
„Żur to ma być żur, a nie popierdółka” mówi po swojemu Tomek gotując tę tradycyjną, polską zupę. Trudno się z nim nie zgodzić - żur w takiej postaci jest tak smaczny, że nikt mu się nie oprze. Znajdziecie w nim żeberka, boczek, kiełbasę i aromatyczne przyprawy. Im więcej mięsa, tym lepiej.
Tomasz podpowiada, że możecie dodać do tego żuru co tylko chcecie, nawet szynkę w kawałku, jeżeli akurat została wam w lodówce. Przygotujcie sobie wszystkie wymagane składniki i zaskoczcie takim żurem całą rodzinę nie tylko na Wielkanoc.
Przepis na żur od Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
3 litry wody
-
niecały litr zakwasu żytniego
-
20 dag żeberek świeżych
-
20 dag żeberek wędzonych
-
2 pęta białej kiełbasy
-
1 pęto surowej polskiej kiełbasy
-
1 pęto dowolnej wędzonej kiełbasy
-
około 150 g boczku wędzonego
-
5 ziemniaków
-
2 cebule
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 por (biała część)
-
kawałek selera
-
1 ząbek czosnku
-
garść suszonych grzybów
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka lubczyku
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wlejcie 3 litry wody do dużego garnka. Dodajcie do niego pokrojone na mniejsze części żeberko wędzone i świeże oraz suszone grzyby (bez wcześniejszego namaczania). Do tego liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny ziarnisty. Doprowadźcie do wrzenia i następnie gotujcie na małym ogniu przez godzinę.
-
W połowie gotowania dodajcie do wywaru warzywa: 1 cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por oraz zgnieciony ząbek czosnku. Przykryjcie i gotujcie jeszcze pół godziny.
-
Po godzinie włóżcie do garnka dwie surowe kiełbasy (w całości) i obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę.
-
Boczek również pokrójcie w kostkę, a pozostałą kiełbasę w plasterki. Podsmażcie wędliny na gorącej patelni.
-
W międzyczasie obierzcie cebulę, pokrójcie drobno i dodajcie do wędlin, gdy już się nieco podsmażą. Przemieszajcie i smażcie jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.
-
Następnie zawartość patelni przełóżcie do garnka z wywarem i gotujcie jeszcze przez 20 minut.
-
Teraz całość doprawcie lubczykiem, wymieszajcie i po krótkiej chwili dodajcie majeranek.
-
Na koniec do garnka wlejcie zakwas żytni i wymieszajcie. W razie potrzeby, doprawcie żur solą oraz świeżo roztartym pieprzem.
-
Poczekajcie, aż zupa ponownie się zagotuje i gotujcie ją jeszcze przez 10 minut. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube