów  - informuje GIS. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują obecnie proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu. Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście mięso ze wskazanej wyżej partii, pod żadnym pozorem go nie jedzcie,...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularne mięso. Lepiej go nie jedzcie. Odkryto w nim salmonellę
Kupowaliście ostatnio mięso na hamburgery? Sprawdźcie czy nie macie w swoim domu skażonej partii.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu mięso hamburgerowe. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Jest skażone salmonellą. GIS wycofuje popularne mięso Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mięsa hamburgerowego: - W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - poinformowano. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g Numer partii: 6350221255 Należy spożyć do: 06.04.2022 Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI 16610501 Proces wycofywania mięsa Państwowa Inspekcja Sanitarna przekazała informację o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu. Ta od razu rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym. Mięso zostało już wycofane ze wszystkich sklepów do których trafiło. Jeśli kupiliście je, pod żadnym pozorem go nie jedzcie, ponieważ jego spożycie może być groźne dla zdrowia. Czym może grozić jedzenie pożywienia skażonego salmonellą? Produkty zakażone bakteriami salmonelli nie mogą być spożywane na surowo, ponieważ stanowi to ryzyko wystąpienia salmonellozy, choroby, której przebieg może mieć różne nasilenie - od lekkiego, do zagrażającego życiu. Pierwsze objawy zarażenia się salmonellą, pojawiają się po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas: wytwarza się reakcja zapalna w jelicie bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych...