Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka.

Jak łatwo obrać młode ziemniaki?

Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk.

Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań.

Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • około kilogram młodych ziemniaków

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej do smażenia

  • słodka papryka

  • zioła prowansalskie

  • koperek (pęczek)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu. 

  2. Cebulę pokrójcie w piórka. 

  3. Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni.

  4. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej papryki i ziół prowansalskich.

  5. Kiedy ziemniaki nabiorą koloru, wsypcie do nich podsmażoną cebulę i wymieszajcie. 

  6. Obrane ząbki czosnku zetrzyjcie na tarce i wsypcie na patelnię z ziemniakami. Zamieszajcie, dodajcie sól i pieprz. 

  7. Na sam koniec opłuczcie koperek i pokrójcie drobno. Posypcie nim usmażone ziemniaki. Gotowe!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA