Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy

Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Zdarza wam się modyfikować przepisy na podstawie których gotujecie i pieczecie? Używacie nieraz tańszych lub mniej kalorycznych zamienników? Dziś podpowiemy wam, czym w wypiekach zastąpić olej.

W każdym przepisie na ciasto stałym składnikiem jest tłuszcz. Wiele ciast z powodów zdrowotnych i finansowych przygotowywanych jest nie z masłem czy margaryną, ale właśnie z olejem. Jednak olej, który w sklepach jest coraz droższy także można zastąpić innym składnikiem. Zróbcie to, a zobaczycie, że ciasto jest nie tylko tańsze, ale też zdrowsze i smaczniejsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto bez tłuszczu – po co zastępować olej w wypiekach?

Masło, margaryna czy olej używany do ciast to tłuszcze, które wykazują pewne wartości zdrowotne, zawierają witaminy i minerały, a olej także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jednak w większości jadamy tych tłuszczy za dużo.

Zamiana dużych ilości spożywanego masła, czyli tłuszczu zwierzęcego na olej, jest już zmianą w dobrym kierunku. Możecie zrobić jednak kolejny krok i w ogóle wyeliminować tego typu tłuszcz ze składników ciast, a tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu zjadanego codziennie.

Chcąc przygotowywać zdrowe desery, nie wystarczy usunąć z ciasta tłuszcz. Warto też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go słodkimi owocami, przez cały rok np. daktylami, a w sezonie truskawkami czy innymi owocami sezonowymi.

Wyeliminowanie oleju z przepisu będzie miało pozytywne działanie nie tylko na zdrowie, ale też na portfel. 1 l zwykłego oleju kosztuje bowiem już 11-12 zł, a ceny tłuszczy stale rosną.

Zobacz także
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Jogurt zamiast oleju – czy to się sprawdza?

Olej występujący w przepisie ciasta możecie zastąpić jogurtem naturalnym. To składnik znacznie mniej kaloryczny od oleju. W 100 g jest tylko 66 kalorii, podczas gdy popularny olej rzepakowy ma ich aż 800. W jogurcie także jest tłuszcz, jednak jest go o wiele mniej. Olej ma 100% tłuszczu, natomiast w jogurcie naturalnym jest go tylko 3%.

Jogurt ma do tego węglowodany, białko, wapń oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają ma mikroflorę jelit. W jogurcie znajduje się 5-krotnie więcej aminokwasów niż w mleku i 20% więcej witamin z grupy B. Zmianę wartości odżywczych jogurtu w stosunku do mleka zawdzięczamy fermentacji, w wyniku której powstaje jogurt.

Zastąpienie oleju jogurtem ma też wpływ na smak ciasta. Będzie ono delikatniejsze i bardziej puszyste, a przy tym zachowa swoją właściwą wilgotność.

Czy można zastąpić olej innymi składnikami niż jogurt?

Osoby eksperymentujące ze składnikami ciast, umieszczają w przepisach inne produkty spożywcze, zastępując nimi olej, jajka czy nawet zarówno ojej, jak i jajka. Po co to robią? Powodów jest pewnie wiele, najczęstsze to oszczędność, zmniejszenie ilości kalorii, czy alergie pokarmowe np. na jajka kurze.

Wypróbujcie przygotowywanie ciast z następującymi zamiennikami:

  • Śmietana
  • Bardzo dojrzałe banany
  • Dojrzałe awokado
  • Jabłka starte na drobnej tarce
  • Marchew starta na drobnej tarce

A może macie  swoje własne, wypróbowane sposoby na zamienniki do ciast?

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy
Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...

naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy
Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki
Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami. Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować. A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana. Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników! Przepis na błyskawiczne naleśniki Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Przygotowanie: Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków. Porady do smażenia Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek: Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta. W trakcie smażenia przykryjcie patelnię...

Drożdżówka
Newsy
Ciasto drożdżowe na drugi dzień robi się suche? Popełniliście banalny błąd, który z łatwością naprawicie
Chyba każdy kocha ciasto drożdżowe. Jeśli zbyt szybko wysycha, musieliście zrobić coś źle…

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Cenicie je za zapach, który kojarzy się z domowym ciepłem, uwielbiacie chrupiącą skórkę i delektujecie się miękkim i puszystym wnętrzem. Ciasto drożdżowe jest jednak najsmaczniejsze, kiedy jest miękkie. Jak uniknąć jego wysychania? Suche ciasto drożdżowe Jest kilka możliwych powodów wysychania ciasta drożdżowego.  Oczywiście, ciasto pozostawione bez przykrycia szybciej wyschnie, ale chyba nie spodziewacie się, że będzie inaczej. Jest jeszcze jeden powód, przez który nawet świeże ciasto drożdżowe może szybko zrobić się suche. Przestańcie popełniać ten prosty błąd, a ciasto drożdżowe będzie zawsze miękkie i puszyste, nie tylko bezpośrednio po upieczeniu. Powód, przez który ciasto wysycha Dlaczego ciasto drożdżowe wysycha? Jest  to spowodowane najczęściej nieodpowiednimi proporcjami składników ciasta. Konkretniej, ma prawdopodobnie za mało tłuszczu. Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania powinno aż lśnić od tłuszczu. Kierujcie się tą wskazówką, a nie będziecie musieli już więcej martwić się tym problemem. Jaki tłuszcz do ciasta drożdżowego? Najlepszym i najsmaczniejszym tłuszczem będzie oczywiście masło. Możecie wykorzystać też margarynę lub olej roślinny Pamiętajcie, żeby masło było rozpuszczone przed dodaniem do masy. Lepiej łączy się ze składnikami. Dodawajcie tłuszcz do ciasta drożdżowego na samym końcu wyrabiania. Dzięki temu pozwolicie wcześniej zadziałać mące z wodą, które wytworzą elastyczny gluten. Jak długo ciasto drożdżowe jest świeże? Ciasto drożdżowe z odpowiednimi proporcjami składników zachowa świeżość nawet przez 4 dni po wypieczeniu! Zmniejszanie ilości dodawanego tłuszczu do potraw w stosunku do tego, co mówi przepis, jest...