Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków
AdobeStock
Newsy

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Waszym problemem jest wysoki cukier? A może szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy bez rafinowanej słodyczy? Zobaczcie, jakie przyprawy ją godnie zastąpią.

Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości. 

Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą? 

Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia. 

Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.  

Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie. 

Zobacz także
Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie

Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma? 

Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.  

Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki. 

Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.  

Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Naukowcy odkryli także, że kurkuma pomaga w profilaktyce reumatyzmu oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie. 

Jakie jeszcze przyprawy poprawią smak słodkich dań?  

Obok cynamonu i kurkumy do deserów i dań słodkich możecie dodać wanilię i kardamon. Zapewnią one nie tylko intensywny aromat i szereg właściwości leczniczych, lecz również wyraźnie zmniejszą konieczność dosładzania. Pamiętajcie jednak, że jeżeli tylko macie możliwość, to wybierajcie przyprawy najwyższej jakości, czyli te ekologiczne. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, twojezdrowie.rmf24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak i wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...

Cynamon
Pixabay/Couleur
Newsy
Ta przyprawa obniża ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie - dodawajcie ją codziennie do...
Gotowanie bez przypraw wydaje się dziś niemożliwe. Niektóre z nich przydadzą się również w celach leczniczych. Poznajmy kilka cennych właciwości.

Niektóre przyprawy mają szczególne, sezonowe zastosowanie. Prawdopodobnie jesienią lub zimą używasz częściej jednej z nich, która ma aromatyczny zapach i działa na organizm w rozgrzewający sposób. Nietypowe latte Kawy lubią towarzystwo przypraw. Szczególnie pachnących i wyczuwalnych już przy pierwszym łyku. Znacznie urozmaicają kawowe smaki, które najczęściej potrzebują odrobiny kulinarnego dopieszczenia. Jedną z takich przypraw jest cynamon , który ma także wiele właściwości leczniczych. Sprawdzony środek Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. To potwierdzony opiniami środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Możecie go stosować w popularnym obecnie okresie przeziębień i przy wystąpieniu przykrych dolegliwości żołądkowych. Intensywny smak i zapach Cynamon kojarzymy słusznie z okresem świąt Bożego Narodzenia. Przydaje się podczas przygotowywania tradycyjnych ciast. Oprócz intensywnego smaku i zapachu cynamon ma wpływ na zdrowie i warto wykorzystywać go częściej niż przy okazji tworzenia świątecznych potraw.  Przyprawa zawiera wiele cennych związków takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Można go połączyć z ciastem z dyni, gorącym latte, a nawet aromatyczną herbatą w stylu zimowym. Cynamon pasuje idealnie do gorących naparów! Wpływ na zdrowie Poznajcie kilka korzyści, jakie posiada w sobie cynamon. Gwarantujemy, że sięgniecie po niego choćby dziś! Antybakteryjny i przeciwzapalny przeciwutleniacz. Cynamon w skuteczny sposób wzmacnia odporność i ma właściwości, które pomogą w walce z rakiem i chorobami serca.  Cynamon obniża poziom cukru we krwi. To z pewnością przyprawa dla cukrzyków. Poprawia poziom insuliny i...

Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Adobe Stock
Zdrowie
Spala tłuszcz jak szalony, a do tego świetnie smakuje. Znajdziecie go w każdym supermarkecie
Przeszkadzają wam dodatkowe kilogramy? Zacznijcie dodawać ten składnik do jedzenia - pomoże wam zrzucić wagę!

Jeśli na myśl o niskokalorycznych sałatkach tylko się wzdrygacie, zdradzamy sposób, który pomoże wam schudnąć, a przy okazji zjeść coś pysznego. Cynamon na odchudzanie Jeżeli martwicie się nadwagą i nie macie ochoty się odchudzać, to włączcie do swojej diety… cynamon! Ta przyprawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a do tego doskonale smakuje i nadaje się praktycznie do wszystkiego: Dania z mięsem Sałatki owocowe Owsianki Ciasta Naleśniki Wpływ cynamonu na zdrowie Ponadto, cynamon ma szereg właściwości zdrowotnych. Pomaga w redukcji wagi, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa, a także: Ma działanie hamujące procesy starzeniowe Zmniejsza poziom ciśnienia Może działać przeciwnowotworowo Ma wpływ na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera Pomaga w walce z pasożytami i drobnoustrojami w organizmie Zapobiega rozwinięciu się choroby wrzodowej żołądka Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych Chroni wątrobę Ile można spożyć cynamonu dziennie? Cynamon w nadmiarze szkodzi. Lekarze ostrzegają, że maksymalna dzienna dawka cynamonu dla dorosłego człowieka to jedna łyżeczka. Większe dawki mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, a nawet owrzodzeń.  Cynamon jest także bardzo niebezpieczny dla naszych dróg oddechowych – pod żadnym pozorem nie wolno wdychać sproszkowanego cynamonu ani jeść go łyżkami, ponieważ łatwo można się nim zakrztusić i wprowadzić w ten sposób cynamon do płuc. To może spowodować infekcję i trwałe uszkodzenie płuc. Źródło: medonet.pl