Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy

Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Zdarza wam się modyfikować przepisy na podstawie których gotujecie i pieczecie? Używacie nieraz tańszych lub mniej kalorycznych zamienników? Dziś podpowiemy wam, czym w wypiekach zastąpić olej.

W każdym przepisie na ciasto stałym składnikiem jest tłuszcz. Wiele ciast z powodów zdrowotnych i finansowych przygotowywanych jest nie z masłem czy margaryną, ale właśnie z olejem. Jednak olej, który w sklepach jest coraz droższy także można zastąpić innym składnikiem. Zróbcie to, a zobaczycie, że ciasto jest nie tylko tańsze, ale też zdrowsze i smaczniejsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto bez tłuszczu – po co zastępować olej w wypiekach?

Masło, margaryna czy olej używany do ciast to tłuszcze, które wykazują pewne wartości zdrowotne, zawierają witaminy i minerały, a olej także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jednak w większości jadamy tych tłuszczy za dużo.

Zamiana dużych ilości spożywanego masła, czyli tłuszczu zwierzęcego na olej, jest już zmianą w dobrym kierunku. Możecie zrobić jednak kolejny krok i w ogóle wyeliminować tego typu tłuszcz ze składników ciast, a tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu zjadanego codziennie.

Chcąc przygotowywać zdrowe desery, nie wystarczy usunąć z ciasta tłuszcz. Warto też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go słodkimi owocami, przez cały rok np. daktylami, a w sezonie truskawkami czy innymi owocami sezonowymi.

Wyeliminowanie oleju z przepisu będzie miało pozytywne działanie nie tylko na zdrowie, ale też na portfel. 1 l zwykłego oleju kosztuje bowiem już 11-12 zł, a ceny tłuszczy stale rosną.

Zobacz także
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Jogurt zamiast oleju – czy to się sprawdza?

Olej występujący w przepisie ciasta możecie zastąpić jogurtem naturalnym. To składnik znacznie mniej kaloryczny od oleju. W 100 g jest tylko 66 kalorii, podczas gdy popularny olej rzepakowy ma ich aż 800. W jogurcie także jest tłuszcz, jednak jest go o wiele mniej. Olej ma 100% tłuszczu, natomiast w jogurcie naturalnym jest go tylko 3%.

Jogurt ma do tego węglowodany, białko, wapń oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają ma mikroflorę jelit. W jogurcie znajduje się 5-krotnie więcej aminokwasów niż w mleku i 20% więcej witamin z grupy B. Zmianę wartości odżywczych jogurtu w stosunku do mleka zawdzięczamy fermentacji, w wyniku której powstaje jogurt.

Zastąpienie oleju jogurtem ma też wpływ na smak ciasta. Będzie ono delikatniejsze i bardziej puszyste, a przy tym zachowa swoją właściwą wilgotność.

Czy można zastąpić olej innymi składnikami niż jogurt?

Osoby eksperymentujące ze składnikami ciast, umieszczają w przepisach inne produkty spożywcze, zastępując nimi olej, jajka czy nawet zarówno ojej, jak i jajka. Po co to robią? Powodów jest pewnie wiele, najczęstsze to oszczędność, zmniejszenie ilości kalorii, czy alergie pokarmowe np. na jajka kurze.

Wypróbujcie przygotowywanie ciast z następującymi zamiennikami:

  • Śmietana
  • Bardzo dojrzałe banany
  • Dojrzałe awokado
  • Jabłka starte na drobnej tarce
  • Marchew starta na drobnej tarce

A może macie  swoje własne, wypróbowane sposoby na zamienniki do ciast?

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...

Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy
Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy
Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.  Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy? Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek.  cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii! mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy. Desery dla diabetyków Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy...