Zamiast ciągle dosładzać ulubioną kawę czy jaglankę, lepiej dodać do nich odpowiednie przyprawy. Nadadzą im one wspaniały smak i aromat, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na różne dolegliwości. 

Jak cynamon pomaga w walce z cukrzycą? 

Cynamon to chyba najbardziej oczywista przyprawa zastępująca cukier. Aromatyczny i doskonale podkręcający smak prażonych jabłek czy owsianki. Warto poszukać w sklepach cynamonu cejlońskiego, bo to właśnie on działa regulująco na poziom glikemii i wspomaga wątrobę. Jest też nieco delikatniejszy w smaku niż bardziej popularny cynamon cassia. 

Już pół niewielkiej łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz dać poczucie sytości. W ten sposób unikniecie przejadania się oraz nagłych ataków głodu.  

Zobacz także:

Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyspiesza trawienie. 

Jakie działanie prozdrowotne ma kurkuma? 

Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możecie spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej.  

Jest podstawowym składnikiem tzw. złotego mleka (obok cynamonu) - prozdrowotnego ajurwedyjskiego napoju, który nawet bez odrobiny miodu (często do niego dodawanego) jest już delikatnie słodki. 

Włączenie kurkumy do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że metabolizm działa znacznie sprawniej. Poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje częściowo wyhamowany.  

Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Naukowcy odkryli także, że kurkuma pomaga w profilaktyce reumatyzmu oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie. 

Jakie jeszcze przyprawy poprawią smak słodkich dań?  

Obok cynamonu i kurkumy do deserów i dań słodkich możecie dodać wanilię i kardamon. Zapewnią one nie tylko intensywny aromat i szereg właściwości leczniczych, lecz również wyraźnie zmniejszą konieczność dosładzania. Pamiętajcie jednak, że jeżeli tylko macie możliwość, to wybierajcie przyprawy najwyższej jakości, czyli te ekologiczne. 

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, twojezdrowie.rmf24.pl