Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków
AdobeStock
Newsy

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Waszym problemem jest wysoki cukier? A może szukacie pomysłów na zdrowe i smaczne potrawy bez rafinowanej słodyczy? Zobaczcie, jakie przyprawy ją godnie zastąpią.

Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości. 

Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą? 

Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia. 

Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.  

Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie. 

Zobacz także
Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie

Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma? 

Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.  

Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki. 

Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.  

Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Naukowcy odkryli także, że kurkuma pomaga w profilaktyce reumatyzmu oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie. 

Jakie jeszcze przyprawy poprawią smak słodkich dań?  

Obok cynamonu i kurkumy do deserów i dań słodkich możecie dodać wanilię i kardamon. Zapewnią one nie tylko intensywny aromat i szereg właściwości leczniczych, lecz również wyraźnie zmniejszą konieczność dosładzania. Pamiętajcie jednak, że jeżeli tylko macie możliwość, to wybierajcie przyprawy najwyższej jakości, czyli te ekologiczne. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, twojezdrowie.rmf24.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak oraz wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...

Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa użyta w nadmiarze może powodować raka. Każdy ma ją u siebie w kuchni
Wiedzieliście, że niektóre przyprawy mogą być trucizną, jeśli użyjecie ich za dużo? Przekonajcie się, jaka jest dzienna bezpieczna dawka cynamonu.

Nawet to, co najzdrowsze, w nadmiarze może zaszkodzić. Warto pamiętać o tej zasadzie szczególnie w przypadku przypraw, które użyte w dużych ilościach nie pozostają obojętne dla zdrowia. Jedną z nich jest cynamon, którego często używamy do przyrządzania wypieków i innych dań. Sprawdźcie, ile cynamonu dziennie powinno się jeść.  Właściwości zdrowotne cynamonu Cynamon jak najbardziej powinien znaleźć się w waszej diecie ze względu na jego dobroczynne właściwości. Przyprawa ta rozgrzewa organizm, dlatego jest świetnym dodatkiem np. do codziennej kawy w chłodne poranki. Ponadto, cynamon obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a także wspomoże organizm przy stanach zapalnych. Działa też dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy.  Ile cynamonu dziennie można jeść? By spożywanie cynamonu było bezpieczne dla zdrowia, nie należy przekraczać jego dziennej zalecanej dawki, która wynosi około 1 łyżeczkę dziennie (w przypadku osób dorosłych). Wszystko to przez kumarynę, która jest zawarta w cynamonie cassia, najczęściej spotykanej odmianie w sklepach. Jedzenie większych ilości cynamonu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu - o tym piszemy poniżej.  Skutki spożycia zbyt dużych ilości cynamonu  Można wymienić nawet aż pięć negatywnych skutków spożywania cynamonu w nadmiernych ilościach. To między innymi: zbyt niski poziom cukru we krwi - to objaw niebezpieczny w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Objawami są zmęczenie, ból głowy, a nawet utrata przytomności. uszkodzenie wątroby - kumaryna zawarta w cynamonie, przyjmowana w dużych ilościach, wpływa toksycznie na wątrobę. ryzyko zachorowania na raka - u zwierząt kumaryna zwiększa ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Trwają badania...

Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki
Własne
Newsy
Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki
Nawet nie wiecie, co producenci potrafią dodać do przypraw, by wyjść na swoje. Pechowcy mogą tam znaleźć piasek, sierść, a większość z nas inne rośliny i tańsze produkty spożywcze, których nie rozpoznacie na pierwszy rzut oka. Dzisiaj poznacie trik, który pomoże wam sprawdzić, ile tak naprawdę przyprawy jest w przyprawie. 

Najlepiej kupować przyprawy w całości, tzn. nierozdrobnione. Wtedy trudniej się nabrać, chociaż również można dać się zrobić w balona. Jeżeli jednak kupujecie proszek, róbcie to ze sprawdzonych źródeł i od zaufanych producentów. Nie chcecie przecież jeść piasku czy mąki zamiast aromatycznego zioła....  Jakie zioła są najczęściej fałszowane?  Jaskrawym przykładem fałszowania jest oregano. Nawet połowa dostępnej na rynku przyprawy zawiera w sobie rośliny, które oregano zdecydowanie nie są. Są wśród nich np. liście porzeczki, żurawiny, majeranku, borówki, tymianku czy oliwki. Niby wielkiej szkody nie ma, jednak nie za to płacicie.  W mielonym pieprzu i kminie rzymskim można z kolei znaleźć podwyższoną zawartość popiołu, a w przypadku tego drugiego również piasek. Nie trzeba nikogo przekonywać, że substancje te jedzone codziennie nie są zbyt korzystne dla zdrowia.  Przyprawy kupowane w całości też są podrabiane  TikTokerka znana jako Ziołowa Królowa poruszyła na swoim profilu temat przyprawowych podróbek. Okazuje się, że plaga dotyka również przypraw kupowanych w całości. Cynamon, anyż i ziarna pieprzu łatwiej jednak zweryfikować w sklepie, niż np. szafran czy mielony pieprz. Jak twierdzi TikTokerka:   - W przypadku cynamonu jest to dość łatwe, wystarczy zwrócić uwagę na sposób jego rolowania. Dodatkowo chińska podróba jest dużo grubsza i ma wyraźnie słabszy aromat od oryginału.   Kupując anyż, powinniście zwrócić uwagę na ilość ramion anyżowych gwiazdek. Podróbka ma ich zdecydowanie więcej niż oryginał, bo nawet 13. Prawdziwa przyprawa jest tylko ośmioramienna.  Prosty test na sprawdzenie ilości kurkumy w kurkumie  Kurkuma to popularna i ceniona przyprawa. Dużo się mówi o jej właściwościach prozdrowotnych. W wielu przypadkach będą...