Dawna polska, chłopska, wiejska kuchnia obfituje w różne proste, ale pyszne dania. Na jednym z pierwszych miejsc spośród takich nostalgicznych potraw są prażuchy, czyli kluski ziemniaczane zaparzane mąką.

Ta znana wielu osobom potrawa funkcjonuje w różnych miejscach naszego kraju pod różnymi nazwami. Jedną z nich jest kulasza lub kulaszka. Tymczasem pod tą właśnie nazwą na Zamojszczyźnie występuje jeszcze jedno, inne, ale równie proste, pyszne danie, które odrobinę przypomina rwany omlet.

Co to jest kulaszka?

W sprawie tego nietypowego dania przeprowadziliśmy w redakcji solidną burzę mózgów, nie uciekliśmy także do przewertowania wielu przepisów dostępnych w internecie. Długie poszukiwania nie przyniosły rezultatu – pod nazwą „kulaszka” nie natrafiliśmy na nic podobnego.

Jeżeli w waszych rodzinnych stronach jada się lub jadało się podobne danie, koniecznie nas o tym poinformujcie w komentarzu. Powiedzcie nam, pod jaką nazwą taka jajeczno-mączna potrawka funkcjonuje. Albo zdradźcie nam, jakie inne podobne dania znacie lub kojarzycie z przeszłości.

Zobacz także:

Internet i możliwość szerokiej dyskusji między osobami z różnych miejsc naszego kraju daje nam wielkie możliwości w zakresie przechowania i przekazywania dalej naszych domowych przepisów. Dzielcie się więc z nami, waszymi kulinarnymi wspomnieniami! A teraz pora już na treść przepisu, który być może części z was przypomni dawne smaki.

Przepis na kulaszkę

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski lub do talerza wbijcie jajko, dodajcie łyżkę mąki, 2 łyżki mleka i odrobinę soli.
  2. Wymieszajcie całość do uzyskania gładkiej masy.
  3. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju, masła lub innego dostępnego tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlejcie sporządzoną masę jajeczną.
  5. Od razu mieszajcie smażoną kulaszkę widelcem, a najlepiej drewnianą łyżką podczas smażenia, rozdrabniając masę na małe cząsteczki.
  6. Smażcie całość przez kilka minut do momentu zarumienienia kulek.
  7. Podawajcie na kolacje lub śniadanie bez dodatków lub z dowolnymi dodatkami – np. ze szczypiorkiem, świeżymi warzywami bądź z ketchupem.

Smacznego!