Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania
AdobeStock, oddaszfartucha/Instagram
Newsy

Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

W przypadku tradycyjnego żuru nie ma miejsca na kombinacje. To zupa tak smaczna i esencjonalna, że już nie trzeba jej poprawiać wymyślnymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi ją sam mistrz, czyli Tomek Strzelczyk.

„Żur to ma być żur, a nie popierdółka” mówi po swojemu Tomek gotując tę tradycyjną, polską zupę. Trudno się z nim nie zgodzić - żur w takiej postaci jest tak smaczny, że nikt mu się nie oprze. Znajdziecie w nim żeberka, boczek, kiełbasę i aromatyczne przyprawy. Im więcej mięsa, tym lepiej.

Tomasz podpowiada, że możecie dodać do tego żuru co tylko chcecie, nawet szynkę w kawałku, jeżeli akurat została wam w lodówce. Przygotujcie sobie wszystkie wymagane składniki i zaskoczcie takim żurem całą rodzinę nie tylko na Wielkanoc. 

Przepis na żur od Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 3 litry wody

  • niecały litr zakwasu żytniego

  • 20 dag żeberek świeżych

  • 20 dag żeberek wędzonych

  • 2 pęta białej kiełbasy

  • 1 pęto surowej polskiej kiełbasy

  • 1 pęto dowolnej wędzonej kiełbasy

  • około 150 g boczku wędzonego

  • 5 ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por (biała część)

  • kawałek selera

  • 1 ząbek czosnku

  • garść suszonych grzybów

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Domowy smalec od Tomka Strzelczyka dosłownie robi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka zrobi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Przygotowanie:

  1. Wlejcie 3 litry wody do dużego garnka. Dodajcie do niego pokrojone na mniejsze części żeberko wędzone i świeże oraz suszone grzyby (bez wcześniejszego namaczania). Do tego liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny ziarnisty. Doprowadźcie do wrzenia i następnie gotujcie na małym ogniu przez godzinę.

  2. W połowie gotowania dodajcie do wywaru warzywa: 1 cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por oraz zgnieciony ząbek czosnku. Przykryjcie i gotujcie jeszcze pół godziny. 

  3. Po godzinie włóżcie do garnka dwie surowe kiełbasy (w całości) i obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę. 

  4. Boczek również pokrójcie w kostkę, a pozostałą kiełbasę w plasterki. Podsmażcie wędliny na gorącej patelni.

  5. W międzyczasie obierzcie cebulę, pokrójcie drobno i dodajcie do wędlin, gdy już się nieco podsmażą. Przemieszajcie i smażcie jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.

  6. Następnie zawartość patelni przełóżcie do garnka z wywarem i gotujcie jeszcze przez 20 minut. 

  7. Teraz całość doprawcie lubczykiem, wymieszajcie i po krótkiej chwili dodajcie majeranek.

  8. Na koniec do garnka wlejcie zakwas żytni i wymieszajcie. W razie potrzeby, doprawcie żur solą oraz świeżo roztartym pieprzem.  

  9. Poczekajcie, aż zupa ponownie się zagotuje i gotujcie ją jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...

Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie
Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!

Fasola ma mnóstwo białka Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania. Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.  Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis. Przepis na zupę fasolową na żeberkach Składniki 1 szklanka fasoli białej Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych 10 dag wędzonego boczku Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni por Pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Opcjonalnie: sos sojowy Natka pietruszki Przygotowanie Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka....

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...